Pécsi Kosár Közösség: a működés alapja az erős bizalom

A helyi termelőtől közvetlenül a fogyasztóhoz juttatja el a friss élelmiszert a mintegy háromnegyed éve működő Pécsi Kosár Közösség. Lelkes fiatalok közösségi vállalkozás keretében bevásárlóközösséget hoztak létre, hogy a helyben megtermelt kiváló minőségű és egészséges zöldséget, gyümölcsöt, a kisgazdaságok hús- és tejkészítményeit ne kelljen utaztatni, (akár vegyi anyagokkal) tartósítani, drága csomagolással ellátni. Néhány hónapon belül olyan mértékű lett a Pécsi Kosár Közösség szolgáltatása iránti érdeklődés, hogy a mintegy 150 állandó vásárló mellett jelenleg nem tudnak többet kiszolgálni. Ám ahogy Radnóti Zsolt és Minorics-Bokor Dániel szervezők mondják, ezt az évet már úgy szervezik a termelőkkel, hogy ez az átmeneti „hiány” a jövőben ne fordulhasson elő.

Bővebben…

Pánikgomb segít a vállalkozásoknak munkaügyi ellenőrzés esetén

Azt a választ, hogy semmi, talán soha nem adná a Mi újság? kérdésre Csongár Gábor, az Első Magyar Könyvelő és Pályázatíró Kft. ügyvezetője, mivel az biztosan nem fedné a valóságot. A könyveléssel, pályázatírással, -menedzsmenttel, munkaügyi és munkavédelmi-tűzvédelmi tanácsadással foglalkozó pécsi vállalkozásnál ugyanis mindig zajlik az élet: hol egy új tevékenységgel bővítik portfóliójukat, máskor egy sikeres pályázat alapján valósítanak meg terveket. Azon kívül, hogy a pandémia ellenére igen jól sikerült a tavalyi évük, hamarosan egy hiánypótló új innovációt is bevezetnek a piacra: a Pánikgomb a munkaügyi-munkavédelmi ellenőrzéseknél segíti a vállalkozásokat.

Bővebben…

„Aki megcsinál egy Spartant, az biztosan meg mer szólalni 30 ember előtt”

Felemelő érzés megtapasztalni, ha valaki szemében arra az egyszerű kérdésre, hogy milyen sportokat űz, hirtelen tűz lobban és egyből vagy tíz sportágat felsorol. Aki ismeri Göndöcs Gábort, a terület- és vállalkozásfejlesztéssel, valamint a „WOODSPOT” kreatív fatermékek tervezésével, gyártatásával és forgalmazásával foglalkozó Eco-Cortex Kft. ügyvezetőjét, tudja, hogy mindennapi munkáját is ezzel a hatalmas lendülettel végzi. Az biztos, hogy a hozzá szükséges energiaszintet az intenzív sport adja, az pedig csak a beszélgetés során derül ki, hogy egy-egy futóverseny vagy a Spartanon való részvétel jelentős mértékben hozzájárul az üzleti sikerekhez is.

Bővebben…

„Ezzel a csapattal nemcsak csatát lehet nyerni, hanem háborút is”

Elképesztő tempóval fejlődik a világ második vezető csatlakozórendszer-gyártó vállalata, az Amphenol Pécsett alapított cége. Az akkumulátortechnológia terén működő, kábelek és csatlakozók összeszerelésével, több európai prémium autómárka elektromos autóihoz egy kiemelt fontosságú akkumulátoralkatrész gyártásával foglalkozó vállalkozás az elmúlt egy évben megháromszorozta munkavállalói számát. Az amerikai-kínai érdekeltségű világvállalat pécsi egysége célul tűzte ki, hogy az elektromos autózás terén néhány éven belül megkerülhetetlen legyen hazánkban.

Bővebben…

Gasztro klaszter: együttműködés, a vendéglátás minőségi fejlesztése

Baranyai Gasztronómiai Klaszter néven hazánkban elsőként megyénkben alakult a vendéglátóipari szektor szereplőit összefogó szakmai szervezet 2021. január végén. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) gesztorálásával, 15 partner aláírásával létrejött közösség egyrészt a stratégiai és operatív célok mentén a piaci együttműködést, másrészt a gasztronómia és a vendéglátás minőségi fejlesztését tartja legfontosabb céljának. Hosszú távú terveik között az oktatás, a képzés megújítása, közös pályázatokon való részvétel, egymás jobb megismerésével a klaszter belső és külső piacának élénkítése is szerepel. A munka az alapító okirat aláírásával el is kezdődött: megindult a párbeszéd, a tapasztalatcsere, a tudásmegosztás, valamint a klaszter tagságának bővítése.

Bővebben…