Pályaorientációs szakmaismereti versenyek – indulunk!

2022 tavaszán is megrendezésre kerülnek a hagyományokra épülő szakmaismereti versenyek.  Sőt idén hozunk egy újdonságot is, már 5 ágazatban tehetik próbára magukat a gyerekek!

Bővebben…

Újabb ösztöndíjra pályázhatnak mától a szakképzésben tanulók

A technikumokban és szakképző iskolában már két évfolyam kap általános ösztöndíjat, a most futó tanév második felétől nagyobb összegű juttatásban is részesülhet mintegy kétezer diák. A havi 16-34 ezer forintos Apáczai ösztöndíjakra a hátrányos helyzetű és jó tanulmányi eredményű kilencedikesek és tizedikesek pályázhatnak – jelentette be Pölöskei Gáborné. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára hozzátette: a program az anyagi ösztönzés mellett, mentorok bevonásával tehetséggondozó támogatást is biztosít a fiatalok számára, 3 milliárd forint forrásból.

Bővebben…

Új oktatóterem a MATRO Kft-nél

A kamara kiemelt feladata, hogy a pályaválasztás előtt álló és a szakmai gyakorlaton levő tanulók közvetlenül megtapasztalhassák a legújabb fejlesztéseket az üzemlátogatások és a gyakorlat során a gépipari területén is.  Ennek kiemelkedő példája valósult meg az önkéntes kamarai tag MATRO Kft-nél.

Bővebben…

Szakképzésben tanulók munkabére 2022. január 1-től

A szakképzési munkaszerződés alapján fizetendő munkabérre a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet új számítási alapot határoz meg. Már nem a minimálbér az alapja a havi juttatásnak, hanem a költségvetési törvényben megállapított önköltség összege. Ennek megfelelően a munkabér alsó és felső határa a költségvetési törvényben megállapított önköltség – 1.200.000 Ft – egyhavi mértékének 100%-a és 168%-a.

Tehát a munkabér bruttó összege 2022-ben 100.000 Ft és 168.000 Ft között állapítandó meg. A tanulói bér SZOCHO és SZJA mentes. A TB járulék mértéke 18,5%.

Amennyiben a felnőttképzési jogviszonyban álló képzésben részt vevő személy a szakirányú oktatásban a szakképzési munkaszerződéssel párhuzamosan fennálló foglalkoztatásra irányuló más olyan jogviszonya mellett vesz részt, amelyben a foglalkoztató a duális képzőhelytől eltérő harmadik személy, a munkabért és az egyéb juttatásokat nem kell már 50%-ban csökkenteni. Ennek megfelelően a fenti esetben jelenleg az Szkt. 83. § (7) bekezdését kell figyelembe venni, azaz a munkabérre, egyéb juttatásra és a szabadságra vonatkozó rendelkezéseket a szakképzési munkaszerződés alapján létrejövő munkaviszony időtartamával arányosan kell alkalmazni.

A tanulószerződéses tanulók juttatásának számítása nem változik. A kifutó rendszerben oktatott diákok havi juttatását a mindenkori minimálbér alapján szükséges megállapítani. A minimálbér összege 2022. január 1-től 200.000 Ft. A tanulói juttatás SZOCHO és SZJA mentes. A TB járulék mértéke továbbra is a korábbi szabályok alapján 17%.

 

Kérdés esetén keressék duális képzési tanácsadóinkat.