Kecskeméten találkozhatnak a fiatal kutatók és az innovatív vállalkozások: AGTEDU 2019 – Young Spirit

A Neumann János Egyetem idén már 20. alkalommal rendezi meg tudományos konferenciáját a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából 2019. november 13-án. A rendezvénynek forgó rendszerben minden évben másik kar ad otthont, idén a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar, Kecskeméten a Mészöly Gyula tér 1-3. alatti bázisán. A konferencia elsősorban az Egyetem karain oktatott és kutatott tudományterületeket öleli fel. Ebben az évben egy különleges szekció is lesz a rendezvényen, a Young Spirit, amely a vállalkozások K+F igényeinek és a fiatal kutatók kapacitásainak találkozását célozza.

 

A gazdasági folyamatok és a gazdaság hajtóerejét jelentő innováció fontosságának ismeretében elengedhetetlen, hogy az innovatív cégek kutatás-fejlesztési igényeinek kielégítése érdekében elinduljon egy valós együttműködés a kutatói szférával. A cél elérése érdekében tavaly öt megyei kamara összefogva indított „Young Spirit” címmel egy olyan – pécsi indíttatású – kezdeményezést, amely a fiatal, tettre kész kutatókat és az innovatív cégeket összeköti, köztük innovatív termékek, szolgáltatások létrejöttét célzó együttműködések kialakulását segíti.
A Young Spirit céljait szolgálja kamarai és egyetemi háttérrel egy rendezvénysorozat fejlesztése, amelynek keretében eddig már két országos rendezvény került megszervezésre Pécsett és Győrött.

A konferenciára sok szakterületről várnak előadásokat elsősorban a Neumann János Egyetem és más hazai és külföldi felsőoktatási intézmények, illetve szakmai szervezetek oktatóitól, kutatóitól. Az agrártudomány mellett képviseltetik magukat a történelem-, informatikai, nyelv- és irodalom-, környezet-, gazdaság- és társadalom-, műszaki és természettudományok is.

A lektorált és elfogadott írások a Neumann János Egyetem GRADUS című elektronikus (http://gradus.kefo.hu) folyóiratában jelennek meg.

Az esemény további részleteiről honlapunkon fogunk hírt adni.

Forrás: BKMKIK

Innovációs vezetőképzés a PTE-n

 

A Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete INNOVÁCIÓS VEZETŐKÉPZÉST (angol nyelvű, költségtérítéses oktatás) indít 2019. szeptember 20-ai kezdéssel.

A képzés célja, hogy az innovációs vezetőket felkészítse arra, hogy a technológia exponenciális fejlődésének megfelelően tudják saját kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységeiket kialakítani, biztosítva ezáltal szervezetük, vállalkozásuk jövőállóságát és üzleti fenntarthatóságát.

Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 16. [Early Bird jegyvásárlás határideje: 2019. augusztus 9.]

A szervezők Demo Day keretében biztosítanak lehetőséget az oktatókkal való megismerkedésre, és kérdések feltevésére a képzéssel kapcsolatban. Ennek időpontja: 2019. augusztus 2.

Részt venne a DEMO DAY-en? Akkor küldje el nevét és e-mail címét az  e-mail címre!

A képzés oktatói: http://itdweb.hu/hu/innovacios-vezetokepzes-oktatoi/

Bővebb információ és jelentkezés: http://itdweb.hu/hu/innovacios-vezetokepzes/

Csarnokavató ünnepség a Seres Kft.-nél

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerv: PBKIK) 58. Benchmarking ülését ezúttal a Seres Kft.-nél tartotta, Barcson. Az üléssel egy napon tartotta a cég „A Seres Gépipari Kft. termelési kapacitásának bővítése” című projekt keretében megvalósult építési beruházás ünnepélyes átadását is.

A beruházás mértéke meghaladta a 400 M Ft-ot, mely felerészben pályázati támogatással valósulhatott meg. A projektnek köszönhetően felépítettek egy új üzemcsarnokot, amelyben egy fémszemcse szóró fülkét és egy festő fülkét üzemeltek be, továbbá számos gépet tudtak még megvásárolni, úgymint: 3D plazmavágó, vízszintes fúró-marómű, csúcsesztergagép, hegesztőgépek, oszlopos fúrógépek, szalagfűrészgépek.

A 100 %-ban magyar tulajdonú Seres Kft-t 1990-ben alapították, fő profilja alapvetően 2 részből áll. Egyrészt az egyedi gépgyártás (a tervezéstől a kivitelezésig mindent a cég szakemberei végeznek), melynél a legfőbb profil a kommunális hulladékgyűjtő felépítmények egyedi tervezése és gyártása. Emellett – a teljesség igénye nélkül – konténerszállítókat, konténereket, állati hulladékgyűjtő felépítményeket, billenő és fix platókat, téli útkarbantartó eszközöket gyártanak. Másrészt a hidraulika és gépszerviz tevékenység, ahol munkahengereket, flexibilis tömlőket gyártanak, hidraulika szivattyúkat, vezérlő egységeket szervizelnek.

A Seres Kft-nek 3 telephelye van a régióban, kettő Barcson és egy Pécsett, melyeken közel 100 magasan képzett dolgozó állít elő magasan hozzáadott értékeket képviselő termékeket, közel 2,4 Mrd Ft árbevételt elérve.

A Benchmarking ülést dr. Hirth Markus, a DDGK elnöke nyitotta meg, melyet követően a Klasztert érintő aktuális dolgokról beszélgettek a jelenlévők, úgymint a Klaszter 8 éves működési mérföldkő kapcsán fontos „Stratégiaalkotó workshopról”, melynek célja a klasztertagok egyedi és közösségi igényeinek azonosítása, klasztertagi együttműködések dinamizálása, a klaszter stratégiájának, céljainak frissítése.

A klaszter életében közelgő események közül fontos kiemelni a PBKIK, EEN és DDGK közös szervezésében az októberi Open4Business Nemzetközi Konferencia és Üzletember Találkozót, (https://open4business-2019.b2match.io/) amelyet 2019. október 3–4. között rendeznek meg, melyre mintegy 80 gépipari cég már regisztrált köztük a 30 klasztertag is.

A találkozó második felében, Seres László, a Seres Kft. ügyvezetője egy rövid prezentációban bemutatta a céget, az elmúlt közel 30 évről, sikereiről és kisebb megtorpanásokról számolt be röviden.

A bemutató után a Benchmarking résztvevőit körbevezették a gyár területén, ahol megtekinthették a termelést. 16 órától sor került a hivatalos átadásra, ahol a városi elöljárók mellett, vezető politikusok, országgyűlési képviselők is megjelentek. A programot egy kellemes hangulatú vacsora zárta.

Gratulálunk a beruházás megvalósításához!

A Seres Kft.-ről, termékeikről, szolgáltatásaikról a hivatalos web oldalukon (http://seres.hu/) bővebben is olvashatnak.

 

Az Európai Unió innovációs teljesítménye

Az Európai Bizottság évente közzéteszi az európai-és a regionális innovációs eredménytáblát. Az európai innovációs eredménytábla és a regionális innovációs eredménytábla adatai segítenek a tagállamoknak, a régióknak és az EU egészének meghatározni, hogy mely területeken teljesítenek jól, illetve mely területeken van szükség szakpolitikai reformokra az innováció eredményesebb előmozdítása érdekében.Az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt évtizedekben Európa gazdasági növekedésének mintegy kétharmada az innovációból fakadt. Az európai kutatási és innovációs program által befektetett minden euró 25 év alatt potenciálisan 11 euró hozamot eredményezhet a GDP vonatkozásában. A kutatási és innovációs beruházások 2021 és 2027 között várhatóan akár 100ezer új munkahelyet is létrehozhatnak a kutatás területén és az innovációs tevékenységet folytató vállalkozásoknál.

Bővebben…

Innovációs alap

Az innovációs alap, a NER 300 program utódja, az alacsony és zéró szén-dioxid-kibocsátású technológiák demonstrálására szolgáló eszköz, amely a hosszú távú kibocsátás csökkentési stratégiában meghatározottak szerint lehetővé teszi a szén-dioxidmentes gazdaság felé történő átmenetet.

Bővebben…

Minőség-Innováció 2019

Magyarország 2013-ban kapcsolódott be az évente megrendezett “Minőség-Innováció” pályázatba, amely az innovációs teljesítmények nemzetközi megmérettetésére ad lehetőséget, elsődlegesen a vevői-fogyasztói igények szempontjait állítva fókuszba. A verseny hazai fordulóját a European Organization for Quality Magyar Nemzeti Bizottság (EOQ MNB) Egyesület szervezi. Az általa kiválasztott Nemzeti Díjnyertes projektek vehetnek részt – saját döntésük szerint – a verseny nemzetközi fordulóján.

Bővebben…