HEPA logó

Magyarország-USA kettős adóztatás – tájékoztató fórum

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség 2023. október 2‑án információs rendezvényt tart, melynek fókuszában az idei év végével hatályát veszítő, magyar-amerikai kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményhez kapcsolódó nemzetközi jogi, jogalkotási, valamint a KKV-kat érintő egyéb változások kerülnek bemutatásra, amelyre ezúton szeretettel meghívjuk cégük képviselőit.

Az esemény tervezett programja:

8:30 – 9:00 Érkezés, regisztráció
9:00 – 9:15 Megnyitó (KKM/HEPA)
9:15 – 10:00 Kettős adózás elkerülésére vonatkozó nemzetközi adójogi környezet, milyen jogalkotási kérdések vannak napirenden a megszűnő egyezmény okán (Pénzügyminisztérium tbd.)
10:00 – 10:30 Egyezmény megszűnésének lehetséges jogi aspektusai, milyen módon érinti a magyar KKV-kat a változás (Csővári István – Csővári Legal Ügyvédi Iroda)
10:30 – 11:00 Kávészünet
11:00 – 12:00 A megszűnő egyezmény hatása a bilaterális külgazdasági kapcsolatokra (kerekasztal beszélgetés):

  • Módos András – partner, adótanácsadó, Ernst & Young Magyarország
  • Radnai Károly irodavezető partner, Andersen Adótanácsadó Zrt.
  • Moderátor: Sohajda Júlia, alapító és ügyvezető partner, Vespucci Partners
12:00 – 13:30 Networking, szendvicsebéd

Az esemény helyszíne: HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség,1027 Budapest, Kacsa utca 15. Földszinti rendezvényterem

A rendezvényen való részvétel a cégek képviselői számára ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Amennyiben a rendezvény felkeltette érdeklődését, kérjük, hogy részvételi szándékát szíveskedjen jelezni az alábbi regisztrációs felület kitöltésével.

REGISZTRÁCIÓ

Adófórum az adózási aktualitásokról és változásokról

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Adóklubja tisztelettel meghívja Önt a Pécsi Kereskedelmi Központban megrendezésre kerülő Adófórum rendezvényre, ahol első kézből személyesen a helyi Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakembereitől megtudhatja az adózási aktualitásokat és változásokat.

Bővebben…

Ismét kell majd turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni

A 468/2022. (XI. 21.) Korm. rendelet 1. §-ában rögzített moratórium lejártával az ellenérték fejében és nem közvetített szolgáltatásként nyújtott

  • kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás, valamint
  • az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR’15.56.10-ből)

után a hozzájárulást 2023. április 1-jétől kell megállapítani, bevallani és megfizetni.

A hozzájárulást a 23TFEJLH jelű nyomtatványon kell bevallani a következők szerint:

  • a havi bevallóknak először a 2023. április 1-jétől április 30-áig terjedő időszakról 2023. május 22-éig;
  • a negyedéves bevallóknak 2023 II. negyedévéről július 20-áig;
  • az éves bevallóknak a 2023-as évről 2024. február 26-áig, ebben a bevallásban a turizmusfejlesztési hozzájárulás alapjának megállapításakor nem kell figyelembe venni a 2023. január 1. és 2023. március 31. közötti időszakot.

A NAV a költségvetés és a tisztességes adózók védelméért, a turizmus-vendéglátás ágazat fehérítéséért folyamatosan figyelemmel kíséri a szálláshely-szolgáltatók, vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetőinek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) továbbított forgalmi adatait. A hivatal kockázatelemző munkája során összeveti az NTAK-adatokat a bevallások adataival, és ha eltérést tapasztal, intézkedik.

(Nemzeti Adó- és Vámhivatal)

Forrás

Letölthetők az online pénztárgépek adatai

A tesztidőszak után 2023. február 6-án éles környezetben is elindult a NAV új szolgáltatása, amivel gép–gép kapcsolaton keresztül letölthetők az online pénztárgépekből érkező adatok. A webszolgáltatással az adózók további eszközt kapnak adminisztrációs terheik csökkentéséhez, üzleti folyamataik ellenőrzéséhez és ügyvitelük digitalizációjához.

A webes szolgáltatással az adózó könyvelőprogramja vagy más ügyviteli alkalmazása is hozzáférhet a pénztárgépeiről érkezett naplóállományokhoz, ha a programban a szoftver fejlesztője kialakítja a megfelelő funkciót. A pénztárgép adatainak gépi letöltésével automatizálható az adatbevitel, lehetővé válik a pénztárgépes bevételek gépi vagy gépileg támogatott könyvelése, a pénztárgéppel kiállított nyugták és más bizonylatok részletes elemzése, értékesítési statisztikák és más kimutatások készítése is.

A szolgáltatás specifikációjának aktuális verziója a NAV GitHub oldalán érhető el: https://github.com/nav-gov-hu/Online-Cash-Register-Logfile/tree/master/docs

További részletes információt és a lekérdező interfész használatával kapcsolatos fontosabb tudnivalókat a NAV oldalán, az alábbi elérhetőségen szerezhet:

https://nav.gov.hu/ado/egyeb/jelentosen-megkonnyiti-a-konyvelok-dolgat-a-nav-azzal-hogy-letolthetok-az-online-penztargepek-adatai