Kiderült ki nyerte el pécsi DDGK Oktatói Ösztöndíjat!

Lezárult a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) 2022/23-as tanévre vonatkozó Oktatói ösztöndíj programja, melybe bevontuk a régió gépiparhoz kapcsolódó technikumokat és szakközépiskolákat. A pécsi DDGK Oktatói ösztöndíjat Osvald Levente, az BMSzC Angster József Szakképző Iskola és Szakiskola oktatója érdemelte ki.

Bővebben…

DDGK Ösztöndíjasokat hirdettek Kaposváron!

Kihirdetésre kerültek a DDGK Oktatói és Tanulói Ösztöndíj programunk kaposvári nyertesei is, akik a Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégiumból kerültek ki. Az oktatók közül Petes László Tamás, a tanulók közül pedig Nyers Péter járműfényező érdemelte ki az ösztöndíjat.

Bővebben…

Karriertervezés a mesterséges intelligencia támogatásával – ismerje meg a Career Intelligence projektet

A digitalizáció nagy segítség lehet az oktatásban, ha jól használják. A „Career Intelligence” projekt keretében a mesterséges intelligencia (MI) a pályaorientációban hivatott támogatni a fiatalokat. A két napos workshop első napján a résztvevők megismerhetik a tanulási platformot és a platformon használt MI eszközöket. A második napon pedig ki is próbálhatják a felületet.

Bővebben…

A szakképzésben sem lesz őszi szünet

Az aktuális tanév eredeti rendje változott, így a Baranya Megyei Szakképzési Centrum tagintézményeiben nem lesz őszi szünet.

 

Az őszi szünet a 2022/2023. tanévben nem adható ki, az oktatás órarend szerint lesz!

 

Fentiek értelmében az alábbi változásokat hozza a tanév tervezése:

A tanév rendjéről korábban kiadott rendelettől eltérően a 2022/2023. tanévben a téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. december 21., a szünet utáni első tanítási nap 2023. január 9.

A változásokat, különös tekintettel az őszi és téli szünetet illetően, a duális képzés szervezésénél is figyelembe kell venni a következőképpen:

1. Önmagában az a tény, hogy az őszi szünet 3 nappal rövidebb lesz (november 2-4.), nem változtat azon, hogy az Mt. 123. § (1) bekezdése alapján a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni.

A szabadság átvitele a következő évre jogszabály adta lehetőség (az Mt. 123. § (4) bekezdésben leírtak figyelembevételével), de a munkáltatót, azaz a duális képzőt erre semmi sem kötelezi.

 

2. 2022. november 2-4. közötti időszakkal kapcsolatban egyeztetni kell a szakképző iskolával, hiszen ezekre a napokra eredetileg oktatási nap nem volt tervezve:

a., Amennyiben a képzési program alapján eleve a duális képzőhelyre volt beosztva a szakmát tanuló, a szabadság kiadásának továbbra sincs akadálya.

b., Amennyiben a jogszabályváltozás miatt a szakképző intézmény mégis oktatási napot tervez erre az időszakra, ez a képzési program átalakítását teszi szükségessé. Amennyiben a módosított képzési program alapján oktatási napban egyeznek meg a szakképzésben érintett felek, szabadság nem adható ki, a szakmát tanulók az Szkr. 252/B. § a) pontja alapján mentesülnek a munkavégzési kötelezettség alól.

A b. pontban ismertetett esetben a duális képzőhely dönthet úgy is, hogy az így „beragadt” szabadságnapokat az Mt. idézett szakaszának figyelembevételével a 2023. január elején meghosszabbított téli szünetre átviszi és ekkor adja ki.

 

Felhívjuk a duális képzőhelyek figyelmét, hogy a szakképző intézménnyel való egyeztetés kiemelkedően fontos, főként azon duális partnernél, amely másik megye tagintézményéből is fogad tanulót.

Hogyan tovább? Technikusi szakvizsga utáni perspektívák a Büttner Kft.-nél

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) tagja, a nagyatádi Büttner Kft. 1992-ben kezdte szerszámgyártó tevékenységét 9 fővel, mára 248 fős állományával a térség egyik legjelentősebb munkaadója. Kiemelten fontos a cég számára az utánpótlás képzése, amely már 17 éve jelen van a cég életében. Az elmúlt években befektetett munkának köszönhetően mára létrejött a dél-somogyi régió legnagyobb gépipari képzőközpontja, gépgyártástechnológiai és forgácsoló tanműhelye.

Bővebben…