Díjkedvezmény az európai szabadalmi bejelentések terén

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) bejelentette, hogy 2024. április 1-jétől mikroszervezetek számára egy speciális díjkedvezmény lép életbe az európai szabadalmi bejelentések terén. Az új döntés értelmében az igénylők 30%-os díjcsökkentésben részesülnek a bejelentési, kutatási, vizsgálati, megadási és belső fenntartási díjak összegéből, akár európai szabadalmi, akár európai PCT bejelentés esetén (Szabadalmi Együttműködési Szerződés, melynek keretein belül egyetlen nyelven, egy helyen benyújtott bejelentéssel megindítható a szabadalmi eljárás akár valamennyi szerződő államban).

Bővebben…

Az EU jogszabályt fogadott el az élelmiszerek és az italok földrajzi árujelzői oltalmának megerősítéséről

Az Európai Tanács hivatalosan elfogadta a borokra, szeszes italokra és mezőgazdasági termékekre vonatkozó földrajzi árujelzők és egyéb minőségrendszerek oltalmának mind online, mind offline történő javításáról, valamint a földrajzi árujelzők bejegyzési eljárásának egyszerűsítéséről szóló rendeletet.

Bővebben…

Európai Innovációs Tanács – így néz ki a 2024-es munkaprogram

A január 15-én tartott egész napos online infonap keretében ismerhették meg az érdeklődők az Európai Innovációs Tanács (EIC) 2024-es munkaprogramját, az EIC Pathfinder, Transition, és Accelerator pályázat keretösszegeit, fókuszterületeit, és persze a pályázati feltételeket. Rövid összefoglaló következik.

Bővebben…

Az EPO új díjkedvezményeket vezet be a mikroszervezetek támogatása érdekében

A 2024. április 1-jével hatályba lépő döntéssel egy speciális, a mikroszervezetek számára nyújtandó díjkedvezmény kerül bevezetésre, amelyet az EPO a kisszervezetek (small entities) – kkv-k, magánszemélyek, a nonprofit szervezetek, egyetemek és közkutatási intézmények – számára már korábban is rendelkezésre álló kedvezményeken felül kíván nyújtani.

Bővebben…

Pályázati felhívás: Videójátékok és magával ragadó tartalmak fejlesztése (CREA-MEDIA-2024-DEVVGIM)

A felhívás célja, hogy növelje az európai videójáték-gyártók, XR-stúdiók és audiovizuális produkciós cégek kapacitását olyan videójátékok és interaktív, magával ragadó élmények fejlesztésére, amelyek képesek elérni a globális közönséget. A támogatás célja továbbá az európai videójáték-ipar és más, interaktív, magával ragadó tartalmakat előállító vállalatok versenyképességének javítása az európai és nemzetközi piacokon azáltal, hogy lehetővé teszi az európai fejlesztők számára a szellemi tulajdonjogok megtartását.

Bővebben…

KKV‑alap 2023

Az Ideas Powered for business KKV‑alap támogatási program célja, hogy segítse az európai uniós kis- és középvállalkozásokat szellemitulajdon-jogaik védelmében. A KKV-alap az Európai Bizottság kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) hajt végre, és amely 2023. december 8-ig tart. A támogatásokat a pályázatok beérkezésének sorrendjében ítélik oda.

Bővebben…

Új szabadalmi kutatási szolgáltatásokat kínál a Visegrádi Szabadalmi Intézet

Két új, szabadalmi kutatási szolgáltatással bővítette hatósági eljárásait a Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI), amelyekkel az innovációs ökoszisztéma szereplői – különösen egyéni feltalálók, KKV-k, kutatóintézetek – jutányosan és gyorsan megbízható információkat szerezhetnek találmányuk újdonsága, illetve szabadalmi szempontok szerinti értékelése tekintetében.

Bővebben…