Az új szakképzési rendszer a szakképzés és a gazdaság közötti együttműködés erősítését célozza meg, a változás legfontosabb pillére, hogy a kínálat vezérelt szakképzés áttérjen a kereslet vezéreltre. A minőségi duális rendszerű szakképzés segítése, valamint a mesterképzések szervezése kiemelt közjogi feladatunk.

2020. szeptember 1-től átalakult, megújult a szakképzés és 2021. január 01-től a szakirányú oktatás finanszírozási rendszere is megváltozott.

Duális képzés

A kamara feladata a szakképzési munkaszerződések, tanulószerződések megkötésének elősegítése. Amennyiben a feltételek biztosítottak, a tanulók gyakorlati képzése a sikeres ágazati alapvizsgát követően szervezhető meg a szakképzési munkaszerződés megkötésével. A tanulmányaikat korábban megkezdő tanulók tanulószerződéssel fejezhetik be tanulmányaikat, gyakorlati képzésüket.

Fontos változások 2023. júliusától

Duális képzőhelyek

Csak az a gazdálkodó szervezet foglalkoztathat tanulót, aki a duális képzés folytatására jogosult szervezetek közhiteles hatósági nyilvántartásában szerepel.

Gyakorlati Oktatók Képzése, továbbképzése

A kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga azokat a gyakorlati oktatóként alkalmazott szakembereket/szakoktatókat érinti, akik iskolán kívüli (külső) gyakorlati képzőhelyen foglalkoznak tanulóval az iskolai rendszerű szakképzésben.

Mesterképzés

A mester, mint fogalom évszázadok óta a minőséget, a szakma legmagasabb szintű rangját jelenti. Ez a kitüntető cím napjainkban a hagyományokon alapuló munkaszereteten és tiszteleten kívül a modern korhoz való alkalmazkodást az új berendezések, alapanyagok, technológiák ismeretét is jelenti.

Szeretné szakmája legmagasabb szintű végzettségét megszerezni, munkáját az eddigieknél is hatékonyabban ellátni? Esetleg úgy érzi, hogy újabb ismeretekre van szüksége? A döntés az Ön kezében van! A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Mestervizsga Központja, folyamatosan fogadja a mestervizsgára jelentkezőket, szervezi a mestertanfolyamokat.

Szakképzési pályázatok

Feladatunk a képzőhelyek felkészültségének folyamatos ellenőrzése, valamint szakemberek delegálása a különböző szakmai vizsgákra, ahol a tanulók számot adnak tanulmányi előmenetelükről.

Ezért várjuk azon szakemberek pályázatát, akik szabadidejükkel és tudásukkal segíteni szeretnék a minőségi szakember utánpótlást.