Tavola 2020 – prémium élelmiszerek és kézműves gyártók nemzetközi vására

Az Enterprise Europe Network hálózat szervezésében idén is nemzetközi üzletember találkozóra kerül sor Európa vezető élelmiszeripari kiállításán, ahol a csúcsminőségű élelmiszerek széles választéka mellett jövőbeni üzleti partnereikkel is megismerkedhetnek a résztvevők.

Bővebben…

Koronavírus körkép a nyugat-balkáni országokról

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara összegyűjtötte a Nyugat-Balkáni országokban 2020. április 1.-el érvényben lévő intézkedéseit. A helyzet mind a lakosság, mind a vállalkozók szempontjából ott is folyamatosan változik, melyről az adott ország külképviseletének honlapjáról tájékozódhatnak: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/kulkepviseletek-magyarorszagon

Bővebben…

Ne bénuljon meg az egységes piac!

A koronavírus európai terjedésével párhuzamosan több tagállam lezárta határait, csak saját állampolgárait engedte korlátozás nélkül belépni az országba.  Az egységes piac működőképességének megőrzéséhez szükséges szállítmányok napokon át a határokon vesztegeltek, ami miatt az Európai Bizottságnak közbe kellett avatkoznia.

Bővebben…

Horvát tájékoztatás a teherforgalomra vonatkozó rendelkezésekről a magyar-horvát határátkelőkön

Horvátországban a teherforgalomra vonatkozó jelenlegi járványügyi szabályozás szerint, a Magyarországról érkező tehergépjárművek sofőrjeinek nem kell sem karanténba, sem önizolációba vonulnia abban az esetben, ha az országba való belépés és kilépés között eltelt idő nem haladja meg a 24 órát és a vezető nem hagyja el a tehergépjármű kabinját.

Bővebben…

Kereskedelmi korlátozások a koronavírus járványhoz kapcsolódóan

A koronavírus-fertőzéshez kapcsolódóan az Európai Bizottság kereskedelmi korlátozásokat vezetett be olyan termékekre, melyek kulcsfontosságúak a járvány megfékezésének érdekében. A védőeszközök, például szájmaszkok korlátozott számban állnak rendelkezésre, a vírus terjedése ráadásul komoly keresletnövekedést von maga után. 

Bővebben…

Koronavírus miatti áruforgalomra vonatkozó korlátozások – Franciaország

A francia illetőségű Európa- és Külügyminisztérium (Ministère de l’Europe et des Affaires Etrangères – MEAE) 2020. március 20-án arról tájékoztatta Magyarország Párizsi Nagykövetségét, hogy a járványügyi helyzet miatt hozott intézkedések következtében március 19-től – határozatlan ideig – a kereskedelmi és vámügyi dokumentumok hitelesítése terén csökkentett szolgáltatást biztosítanak.

Bővebben…