A Baranya megyei munkaerőpiaci szereplők elvárásainak megfelelő szakember utánpótlás megteremtése és a munkavállalók folyamatos fejlesztése érdekében, korszerű pályaorientációs, szakképzési és felnőttképzési szolgáltatásokat nyújtunk.

Munkaerőpiac

A kamara egyik kiemelt feladata, hogy az álláskeresői és munkáltatói igényeket összekapcsolja. Számos munkaerőpiaci kutatásban, felmérésben részt vesz (GVI,) a kamara által működtetett Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság pedig közreműködik a munkaerő-piaci információk, a foglalkoztatási, foglalkoztathatósági adatok és prognózisok alapján a nemzetgazdasági igények és a szakképzés fejlesztésének összehangolásában.

Pályaorientáció​

A pályaorientáció területén célunk a szakmák megismertetése, a munkaerő-piaci igények és a munkáltatói elvárások közvetítése. Ezért pályaválasztás előtt álló diákok részére többek között üzemlátogatásokat, szakmaismereti versenyeket (Gép-Ésszel, Villany-Ász, AutóMánia, Épít-Ésszel), szakmabemutató rendezvényeket (Szakmák Napja Mohácson) tartunk, osztályfőnöki órákon a gyermekek önismeretét is fejlesztjük. Nem csak a diákok, hanem a szülők, pedagógusok tájékoztatásában is nagy szerepet vállalunk: iskolai (szülői értekezlet, pályaorientációs napok) és egyéb ( “Hovatovább”, Pályaválasztási kiállítás, Mi a pálya?) rendezvényeken adunk információt a cégek igényeiről és a képzési rendszerről.

Tanulók gyakorlati oktatása

A kamara feladata a tanulószerződések megkötésének elősegítése. Amennyiben a megfelelő biztosított és így köthető tanulószerződés, a tanulók gyakorlati képzése a szakközépiskola 9. évfolyamának összefüggő gyakorlatától kezdődően, kizárólag ennek keretében szervezhető meg. Szakközépiskolai tanulók a gyakorlati képzőhelyekkel megkötött tanulószerződéssel, szakgimnáziumi tanulók a képzőhelyek és az iskolák között létrejött együttműködési megállapodás alapján töltik gyakorlati képzésüket a képzőhelyeken.

Gyakorlati Oktatók Képzése

A kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga azokat a gyakorlati oktatóként alkalmazott szakembereket/szakoktatókat érinti, akik iskolán kívüli (külső) gyakorlati képzőhelyen foglalkoznak tanulóval az iskolai rendszerű szakképzésben.

Mesterképzés

A mester, mint fogalom évszázadok óta a minőséget, a szakma legmagasabb szintű rangját jelenti. Ez a kitüntető cím napjainkban a hagyományokon alapuló munkaszereteten és tiszteleten kívül a modern korhoz való alkalmazkodást az új berendezések, alapanyagok, technológiák ismeretét is jelenti.

Szeretné szakmája legmagasabb szintű végzettségét megszerezni, munkáját az eddigieknél is hatékonyabban ellátni? Esetleg úgy érzi, hogy újabb ismeretekre van szüksége? A döntés az Ön kezében van! A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Mestervizsga Központja, folyamatosan fogadja a mestervizsgára jelentkezőket, szervezi a mestertanfolyamokat.

Szakképzési pályázatok

Feladatunk a képzőhelyek felkészültségének folyamatos ellenőrzése, valamint szakemberek delegálása a különböző szakmai vizsgákra, ahol a tanulók számot adnak tanulmányi előmenetelükről.

Ezért várjuk azon szakemberek pályázatát, akik szabadidejükkel és tudásukkal segíteni szeretnék a minőségi szakember utánpótlást.

Vegye fel a kapcsolatot velünk!
Erre azért van szükség, hogy pontosabb választ adhassunk Önnek.
Kérdése továbbításra kerül az érintett munkatársunkhoz, aki 24 órán belül felveszi önnel a kapcsolatot.