Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretemelése

A GFM közleménye szerint a február 1-jén elindított Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram forgóeszköz- és beruházási hitelei kimerültek, a vállalkozások rövid időn belül lekötötték a Kormány által biztosított, rendkívül kedvező kamatozású forrásokat. Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság a háború és szankciók sújtotta helyzetben is vitalitást, erőt mutat, sokan akarnak beruházni, fejlődni. A vállalkozások hiteléhsége nagy, a magas kamatok ugyanakkor jelentősen visszafogják a növekedést.

A Hitelprogramban 16 kereskedelmi bank vesz részt közvetítőként az Exim mellett. Az alprogramok felfüggesztéséig forgóeszközhitelt 912 vállalkozás igényelt átlagosan 655 millió forint összegben, míg beruházási hitelt 163 vállalkozás igényelt átlagosan 1,24 milliárd forint összegben.

A Kormány a Hitelprogram keretének 1000 milliárd forintra növeléséről döntött, azaz a Kormány további 300 milliárd forintnyi igen kedvező forrást juttat a gazdaságba. Így több beruházás, több munkahely jöhet létre, tovább javulhat az ország versenyképessége.

A programról további részleteket ITT olvashat.

Rezsitámogatási pályázat: a legfontosabb tudnivalók és a jelentkezők tapasztalatai

Január második felében a szálláshely-vendéglátás ágazat kis- és közepes vállalkozásai számára is megnyíltak a mintegy 70 milliárd forint keretösszegű KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022–2023 forrásai. Hazai szállodaláncokat kérdeztünk a programmal kapcsolatos tapasztalataikról.

A program indulása óta eddig több százan végezték el a regisztrációt – tudtuk meg Bődi Ivett-től, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettesétől. A szakember kiemelte, hogy érdemes élni ezzel az új lehetőséggel ahhoz, hogy az energiaköltségek a jövőben kevesebb gondot okozzanak a vállalkozásoknak, ezáltal működésük kiszámíthatóbbá, stabilabbá és egyúttal környezetileg is fenntarthatóbbá válhasson.

Felhívta a figyelmet arra, hogy február közepe óta új platformon folytatódik a program népszerűsítése és a regisztráció. Az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Zrt. (IFKA) által működtetett új felület elérhetősége: https://vali.hu/energiatamogatas

Szerkesztőségünk kérésére az MTÜ összefoglalta a pályázati folyamattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, amelyeket a határidők alapján veszünk sorra.

 

Regisztráció: 2023. április 30-ig

Regisztrálni az ügyfélkapus azonosítást követően lehet a program pályázati felületén, ennek határideje 2023. április 30. Fontos tudnivaló, hogy egy adószámmal egyszer lehet regisztrálni. A folyamat gyorsítása érdekében érdemes előkészíteni néhány feltöltendő dokumentumot (jogi személy vagy egyéni vállalkozó nyilatkozata, összeférhetetlenségi nyilatkozat), valamint egy meghatalmazást, amennyiben a pályázati kapcsolattartó nem azonos a cég hivatalos képviseletére jogosult személlyel.

Amennyiben az előzetes regisztráció sikeres volt, az adatok feldolgozását követően a pályázati felület automatikusan meghatározza, hogy a vállalkozás jogosult-e támogatási kérelem benyújtására. Erről a rendszer a regisztrációkor megadott kapcsolati e-mailre értesítést küld.

 

Rezsitámogatás igénylése: 2023. június 30-ig

A következő lépésben az érintett turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások a 2023. január–márciusi, számlával igazolható földgáz, villamosenergia, illetve távhő havi átlagáruk előző évi azonos időszakához mért növekményének fedezésére igényelhetik a támogatást, igényléskor elegendő a számlákat összeszedni és benyújtani. Ezek beadására lehetőség van külön, havi bontásban, de akár összegyűjtve, egyben is.

Az alábbi infografikán egy konkrét példán is bemutatjuk az igényelhető összeget.

A 2023. június 30-ig benyújtható támogatási kérelem beadásához további, kötelező nyilatkozatokra van szükség, alapfeltétel például a támogató nevére kitöltött banki felhatalmazó levél feltöltése. Fontos tudnivaló, hogy a felhatalmazó levele(ke)t a támogató szervezet változása miatt már az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. nevére kell kiállíttatni a bankokkal.

„Ezeket nem elegendő csupán a pályázói felületre feltölteni, postai úton is be kell nyújtani egy-egy eredeti példányt, a 1074 Budapest, Rákóczi út 70–72. címre – hangsúlyozta lapunknak Bődi Ivett, hozzátéve, hogy ezt a lépést azoknak a már regisztrált vállalkozásoknak is újra el kell végezniük, amelyek azt már megtették a korábbi támogató nevére. Támogatási kérelmet ugyanis csak ennek teljesítése után tudnak befogadni.

„A támogatási igény benyújtását követően az igénylő 5 napon belül visszaigazolást kap a pályázat befogadásáról, és ha mindent rendben találtak, 10 napon belül már meg is történhet a teljesítés” – emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

A pályázat pontos menetéről a pályázatkezelő már említett oldalán részletes tájékoztatást olvashatunk, ugyanitt az igénylés során feltöltendő dokumentumokhoz minták is elérhetők.

 

Önrész-kiegészítés: 2023. december 15-ig

Az energiahatékonysági beruházás megvalósításához igényelhető 15%-os önerő-kiegészítő, vissza nem térítendő támogatást kizárólag olyan vállalkozások igényelhetik, amelyeknek már megítélték a rezsitámogatást. Ennek benyújtási határideje 2023. december 15.

Az alábbi infografikán egy konkrét példán is bemutatjuk az igényelhető összeget.

A regisztrációval kapcsolatos tapasztalataikról a Turizmus.com hazai szállodavállalatokat is megkérdezett.

 

Hotel & More Group: Jó időzítéssel érkezik a segítség

A Hotel & More Group tavaly április óta tudatosan dolgozik a megsokszorozódott energiaköltségek lefaragásán, hogy az égiszük alatt működő házakat hosszú távon, veszteség nélkül tudják üzemeltetni. A pályázat megjelenésekor kapva-kaptak a lehetőségen: szinte az összes szállodájuk regisztrált az energiatámogatásra, a két kivétel a cégcsoport kötelékébe a közelmúltban bekerült balatonfüredi Aura Hotel és a siófoki Residence Balaton Conference & Wellness Hotel.

„Nagyon jókor jött és nagy könnyítést jelent a turisztikai vállalkozások számára a pályázat, hiszen az év első három hónapjában a szálláshelyek energiafogyasztása arányaiban magasabb, kihasználtságban és bevételben viszont ezek az év leggyengébb hónapjai” – magyarázta szerkesztőségünknek Klemm Balázs tulajdonos vezérigazgató. Több egységükben ráadásul ugyan elvégezték az energetikai korszerűsítést, a telepített napelemekre még nem kapták meg a visszatáplálási engedélyt, így ezek rezsicsökkentő hatását egyelőre nem élvezhetik.

A regisztráció folyamatát egyszerűnek, átláthatónak találták. A rezsitámogatás keretében visszakapott összeget újabb energetikai beruházásokra: további napelemek telepítésének finanszírozására, led-izzók vásárlására, a kazánok fogyasztását csökkentő berendezések beszerzésére fordítják.

 

Accent Hotels: Stabilitást ad a támogatás

Az energiaválság miatt kialakult költségnövekedési kockázat bármilyen enyhítése – köztük ez a pályázat – fontos eleme lett az éves tervezésnek az Accent Hotelsnél, erre, a fenntartható működés megtartása érdekében, cégcsoport szinten minden lehetőséget igyekeznek kihasználni. A szállodák külön-külön pályáztak, illetve pályáznak az energetikai támogatási programra, melyben mindössze egyetlen, a lánc kötelékébe legutóbb bekerült egységük nem tudott részt venni.

„A regisztrációs folyamatok és az eljárási rend leírása viszonylag könnyen követhető, viszont az erre vonatkozó belső fejlesztésű standardizálást a cégcsoporton belül mi magunk alakítottuk ki egy tanácsadó kolléga segítségével. A regisztrációs folyamat időtartama alatt változás történt a programot lebonyolító szervezet személyében, ennek lekövetése pedig extra figyelmet kívánt” – nyilatkozta lapunknak Csordás Imre ügyvezető.

A támogatást a vállalat elsősorban a megnövekedett rezsiköltségek fedezésére, továbbá energiahatékonysági beruházásra tervezi felhasználni.

 

Négy szálláshellyel pályázik a Service4You

Négy szállodával (Bonvital Wellness & Gastro Hotel, Tisza Balneum Hotel, Hotel Yacht Wellness & Business, MP Hostel) regisztrált a kkv-k energetikai támogatási programjára a Service4You. Rezsitámogatási igényüket a januári villamosenergia- és gázszámlák birtokában tudják majd bejelenteni. Érdeklődésünkre elmondták, hogy a regisztráció folyamatában a korábbi fogyasztási adatok mértékegységének átváltása, az átváltási értékkel kapcsolatos tájékoztatás hiánya okozott némi problémát számukra.

Célként az erőteljesen megnövekedett rezsiköltségek részbeni kompenzációját jelölték meg. A támogatás összegét, mely hotelenként várhatóan néhány millió forintot tesz majd ki, minden esetben energiahatékonyságot növelő beruházásra fogják fordítani. A korszerű és takarékos üzemelésre vonatkozó fejlesztéseiket egyes helyszíneken a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel konstrukció segítségével, más házakban saját erőből végzik a tulajdonosi döntéseknek megfelelően. A beruházások nagyságrendje 30-250 millió forint között mozog – tájékoztatott Boldizsár Zoltán ügyvezető.

 

További információ a témában:

Benyújthatók a szálláshelyek és az éttermek energiatámogatási igényei is

Forrás: turizmus.com

EIT Health pályázati információs nap

Elindult az EIT Health (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) 2023-as pályázati felhívásainak első szakasza. A pályázati folyamat támogatására online eseményt szervez a PTE ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézete (ITD), ahol a pályázati anyagok ismertetésén túl hasznos és gyakorlatias tippeket osztanak meg az érdeklődőkkel a sikeres pályázat benyújtásához. Akár a tudáshoz, új piacokhoz, kulcsfontosságú érdekeltekhez, akár befektetőkhöz és finanszírozáshoz való hozzáférésre van szüksége, az ITD segít.

Bővebben…

Ventures Thrive – saját tőke nélküli finanszírozás és növekedési program deeptech területen

A Ventures Thrive az egyik első páneurópai deeptech kockázati tőkebefektető, amely elkötelezett a startupok gyors fejlesztésének segítése mellett. Növelje vállalkozását, és foglalkozzon a világ legsürgetőbb klímatechnológiai problémáival mentorálás, vállalati kapcsolatok, adománygyűjtés és még sok más eszköz segítségével.

Bővebben…

Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram

Februártól 700 milliárd forintos hitelkerettel elindul a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram a hazai vállalatok számára. A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramnak (BGH) köszönhetően hazánkban a valaha volt egyik legnagyobb, 700 milliárd forintos kormányzati hitelprogram indul meg 2023. februártól.

Nemcsak exportra, hanem valamennyi hitelcélra felhasználható forint- és euróalapú hitelt nyújt a program, minden hitelfelvétel mögött az Eximbank által biztosított forrás áll majd. A program hiteltermékei rendkívül kedvező, forinthitelek esetén legfeljebb jellemzően 6%-os, euróhitelek esetén legfeljebb 3,5%-os kamattal lesznek elérhetők.

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram a következő alprogramokból áll:

  • Baross Gábor Újraiparosítási Forgóeszközhitel
  • Baross Gábor Újraiparosítási Beruházási Hitel
  • Baross Gábor Újraiparosítási Zöld Hitel
  • Baross Gábor Újraiparosítási Lízing
  • EXIM Export Előfinanszírozó Beruházási Hitel
  • EXIM Export Előfinanszírozó Forgóeszközhitel
  • Jövő Exportőrei Beruházási Hitel
  • Jövő Exportőrei Forgóeszközhitel

Forrás

 

Benyújthatók a szálláshelyek és az éttermek energiatámogatási igényei is!

2023. január 20-án nyílik meg a „KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023” címre módosított felhívás regisztrációs felülete, melyen keresztül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozó vállalkozások (TEÁOR 55-56) is nyújthatnak be támogatási kérelmet.

Bővebben…