„Fejlesztő partnerei leszünk mindenkinek, aki hajlandó a megye gazdaságát e célban segíteni”

Újabb négy évre kapott bizalmat kamarai elnökként a 2020. július 20-án lezajlott kamarai választásokon dr. Síkfői Tamás, aki korábban 27 évig titkárként, majd az előző ciklusban elnökként vett részt a megye gazdasága, valamint az itt működő vállalkozások képviseletében, menedzselésében, támogatásában. Elnöki interjúnkban nemcsak az eddig elért eredményekről, hanem a jövő kihívásairól, a kibontakozó lehetőségekről is kérdeztük.

Bővebben…

„A liftes nem egy átlagos szakmunka, inkább egy kvalifikált és sokféle kreatív tudást igénylő szakma”

Az már önmagában sikerként könyvelhető el, ha egy vállalkozás partnerei megelégedésére 32 éve töretlenül végzi a munkáját. Nincs rá szükség, hogy minden utcasarkon plakátok hirdessék a létezését, hiszen a pécsi Mikrolift Kft. elsősorban közületek, cégek számára kínál egyedi felvonómegoldásokat a felvonótervezés, -gyártás, a létesítés és karbantartás területén. Bár az utóbbi években egyre több megkeresés érkezi hozzájuk a lakosság felől is.

Bővebben…

A Matroban a sport a közösségépítésről szól

Céges focikupa, horgászverseny, rendszeresen megtartott közös túra (tavaly már kétnapos volt), UltraBalaton, Pécs-Harkány futás, a partnercégnél megrendezett „olimpián” számos sportágban való indulás – felsorolni is nehéz, mennyi féle sporttevékenységet végeznek az autóipari alkatrészgyártással és szerszámkészítéssel foglalkozó pécsi Matro Kft. munkatársai. Még teke világbajnok is dolgozik a több mint 250 fős középvállalkozásnál, amely lassan 30 éves lesz. A sport mindig is része volt a céges kultúrának, kezdődött a focival…

Bővebben…

„Fontos számomra, hogy élvezzem, amivel foglalkozom, és hogy úgy érezzem: sikerem van”

Szokatlanul csendes a páncélszekrény-gyártással, biztonságtechnikával foglalkozó pécsi Strauss Metal Kft. gyártócsarnoka. A csönd nem azt jelzi, hogy nincs munka, ellenkezőleg: a koronavírus-járvány ideje alatt is folyamatosan gőzerővel termelt a vállalkozás. Most a nyári szabadságok idején kicsit lelassult a termelés, ám a cégtulajdonos-ügyvezető Strausz Jánost az üzemben egy új festőberendezés telepítése közben találjuk. Lelkesen meséli, hogy ennek segítségével a festőkapacitásuk hatékonysága a háromszorosára növekszik. Sikerének lényege valahol itt rejlik: a lelkesedésében, a fejlődésre való törekvésben, a folyamatos „üzemmódban” és az innovációban.

Bővebben…

ITT és MOST – új üzletipartner-keresési platform vállalkozásoknak

Az idei év mindannyiunk, így a vállalkozások mindennapjait is átformálta. A korábban meghatározott célokat sok esetben újra kell tervezni, az eddigi gyakorlattól eltérő lehetőségeket, csatornákat találni az üzletszerzésre. A kapcsolattartásban felértékelődött az internet szerepe, a személyes üzleti tárgyalások zöme átkerült az online térbe. Ezáltal kitágult a világ, de fel is gyorsult és új kihívások születtek. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara felé az elmúlt néhány hónapban a vállalkozók többsége jelezte, hogy számos új nehézséggel kell szembenéznie, az üzleti és beszállítói partnerségben kapacitáshiányok, logisztikai problémák merültek fel, amiket minél hamarabb szeretnének megoldani. Erre született meg válaszként az ITT & MOST Nemzetközi Online Üzletember Találkozó Magyar Nyelven platform.

Bővebben…

„A vendéglátás olyan szakma, ahol hétvégén, este is kell dolgozni”

Elismert vendéglátóipari szakember az 5 Íz Kft. ügyvezetője, Havasi István. A szakma iránti elhivatottságát az is bizonyítja, hogy több évtizede oktatja a vendéglátás szakma iránt érdeklődő tanulókat. Munkáját a tanulók lelkiismeretes felkészítése, a folyamatos, magas színvonalon végzett oktatótevékenység jellemzi. Számos szakács, felszolgáló került ki a kezei alól kiváló szakmai ismereteket szerezve, akik megállják a helyüket a szakmájukban. Havasi István kimagasló oktatói tevékenységét a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Mohácsi Szakképzési Díjjal ismerte el.

Bővebben…

Gasztrofesztivál, közösségi élmény, kulturális program

A Dunamenti Halfesztivál mint gasztro-kulturális esemény egyediségét az teremti meg, hogy nem csak mohácsi halászlé készül ott, hanem több Dunamenti halászcsárda képviselői megjelennek halételeikkel. A 2019-ben harmadik alkalommal megrendezett esemény a határon kívülről is vonzotta a látogatókat. Színes programkínálatával, több tízezres látogatottságával méltón foglalja el helyét Mohács és a megye nagy rendezvényeinek sorában. A Dunamenti Halfesztivál szervezőit a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Mohácsi Idegenforgalmi Díjjal ismerte el.

Bővebben…