Hogyan tovább? Technikusi szakvizsga utáni perspektívák a Büttner Kft.-nél

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) tagja, a nagyatádi Büttner Kft. 1992-ben kezdte szerszámgyártó tevékenységét 9 fővel, mára 248 fős állományával a térség egyik legjelentősebb munkaadója. Kiemelten fontos a cég számára az utánpótlás képzése, amely már 17 éve jelen van a cég életében. Az elmúlt években befektetett munkának köszönhetően mára létrejött a dél-somogyi régió legnagyobb gépipari képzőközpontja, gépgyártástechnológiai és forgácsoló tanműhelye.

A Büttner Kft. szerszámlapok, szerszámházak és szerszámépítő elemek gyártásával foglalkozik CNC maráson/fúráson és köszörülésen keresztül szerszámacélból, alumíniumból. Elsősorban német autóipari óriásoknak, műanyag fröccsöntő, lemezalakító, alumíniumnyomásos öntő szerszámok építői számára termelnek. Világszinten elismert minőségben gyártanak nagybonyolultságú továbbmunkált szerszámlapokat vevői rajzok és modellek alapján, a kategóriában európai TOP10 vállalkozás közé tartoznak, nettó éves árbevételük meghaladja az 5 milliárd Ft-ot. Gyártósorukról a legjobb minőségű, műbizonylattal ellátott, német és svéd ötvözött és ötvözetlen szerszámacélok kerülnek ki.

A vállalat nagy hangsúlyt fektet a jövő szakembereinek képzésére, több intézménnyel ápolnak kapcsolatot és fogadják a tanulókat gyakorlati oktatásra. A munka a saját tanműhelyükben zajlik jól képzett gyakorlati oktatók vezényletével. A szakképző iskoláktól kezdve a technikumon át az egyetemi duális képzésig biztosítanak gyakorlati lehetőséget.

A KSZC Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnázium gépgyártás-technológiai technikus szakmát tanulók gyakorlati oktatásának is az új gépipari képzőközpont ad helyet.
A 12. és 13. osztályosoknak a vállalat két ügyvezetője, Dr. Büttner Tamás és ifj. Büttner Tamás, illetve vezető munkatársai tartottak előadást a technikusi vizsga utáni lehetőségeikről. Az ügyvezetők, elsősorban mint a Büttner Kft. leendő munkavállalóihoz szóltak a diákokhoz. A továbbtanulást tervezőket pedig, mint potenciális duális mérnök hallgatókat szólították meg.

Ifj. Büttner Tamás elmondta, hogy a gépipari technikusi végzettség hosszú távon mindig is versenyképes és keresett végzettség lesz. A náluk kitanított diákokra mindenképp számítanak, mint jövőbeni munkavállalókra. Versenyképes fizetést és előrelépési lehetőségeket kínáló karrier utat biztosítanak a talpraesett gépészeknek, ahol a szakmai fejlődés garantált. A cég filozófiájában szerepel a dolgozók anyagi megbecsülése, kiemelkedő teljesítménnyel jelentős összegekkel egészíthetik ki az alapbérüket a munkavállalók, emellett étkezési és lakhatási támogatásban is részesülnek.

Azért is jó választás a Büttner Kft.-nél történő elhelyezkedés, mert egy stabil vállalkozásról van szó, ahol európai szintű modern gépparkkal dolgoznak, az egyedi gyártási tevékenység miatt pedig kreativitást igénylő feladatokat kell megoldani. A frissen munkába álló gépészeket betanulási program során vezetik be a betöltött pozíciójukhoz szükséges ismeretekbe.

A cégvezetés fejlesztő szemléletű, nemsokára elindítják a nagy méretű 3D fémnyomatást, a tervezett fejlesztéssel világszinten különlegességnek számító technológiára tesznek szert. A közeljövőben szeretnének napelemeket telepíteni, így az energiaköltségek és ellátásbiztonság is kevesebb ráfordítást igényel.

A Büttner Kft. képviselői a PTE duális mérnök képzését ajánlják azoknak a diákoknak, akik a továbbtanulásban gondolkodnak. A technikusok előnyére válik az egyetemi felvételi során a szakvizsga által nyújtott pluszpont, illetve eddigi szakmai tapasztalataikat is kamatoztatni tudják. A cég duális képzőhelyként működik, így a leendő hallgatókat tárt karokkal fogadják. A duális mérnökhallgatók havonta minimum 130 ezer forintos juttatást kapnak, a cég ezt saját ösztöndíjával is kiegészíti azoknak, akik a diploma megszerzése után is elköteleződnek a cég mellett.

A vállalkozás berkein belül eddig mintegy 25 szakdolgozat készült el, amire nagyon büszkék. Bencsik László projektvezető kiemeli, hogy a vidéki kisebb egyetemek egyre jobban fejlődnek, több figyelmet tudnak fordítani a hallgatóikra.

Tehát a lehetőség adott, a Büttner Kft. szívesen fogad bárkit, aki tanulni és fejlődni szeretne. Szollár Andrea képzési vezető a következő gondolatokat adta útravalóként az eseményen résztvevő diákoknak:

1. Ha nem teszel a célodért soha nem éred el.
2. Ha nem kérdezel, a válasz mindig „nem” marad.
3. Ha nem lépsz, mindig egy helyben maradsz.