Nemzetközi üzleti lehetőségek Japánban – kiállítói lehetőség a tokiói Decarbonisation Expo-n!

Várják a baranyai „zöld” cégek jelentkezését is kiállítói megjelenéssel egybekötött tanulmányi útra a 2023. március 14-17. között Tokióban megrendezésre kerülő Decarbonisation Expo keretein belül.

Bővebben…

Üzleti partnerség Kanadával

A kétoldalú kereskedelmi kapcsolataink Kanadával folyamatosan bővülő tendenciát mutatnak, melyhez nagy segítség a 2017 óta érvényben lévő CETA megállapodás. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában 2022. szeptember 21-én tartott kanadai üzleti szemináriumon Francis Uy, kanadai kereskedelmi attasé mutatta be a két ország közti kereskedelmi kapcsolatok alakulását, valamint az EU és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás nyújtotta lehetőségeket a vállalkozók számára. A kamara Enterprise Europe Network irodája kanadai hálózatán keresztül három városban nyújt közvetlen szolgáltatásokat: Vancouver, Toronto, Edmonton. A pécsi iroda  munkatársai rendelkezésre állnak a kanadai relációban felmerülő bármilyen vállalkozói kérdés esetén.

Bővebben…

Svéd piac – nyitva az ajtó

Külföldre nyitna termékével, szolgáltatásával? Érdekli a skandináv piac, de eddig nem mert belevágni? A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, valamint Magyarország Stockholmi Nagykövetségének együttműködésében most itt a lehetőség megtenni az első lépést.

Bővebben…

V4 startup force

A V4 Startup Force program egy négyhetes hibrid program, a V4 országaiba induló startupoknak, akik gyakorlati mentorálásban is részesülnek, hogy felkészüljenek a személyre szabott üzleti találkozókra mind a négy országban. Az első három hét online zajlik, majd offline napokkal zárul a program Budapesten.

Bővebben…

Magyar-Üzbég Startup és Kutatás-fejlesztési Program

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (a továbbiakban: KKM) az Üzbég Innovatív Fejlesztési Minisztériummal (a továbbiakban: IFM) együttműködve 2022. május 6-án 1 millió eurónak megfelelő forintösszegű felhívást tett közzé a hazai mikro-, kis és középvállalkozások külpiaci tevékenysége és nemzetközi versenyképessége előmozdítása érdekében.

Bővebben…

Fit for Export – Támogatás az Egyesült Államokban való piacra lépéshez

A Fit for Export: Piacralépés az Egyesült Államokban – támogatás kkv-k részére elnevezésű pályázat szakmai mentoringgal és képzéssel egybekötve biztosít lehetőséget a kiválasztott vállalkozásoknak az USA piacainak részletes megismerésére és az első kapcsolatok kialakítására.

A programra 2022. május 16-ig jelentkezhet valamennyi hazai kkv, mely Budapesten és Pest megyén kívül rendelkezik telephellyel ahol legalább 1 főt foglalkoztat.

Olyan kkv-k jelentkezésére számítanak, amelyek:

 • digitális és/vagy skálázható termékkel/szolgáltatással rendelkeznek és szolgáltatásuk/termékük piac- és versenyképes lehet az USA-ban;
 • angol weboldallal, termékleírással, brosúrával rendelkeznek;
 • megfelelnek az Európai Unió kkv definíciójának;
 • minimum 3 lezárt pénzügyi éven vannak túl;
 • a cégvezetésben van tárgyalóképes angol nyelvtudással bíró vezetőjük;
 • a programban részt vevő munkatárs minimum 10 év releváns értékesítési tapasztalatot tud felmutatni;
 • minimum 3 ügyféllel rendelkeznek,

További előny, ha:

 • már rendelkeznek export árbevétellel;
 • az árbevétel (vagy export árbevétel) éves növekedése 10% feletti;
 • korábban startup-versenyen díjazott vagy EU-s nemzetközi innovációs projekteken részt vett;
 • vannak Magyarországon kívül referenciái;
 • befektetői (stratégiai partneri, ügyfél) MoU-val rendelkeznek, amely alátámasztja a jelentkezők egyesült államokbeli piaci versenyképességét.

A program 2022-ben valósul meg – a 2022 tavaszán kiválasztott cégek tréningeket, coachingot, szabályozási és jogi támogatást, és minden releváns információt megkapnak. Ezt követően pedig a legjobbra értékelt cégek még idén rangos amerikai eseményeken mutatkozhatnak be, ahol networkingre és pitchelésre is lehetőség nyílik.

További részleteket az alábbi dokumentumokban talál:

Kérdéseivel, kérjük keresse a PWC munkatársait a email címen.

Bővülő exporttevékenység a KVGY Kft.-nél

A dél-dunántúli vállalkozások számára kihívásokat tartogat az export arányának növelése, de nem lehetetlen küldetés. A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) tagja, a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. (KVGY Kft.) az elmúlt 2 üzleti évben kiemelkedő sikereket ért el a külföldi értékesítésben.

Bővebben…

Felülkerekedett a pandémia okozta nehézségeken a Kontakt-Elektro Kft.

Összefoglaló cikk jelent meg a vg.hu oldalán a Kontakt-Elektro Kft.-ről, amelyben az ipari villamos automatizálás, az elektro- és szenzortechnika területén a koronavírus járvány miatt jelentkező globális problémákról és megoldásáról számol be Hirth Olivér, a cég tulajdonosa és ügyvezetője.

Bővebben…

Brexit Kárenyhítő támogatás – társadalmi egyeztetés

A tavaly ősszel első körben meghirdetett Brexit Kárenyhítő Támogatás újraindul – társadalmi egyeztetésre elérhető itt: https://www.palyazat.gov.hu/tarsadalmi_egyeztetes_brexitkar_enyhito_beruhazas_tamogatasi_terv .

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2022. január 17. napjáig, 15:00 óráig várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A támogatást olyan magyar KKV-k és nagyvállalatok vehetik igénybe, amelyek korábban már exportáltak a UK-be, de a Brexit hatására kimutathatóan veszteséget szenvedtek el a korábbi üzleti volumenhez képest.

A pályázat maga január 17-én nyílik majd meg 12 milliárd forintos keretösszeggel és 30 napon át lesz nyitva. A támogatás mértéke a bizonyított kár összege lehet, de maximum 2 milliárd forint. A támogatási intenzitás mikro- és kisvállalkozások esetén 70%, közepes vállalatok esetén 60%, nagyvállalatok esetén pedig 50%.

A teljes pályázati közlemény és regisztrációs felhívás elérhető az alábbi linken:

BAR-2022 Magyar vállalkozások pályázati támogatása az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrásának (Brexit Adjustment Reserve – Brexit Alkalmazkodási Tartalék – BAR) keretéből