Nemzetközi gazdasági hírlevél – 2023 45. hét

Az alábbiakban olvasható a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nemzetközi gazdasági hírlevele, melyben a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről olvashat. Az egyes hírek teljes tartalma a hírek címére kattintva válik elérhetővé. A hírek az alábbi csatolt dokumentumban országonkénti bontásban találhatóak meg.

2023. évi Eurochambres-felmérés az egységes piaci akadályokról és megoldásokról

Az Európai Unió egységes piaca az idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A határokon átnyúló üzleti tevékenység és kereskedelem működése azonban még korántsem tökéletes, és még mindig számos akadályba ütközik. Az Eurochambres (ECH) rendszeresen felméri ezeket a piaci akadályokat, és az egységes piac rendszerének hatékonyabb és gördülékenyebb működtetése érdekében ismerteti a döntéshozókkal az eredményeket. A 2019. évi felmérést követően az ECH most ismét meghirdeti az egységes piaci akadályokról szóló felmérését, melynek időszaka 2023. szeptember 4 – október 16.

A kezdeményezés célja a legfontosabb egységes piaci akadályok és megoldások beazonosítása az európai vállalkozásoktól beérkezett válaszok alapján. A 2024. évi európai választások előtt most van lehetőség arra, hogy az európai döntéshozók átgondolják a nagyobb integráció felé vezető utat, valamint meghatározzák a következő ötéves ciklus prioritásait. A következő Európai Bizottság munkáját elősegítendő az ECH jelentést készít a felmérés eredményeiből.

A felmérés anonim, személyes adatok megadása nem szükséges. A hivatalos nyelve az angol, ugyanakkor a magyar nyelv használata is biztosított a kérdőív jobb felső sarkában található nyelvválasztó segítségével.

Az online kérdőív kitöltése maximum 10 percet vesz igénybe. A válaszok beérkezésének határideje: 2023. október 16.

A kérdőív a következő linken érhető el: 2023 Eurochambres Survey on Single Market Obstacles and Solutions

Éves Külgazdasági Értekezlet 2023

Az évente megrendezésre kerülő Külgazdasági Értekezlet keretében 2023. július 6-7. között nyílik lehetőség  20 perces one-to-one (B2B) találkozók során kapcsolatfelvételre a magyar külgazdasági diplomatákkal, akik a külföldi országok piacát és a helyi exportlehetőségeket jól ismerő szakemberek. A rendezvény célja, hogy segítséget nyújtson a kis- és középvállalkozások külpiacra jutásában.

A rendezvény helyszíne: Budapesti Kongresszusi Központ (1123 Budapest, Jagelló út 1-3.)

Az Értekezleten való részvétel a cégek képviselői számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

A férőhelyek száma limitált, a jelentkezések érkezési sorrendben kerülnek elfogadásra. Cégenként egy regisztrációt tudnak befogadni, amely maximum 7 db találkozó foglalására ad lehetőséget.

További információ és regisztráció az alábbi linken:

REGISZTRÁCIÓ

Nemzetközi gazdasági hírek – 2022. 50. hét

Az alábbiakban olvasható a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nemzetközi gazdasági hírlevele, melyben az európai uniós szakpolitikai aktualitásokról és uniós gazdasági, üzleti vonatkozású hírekről is beszámol. A hírek az alábbi csatolt dokumentumban országonkénti bontásban találhatóak meg.