Silójárművek gyártása testközelből

Az Esettanulmányok kurzus résztvevői a Spitzer Silo Pécs Kft. telephelyén végigkísérték az alumínium silójárművek gyártását a beérkező alumíniumlemezektől kezdve a késztermékig. A PTE MIK-en meghirdetett Esettanulmányok kurzus idei első üzemlátogatásán a fókuszban a hegesztési technikák használata és a biztonsági intézkedések jelentősége álltak.

Bővebben…

Romlik az EU versenyképessége – kihívások: az innováció és új piacok szerepe a hazai vállalkozásoknál

A termelési hatékonyság növelése, az innováció és az új piacok felfedezése kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a hazai gépipari termelő kkv-k versenyképesek maradjanak a globalizált üzleti környezetben. A Dél-Dunántúli Gépipai Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) 89. Benchmarking ülésén a fórumtémák között szerepeltek a 2024 évi kilátások, illetve a béremelés kérdésköre.

Bővebben…

Mit hozhat a jövő? – avagy a fenntarthatóság az építőiparban

Építőipari Technológiai KlaszterA kamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter (ÉTK) januári első ülésén az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolatáról szóló előadást hallgathattak meg a résztvevők, Hoffmann Tamástól a Holcim Magyarország Kft. ügyvezetőjétől, a Magyar Cement-, Beton – és Mészipari Szövetség elnökétől, a kamara alelnökétől.

Bővebben…

Telephelyberuházás és hajtóműgyártás a Szabó Fogaskerékgyártó Kft.-nél

Klasztertagunk, a közel 50 éves múltra visszatekintő Szabó Fogaskerékgyártó Kft. 2007-es generációváltás óta tovább bővül: mára a cég a legnagyobb hazai fogaskerékgyártóvá nőtte ki magát, ahol évente 500 féle termék készül, a gyártósorokat évente kb. 150 ezer darab termék hagyja el különböző mérettartományban és komplexitási fokban. Jelenleg arra készülnek, hogy birtokba vegyék az új telephelyüket.

Bővebben…

I3 infónap: Fókuszban a Capacity Building felhívás – online rendezvény

Az EU Funding & Tenders portálján 2023. november 15-étől elérhető az I3 eszköz Strand 2b felhívása. A pályázat elsődleges célja a regionális innovációs ökoszisztémák és értékláncok fejlesztése, valamint megerősítése a kevésbé fejlett régiókban. Az idei felhívás kiemelt célja a regionális, illetve nemzeti hatóságok és az egyes innováció közvetítő szervezetek (pl. klaszterek) kapacitásainak fejlesztése.

Bővebben…

Kihirdették Magyarország klaszterfejlesztési stratégiáját

Hazánk versenyképességének egyik záloga a magyar gazdasági szereplők sikeres bekapcsolódása a nemzetközi értékláncokba. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy az egyes ágazatok olyan hálózatokat alkossanak, amelyek a kitörési pontként szolgáló iparágak szereplőit egységes képviseletbe tömörítik. A kormány ennek elősegítése érdekében fogadta el Magyarország 2030-ig szóló Klaszterfejlesztési Stratégiáját, amelynek célja, hogy az úgynevezett klaszteresedési (gazdasági hálózatalkotási) folyamat ösztönzésével és támogatásával hozzájáruljon a versenyképesség növeléséhez.

Bővebben…