Tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológia szakmérnök/szakember képzés indul!

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerve: PBKIK) tagja, a PTE MIK Tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológia szakmérnök / szakember képzést indít. A szakirányú továbbképzés általános célja a gépipar és energetikai szektor szakterületei számára olyan szakemberek képzése, akik megfelelő műszaki ismeretekkel és képességekkel rendelkeznek a tüzelőanyag-cellák és a kapcsolódó hidrogéntechnológiai berendezések működtetése, gyártása és továbbfejlesztése területén. A szakmérnökképzés tananyagának összeállításában, az oktatási eszközök kiválasztásában együttműködik a karral az országban egyedüliként a tüzelőanyag-cellák fejlesztésében 16 éves tapasztalatot szerzett KONTAKT-Elektro Kft.

Bővebben…

Kihívások a szerszámkészítésben

A Forsz Szerszámgyártó és Élező Kft 100%-os magyar tulajdonú vállalkozás, speciális, egyedi tervezésű, kereskedelmi forgalomban nem kapható forgácsoló és egyéb, más szerszámokat készít a gépipar, az autóipar és az energetikai szektor számára. A különleges forgácsolószerszámokat keményfémből és gyorsacélból gyártja közel 30 éve Pécsett, a Dél-Dunántúli régió piacvezető szerszámkészítő vállalkozásaként. A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerve: PBKIK) tagjával, a Forsz Kft.-vel beszélgettünk.

Bővebben…

Négy iskolából fogadják a tanulókat

A szakember-utánpótlás képzésében újabb változások következtek be, a múlt szeptemberben induló tanévtől már az új duális szakképzés szerint folyik a leendő szakemberek gyakorlati helyen történő oktatása. Pécsett az Aidita Kft. keretein belül, egyéni vállalkozóként Tóth Dániel több oktatóval képez szakembereket elsősorban gépipari szakmákban, hegesztőket és épület- és szerkezetlakatosokat oktatnak már évek óta. A gépészmérnök végzettségű Tóth Dániel, mint egyéni vállalkozó 2015-től vesz részt a tanulók képzésében.

Bővebben…

Érettségivel szakmát? Két szakma megszerzését is támogatja az állam

A 2021/22-es tanévre országosan 101881-en adták be a jelentkezésüket felsőoktatási intézménybe, ebből 75748 fiatal kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben az egyetemeken (forrás: felvi.hu). Ha csak ezt az adatot tekintjük, több mint 26 ezer érettségizettnek kell elgondolkodnia a hogyan tovább-on, ám ez a szám ennél biztosan magasabb, hiszen nem mindenki adta be a felvételi jelentkezését. Ma egy „sima” érettségivel kevésbé lehet érvényesülni a munkaerőpiacon, mindenképpen növeli az elhelyezkedési esélyeket egy vagy két szakmai végzettség. A szakképzés átalakulásával most két szakma ingyenes megszerzését is lehetővé teszi az állam. Hogy Baranyában hol és hogyan lehet szakmát tanulni érettségi után, ezt foglaltuk össze ebben a cikkben.

Bővebben…