Szakképzettek munkaerőpiaci helyzete kutatás idei eredményei

Az MKIK GVI 2009 óta minden évben kérdőíves felméréssel vizsgálja a szakképzett pályakezdők munkaerőpiaci helyzetét. Míg a korábbi években ezen kutatások a tanulók szemszögéből vizsgálták a pályakezdők rövid távú munkaerőpiaci alkalmazkodását, 2022-ben a „Szakképzettek a munkaerőpiacon” kutatás célja a vállalkozások véleményének felmérése volt, a vizsgálat a pályakezdők mellett kiterjedt minden szakképzett munkavállalóra. A kutatás során szakképzett munkavállalók alatt olyan személyeket értettek, akik valamilyen szakmában bizonyítvánnyal rendelkeznek érettségivel vagy érettségi nélkül.

Bővebben…

Pályaválasztás egyéni tanácsadással

Idén korán elkezdődtek a középiskolai nyílt napok, sok iskola októberben megtartotta a pályaorientációs napját. A kamara munkatársai önismereti foglalkozásokkal, céglátogatásokkal, szülői értekezletekkel és pályaválasztási osztályfőnöki órákkal segítik, hogy minél szélesebb körben kaphassák meg az érintettek a pályaválasztáshoz elengedhetetlen mennyiségű és minőségű információt.

Bővebben…

Egy nehéz döntés első lépései

Novemberben a pécsi és környékbeli általános iskolások a Mi a pálya?, a középiskolások pedig a Hovatovább pályaorientációs rendezvényeken ismerkedhettek meg a szakmákkal és a képzési lehetőségekkel. A kamara #ajelenajövőd programja, a Pályaválasztás Baranyában, valamint a kamara által menedzselt Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter és az Építőipari Technológiai Klaszter is aktívan részt vett a programokon.

Bővebben…