Üzleti delegáció Dohába

A 2,6 millió lakosú és 11437 km² kiterjedésű Katar ma a világ egyik leggazdagabb állama.  Fejlettségét az ország nagy részben a szénhidrogének kiemelkedő mennyiségének köszönheti;  Irán és Oroszország után itt található a világ harmadik legnagyobb kiterjedésű földgázlelőhelye. Katar, amellyel szemben 2017 nyarán több térségbeli állam gazdasági (szárazföldi, légi és tengeri) blokádot vezetett be, mára jóval önellátóbbá vált, mint amilyen korábban volt. A siker egyik tényezője, hogy az ország egyre nyitottabb az új kereskedelmi partnerek felkutatására a belföldi áruellátásuk biztosításához.

Bővebben…

Fókuszban a BREXIT

 

A Brit Nagykövetség és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett „Fókuszban a BREXIT” című rendezvénysorozat következő eseménye 2019. szeptember 26. 14.00-15.10 lesz a Brit Rezidencián.

Bővebben…

Disszeminatív szakmai workshop

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a KÖFOP-2.1.4-VEKOP-16-2016-00001azonosító jelű, „A Külgazdasági és Külügyminisztérium humánerőforrás-gazdálkodásának és belső képzési rendszerének fejlesztése”című kiemelt projektje keretében –nyolc regionális helyszínen –a projekt keretében megvalósuló „Külügyi és Külgazdasági Tudásbázis” egyes eredményei, különösen a külgazdasági tevékenység lokális, helyi szintű támogatásának–, így a működő tőke beruházás-illetve export-ösztönzésnek a helyi önkormányzatok által is megvalósítható és adaptálható eszközeinek, módszereinek–, valamint a kapcsolódó hazai és nemzetközi jó gyakorlatoknak a bemutatása, illetve az e tématerületet célzó,a Minisztérium által a projekt keretében kidolgozott közszolgálati belső továbbképzéseknek a szélesebb körű megismertetése céljából 2019. szeptember 9-19. között disszeminatív szakmai workshop-sorozatot szervez.

Bővebben…

Eurochambres felmérés az egységes piac hiányosságairól

A tavaly októberi brüsszeli Európai Vállalkozói Parlamentben a vállalkozók közel 70%-a válaszolt nemlegesen a következő kérdésre: „Kellően integrált-e az egységes piac, lehetővé teszi-e az Ön vállalkozása számára a szabad működést és versenyt?”. 2014-ben a részvevő vállalkozók 84%-a válaszolt nemmel ugyanerre a kérdésre. Az eredmények ugyan kis javulást mutatnak, de a vállalkozók túlnyomó többsége még mindig úgy gondolja, hogy hosszú út áll előttünk.

Bővebben…

Baranya megyében is elindult a beszállítói- és külpiaci mentoráltak kiválasztása

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara társszervezésében megtartotta nyitórendezvényét a GINOP 112. vállalkozói mentorprogram, mellyel egyidőben megjelentek a megyei, beszállítói és külpiaci területen mentorálandó kis- és középvállalkozások (kkv-k) kiválasztására vonatkozó pályázati felhívások a már futó Országos Vállalkozói Mentorprogram keretében. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) beszállítói mentoráltnak olyan termelőtevékenységet folytató kkv-kat keres, amelyek be kívánnak lépni a hazai, illetve uniós/nemzetközi beszállítói láncokba. Külpiaci mentoráltnak pedig olyan kkv-k érdeklődését várják, amelyek exportképesek és bővíteni szeretnék a külpiaci tudásukat, valamint be kívánják indítani külkereskedelmi tevékenységüket, neves közepes vagy nagyvállalatok közreműködése mellett.

A jelentkezéseket a www.vallalkozztudatosan.hu címen 2019.10.09.- ig lehet benyújtani.

Bővebben…