Tájékoztatás a szépségtanácsadói OKJ-t végzettek helyzetéről

Mint arról már korábban beszámoltunk jövő évtől két új ÖVTJ kód segítheti a szépségtanácsadói OKJ-s (52 815 04) végzettséggel rendelkezőket, hogy egyéni vállalkozóvá válhassanak, de addig kozmetikai típusú vállalkozás kozmetikus végzettséggel indítható csak.

Bővebben…

Okleveles technikusképzés indul a megyében

A 2021/2022-es tanévtől kezdődően indulnak az okleveles technikusi osztályok országszerte. A program a technikum és a felsőoktatási intézmény – valamint a duális partner vállalat(ok) – együttműködésén alapszik. A tanulók a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott, emelt szintű szakmai program alapján végzik a technikumot. Baranya megyében a Zipernowszky Károly Műszaki Technikumban lehet ilyen osztályba jelentkezni.

Bővebben…

Szakképzés számai Baranyában 2020

A Humánerőforrás-fejlesztési osztály duális képzési tanácsadói a megyében 570 olyan vállalkozással és 610 olyan gyakorlati képzőhellyel tartják a kapcsolatot, ahol a gyakorlati oktatás jelen van a mindennapi életben. A duális képzési tanácsadók segítik a vállalkozásokat a jogszabályi eligazodásban, pénzügyi elszámolási kérdésekben, a tanulókkal való foglalkozás adminisztrációs kérdéseiben is.

Bővebben…

Szakmai vizsgadelegálás 2020-ban Baranya megyében

A területi kamarák törvényi feladata, a kifutó OKJ-s rendszerben 124 szakmában a szakmai záróvizsgákra történő vizsgabizottsági elnöki és tagi delegálás, további szakmákban pedig – ahol az SZVK máshogy nem rendelkezik – a bejelentett vizsgáknak megfelelően vizsgabizottsági tagi delegálás. Az új szabályozás szerint pedig a vizsgabizottság ellenőrzési feladatokat ellátó tagját (azaz a vizsgafelügyelőt) is a szakmai vizsga helyszíne szerinti területileg illetékes gazdasági kamara jelöli ki.

Bővebben…