Silójárművek gyártása testközelből

Az Esettanulmányok kurzus résztvevői a Spitzer Silo Pécs Kft. telephelyén végigkísérték az alumínium silójárművek gyártását a beérkező alumíniumlemezektől kezdve a késztermékig. A PTE MIK-en meghirdetett Esettanulmányok kurzus idei első üzemlátogatásán a fókuszban a hegesztési technikák használata és a biztonsági intézkedések jelentősége álltak.

Bővebben…

Romlik az EU versenyképessége – kihívások: az innováció és új piacok szerepe a hazai vállalkozásoknál

A termelési hatékonyság növelése, az innováció és az új piacok felfedezése kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a hazai gépipari termelő kkv-k versenyképesek maradjanak a globalizált üzleti környezetben. A Dél-Dunántúli Gépipai Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) 89. Benchmarking ülésén a fórumtémák között szerepeltek a 2024 évi kilátások, illetve a béremelés kérdésköre.

Bővebben…

Mit hozhat a jövő? – avagy a fenntarthatóság az építőiparban

Építőipari Technológiai KlaszterA kamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter (ÉTK) januári első ülésén az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolatáról szóló előadást hallgathattak meg a résztvevők, Hoffmann Tamástól a Holcim Magyarország Kft. ügyvezetőjétől, a Magyar Cement-, Beton – és Mészipari Szövetség elnökétől, a kamara alelnökétől.

Bővebben…

Telephelyberuházás és hajtóműgyártás a Szabó Fogaskerékgyártó Kft.-nél

Klasztertagunk, a közel 50 éves múltra visszatekintő Szabó Fogaskerékgyártó Kft. 2007-es generációváltás óta tovább bővül: mára a cég a legnagyobb hazai fogaskerékgyártóvá nőtte ki magát, ahol évente 500 féle termék készül, a gyártósorokat évente kb. 150 ezer darab termék hagyja el különböző mérettartományban és komplexitási fokban. Jelenleg arra készülnek, hogy birtokba vegyék az új telephelyüket.

Bővebben…

Univerzális homogenizátor prototípus kifejlesztése a SOMAPAK Kft.-nél

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) tagja, a pécsi Somapak Kft. K+F projektje során szériagyártásra alkalmas univerzális homogenizátor prototípusa került kifejlesztése, amely eltérő konzisztenciájú porok, adalékanyagok, szilárd és folyékony komponensek nagy mennyiségű homogenizálására, egalizálására. Gyors átszerelhetősége növelni az ipari termelékenységet.

Bővebben…

Egyedülálló lézervágó gép a DDGK Benchmarking ülésén

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) 88. Benchmarking ülését Bólyban tartotta. A 20 éves jubileumát ünneplő Aquacut Kft. bemutatta új lézervágó és élhajlító gépét. A fórumon kitárgyalásra került a klaszter közös kenőolaj beszerzési projektje, a KKV Trade Kft. panaszbejelentő rendszere és a tagok társadalmi felelősségvállalási (CSR) tevékenységei.

Bővebben…