A szakképzésben sem lesz őszi szünet

Az aktuális tanév eredeti rendje változott, így a Baranya Megyei Szakképzési Centrum tagintézményeiben nem lesz őszi szünet.

 

Az őszi szünet a 2022/2023. tanévben nem adható ki, az oktatás órarend szerint lesz!

 

Fentiek értelmében az alábbi változásokat hozza a tanév tervezése:

A tanév rendjéről korábban kiadott rendelettől eltérően a 2022/2023. tanévben a téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. december 21., a szünet utáni első tanítási nap 2023. január 9.

A változásokat, különös tekintettel az őszi és téli szünetet illetően, a duális képzés szervezésénél is figyelembe kell venni a következőképpen:

1. Önmagában az a tény, hogy az őszi szünet 3 nappal rövidebb lesz (november 2-4.), nem változtat azon, hogy az Mt. 123. § (1) bekezdése alapján a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni.

A szabadság átvitele a következő évre jogszabály adta lehetőség (az Mt. 123. § (4) bekezdésben leírtak figyelembevételével), de a munkáltatót, azaz a duális képzőt erre semmi sem kötelezi.

 

2. 2022. november 2-4. közötti időszakkal kapcsolatban egyeztetni kell a szakképző iskolával, hiszen ezekre a napokra eredetileg oktatási nap nem volt tervezve:

a., Amennyiben a képzési program alapján eleve a duális képzőhelyre volt beosztva a szakmát tanuló, a szabadság kiadásának továbbra sincs akadálya.

b., Amennyiben a jogszabályváltozás miatt a szakképző intézmény mégis oktatási napot tervez erre az időszakra, ez a képzési program átalakítását teszi szükségessé. Amennyiben a módosított képzési program alapján oktatási napban egyeznek meg a szakképzésben érintett felek, szabadság nem adható ki, a szakmát tanulók az Szkr. 252/B. § a) pontja alapján mentesülnek a munkavégzési kötelezettség alól.

A b. pontban ismertetett esetben a duális képzőhely dönthet úgy is, hogy az így „beragadt” szabadságnapokat az Mt. idézett szakaszának figyelembevételével a 2023. január elején meghosszabbított téli szünetre átviszi és ekkor adja ki.

 

Felhívjuk a duális képzőhelyek figyelmét, hogy a szakképző intézménnyel való egyeztetés kiemelkedően fontos, főként azon duális partnernél, amely másik megye tagintézményéből is fogad tanulót.

Hogyan tovább? Technikusi szakvizsga utáni perspektívák a Büttner Kft.-nél

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) tagja, a nagyatádi Büttner Kft. 1992-ben kezdte szerszámgyártó tevékenységét 9 fővel, mára 248 fős állományával a térség egyik legjelentősebb munkaadója. Kiemelten fontos a cég számára az utánpótlás képzése, amely már 17 éve jelen van a cég életében. Az elmúlt években befektetett munkának köszönhetően mára létrejött a dél-somogyi régió legnagyobb gépipari képzőközpontja, gépgyártástechnológiai és forgácsoló tanműhelye.

Bővebben…

PTE MIK Nyílt Nap

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar nyílt napján az érdeklődők személyesen is megismerkedhettek a karon elérhető képzési lehetőségekkel. Az eseményen a duális képzőhelyek is részt vettek, így a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szervezet: PBKIK) is képviseltette magát.

Bővebben…

Mesteri szerelések

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében autószerelő mestervizsga zajlott november 18. és 20. között.

A mestervizsga azért fontos, mert nagy szükség van tapasztalt, jól képzett szakemberekre, akik mesterekké válva, tudásukat megfelelő pedagógiai ismeretekkel kiegészítve adhatják majd át a jövő nemzedékeinek.

Bővebben…