Regionálissá vált és új elnöke van a Baranya Vármegyei Békéltető Testületnek

Idén január 1-jétől regionális szervezetté váltak a békéltető testületek, így a Tolna, Somogy és Baranya vármegyei fogyasztók ügyeiben a pécsi székhellyel működő Baranya Vármegyei Békéltető Testület jár el. A szervezet dr. Gőbölös Réka személyében új elnökkel kezdte a munkát, ami korántsem ismeretlen a vezető előtt: majd’ másfél évtizedet töltött a Baranya Megyei Kormányhivatalban jogtanácsosként, ahol több évig látta el a fogyasztóvédelmi ügyek képviseletét, majd ezzel párhuzamosan 2021 januárjától lett tagja a békéltető testületnek, de az építési jog és a műszaki biztonság területén is szerzett tapasztalatot.

Bővebben…

A Contrall fejlesztette a Richter Dorogi hygienes és mikrobiológiai laborjának elektronikus folyamatkövető rendszerét

Egy, a gyógyszergyártás igen szigorú feltételeinek megfelelő gyógyszer-sterilitásellenőrző és nyilvántartó informatikai rendszert fejlesztett a Richter Gedeon Nyrt. számára az ipari területen alkalmazott hardver- és szoftverfejlesztéssel foglalkozó Contrall Kft. Mint Urbán Miklós, a Contrall termékfejlesztési vezetője mondja, bár igen szűk volt a határidő, még így is egy hónappal a tervezett időpont előtt át tudták adni a rendszert.

Bővebben…

Baranya legnagyobb kereskedelmi vállalkozása-díj: Mecsek Füszért

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a Baranya legnagyobb kereskedelmi vállalkozása díjat adományozta a Mecsek Füszért Zrt.-nek a tavalyi TOP 100 rendezvényen. A jogelődeivel több mint 7 évtizede működő vállalat – ahogy a korábbi években is – eredményes évet zárt 2023-ban. Tíz év alatt 27,5 milliárdról 75 milliárd forintra nőtt a cég árbevétele, ezzel ott van az ország TOP 200 vállalkozása között. Ahogy Nagy Lajosné vezérigazgató mondja, sikerükben nagy szerepe van annak, hogy a legnehezebb gazdasági körülmények között is a növekedés stratégiáját választották.

Bővebben…

A Remes-óra tovább jár: már az 5. generáció javítja az időmérőket

Hát órásnak kell lenni! – mondja teljesen magától értetődően ifj. Remes Ferenc, a pécsi Király utcai órásdinasztia legfiatalabb tagja, hogy tavaly nyáron miért nyitotta újra órásmester nagyapja üzletét. A főleg antik és hagyományos óraszerkezeteket javító, illetve felújító vállalkozást a 20 éves fiatalember viszi tovább, aki nemcsak az órásműhely berendezésben maradt teljesen korhű – még a szerszámok is az elődöké voltak –, dédapja nyakkendőjében ő maga is mintha az ántik korból való lenne. Lelkesedése és a felmenői iránti tisztelete sem a 21. századi fiatalokat jellemzi.

Bővebben…

Az egyéni és a vállalati szervezeti fejlesztéseket is saját informatikai szoftvereik támogatják

A 2023-as év új lendületet és számos lehetőséget hozott a szervezetfejlesztés különböző területein működő, illetve coachinggal foglalkozó MyPro Solutions Kft. életébe. Egyre többen keresték meg vezetői működésük támogatása igényével a pécsi-budapesti vállalkozást, emellett a saját szoftveres fejlesztéseik – HR-analitika, ill. irodai adminisztrációs rendszer – is mind több vállalkozás napi működését segíti. Mint Dobos Elvira tulajdonos-ügyvezető mondja, az elmúlt években a tevékenységük erőteljesen a speciális szoftverek fejlesztésének irányába fordult, ezt a fajta megújulást fejezi ki a vállalkozás modern arculata is.

Bővebben…

„Nincs is jobb, mint hetente 5-ször feltekerni a TV-toronyhoz”

Évente 5-6000 km-t teker országúton a kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó Hangtárs Kft. ügyvezetője, Novreczky Zoltán, aki elsősorban az agy „átöblítése” miatt pattan a kerékpár nyergébe. Az ülőmunka ellensúlyozásaként megtalált mozgásforma az egész életét végigkíséri, bár gyermekkorában több sportot is kipróbált. Sötét estéig focizott a srácokkal a grundon, később kispályás focibajnokságot is nyert csapattal, majd jött a tenisz, a futás, de a bicikli maradt az örök és állandó.

Bővebben…

Az online marketing hozzáadott értéke: a Fogd a Kezem Alapítvány és az RG-STÚDIÓ CSR mérföldkövei

Egy üzleti klubos beszélgetéstől a raktárkészlet kisöprésig sok izgalmas dolog történt a Fogd A Kezem Alapítvány háza táján, az RG-STÚDIÓ-val való közreműködésük során. Az alapítvány vezetőjével, Tóth Péterrel és az RG-STÚDIÓ tulajdonosával, Erős Gáborral beszélgettünk arról, hogy milyen igazi hozzáadott értéke lehet az online marketingnek a civil szférában is. 

Bővebben…

Autóteszt: Miszler Miklós – Audi Q4 Sportback e-tron

A vendéglátással foglalkozó, Uránvárosban és az Árkádban cukrászdákat és bisztrót üzemeltető családi vállalkozás, az MM-Catering Kft. tulajdonosa az Audi tisztán elektromos hajtású Q4 Sportback modelljét próbálta ki.

 

Nem volt még Audim, de néhány éve már figyelem őket és azt gondolom, hogy előbb-utóbb én is vásárolok egyet. Tetszik a dizájnjuk, a technológiát a középpontba helyező kisugárzásuk, egyre szimpatikusabb nekem ez a márka. A tesztautó már az első pillanatban jó benyomást tett, méreteiben és hangulatában is megnyerő volt.

Milyen autóval jár?

Lassan másfél éve, hogy nincs saját autóm. Volt egy nagyon sportos, V8-as benzines utazólimuzinom, amit nagyon szerettem. Sosem a végsebessége volt a fontos, leginkább a gyorsulása fogott meg. A világjárvány és az azt követő gazdasági válság, valamint az ellátási láncok problémái az autópiacra is begyűrűztek, és a használtautóárak is magasak voltak, így akkor azt a nagy értékű autót kedvező áron el tudtam adni. Mi vendéglátással, és kereskedelemmel foglalkozunk, ezt a területet is érintette a gazdasági környezet kedvezőtlen alakulása, az autó értékesítésével képződött egy kis tartalékunk is abban a bizonytalan időszakban. Szerencsére nem volt szükség további „megszorításokra”, de az új autó vásárlása mégis elmaradt. Én motorozom, van egy nagyrobogóm, azzal szinte mindent meg tudok oldani Pécsen, a legjobb, hogy szinte bárhol le tudok parkolni. Vidékre pedig egyre kevesebbet autózom, azt megoldom a céges autókkal. Használunk egy plug-in hibridet is, emiatt az elektromos közlekedés egyáltalán nem idegen számomra.

Kedveli is az elektromos autókat?  Egy nagy benzines után éles a váltás.

Vannak nagyon jó tulajdonságaik. A hangtalan suhanás, amit ez az Audi kiválóan tud, roppant pihentető, nem is csak a csendes üzem miatt, hanem azért is, mert ez a csend a vezetési stílusra is kihatással van, általában nyugodtabban, megfontoltabban közlekednek az elektromos autókkal.

Pedig a teljesítmény megvan az élvezetes gyorsulásokhoz.

Néztem a katalógusban, hogy 340 lóerős a Q4 e-tron csúcsmodellje, összkerékhajtású és a gyorsulása 5.4 másodperc 0-ról 100-ra. Ez egészen impozáns adat, a havas időben nem is akartam kipróbálni az ismeretlen autóval, de azt így is éreztem, hogy nagyon dinamikus az autó.

Magyarországon még mindig a hatótáv a nagy kérdés. A teszt kezdetén jóval 400 kilométer feletti hatótávot mutatott a Q4 fedélzeti komputere.

Bevallom, hogy én is aggódom a hatótáv miatt. A 0 fok körüli hőmérsékleten a 400 kilométer feletti hatótáv már remek érték, a katalógusban optimális körülmények között ígért 530 pedig szinte mindenre elég. Én mégis a magyaros gondolkodást követve először második autónak venném, holott tudom, hogy nálunk jóval nagyobb országokban is gond nélkül használják a Q4-nél kisebb hatótávú elektromos autókat is. Persze, ha megismertem, utána már valószínűleg első autónak is választanám, de elsőre én is óvatos vagyok.

Pedig a töltési idő is nagyon barátságos, a 77 kWh-ás akkumulátor – megfelelő töltőn – 28 perc alatt 10-ről 80 százalékra tölthető.

Ez is bíztató. Ha továbbra is az eddigi ütemben fejlődik a hazai töltőhálózat, akkor valóban át fog alakulni az elektromos autókhoz való viszonyulás. Érdekes, hogy az Audi kifelé nem hangsúlyozza a hajtásmódot, talán csak a hűtőmaszk és a különleges fényszóróbetétek mutatják, hogy nem belsőégésű motoros ez a Q4. A forma jellegzetesen Audi, erőt és dinamizmust sugároz, főként a Sportback kivitel hátrafelé ereszkedő tetővonalával. A mérete ideális, városban is könnyű vele boldogulni, és belül is nagyon kényelmes.

A csomagtérre különösen kíváncsi volt.

Eddig azt tapasztaltam, hogy az akkumulátorok helyigénye miatt az elektromos és plug-in hibrid autók csomagtere kisebb. Nagyon meglepődtem, hogy az Audi ezt mennyire jól megoldotta, ekkora csomagtartóra nem számítottam, ezzel ezen a téren is teljes értékű az autó. Érdekes, hogy az egyetlen kritikát mégis itt tudom megfogalmazni: a rakományrögzítő fülek anyaga és kialakítása szerintem nem illik a Q4 nagyon magas színvonalához.

Az utastérben is elég a hely?

Elöl természetesen pazar a helykínálat, és érdekes módon hátul is jól el lehet férni, pedig az üléseket picit magasabbra helyezték – gondolom a jobb kilátás miatt – de az ereszkedő tető alatt is maradt bőven fejtér. A kidolgozás is a márkához méltó színvonalú, amit talán meg kell szokni, hogy a környezetbarát koncepcióval járó újrahasznosított, öko-anyagok minősége más, mint amit régen megszoktunk.

Extrák tekintetében a 340 lóerős csúcsmodell sokat ad, és erre a tesztautó még rálicitál néhány érdekes kiegészítővel.

Nekem ez a felszereltség komplett, olyannyira, hogy napok kellenének, míg megismerném a valós tudását. A head up display például nekem nem létfontosságú, de a honlapon láttam, hogy a kiterjesztett valóság használatával tovább bővültek a funkciói. A Sonos márkájú hangrendszer is sokat ígér, de ehhez is megfelelő zenei forrás kell, hogy a valós tudását megtapasztaljuk. Nagyon tetszik, hogy az Audi megtartotta a fizikai gombok egy részét. Például a klíma kezelése ezekkel sokkal kevesebb figyelmet von el a vezetéstől, mintha csak az érintőképernyőn lehetne elérni a beállításokat.

Vezetni milyen a Q4 e-tront?

Ahogy már említettem, nagyon megnyugtató, még a pécsi út és forgalmi viszonyok között is szinte stresszmentesen lehet vele közlekedni. A választható vezetési profillal könnyű megtalálni az ideális beállításokat, igaz a teszt alatt az automatikus állásban is mindig optimális volt. A teljesítmény bőségesen elegendő, az összkerékhajtás számomra ma már alapvető, amit az Audi quattro hajtással szerzett tapasztalata tesz még ígéretesebbé. A fogyasztás is barátságos, a hideg időben folyamatosan működő fűtéssel is takarékos volt a Q4. Összességében nagyon jó benyomást tett rám az autó, élhető méretű, jól használható elektromos SUV modellt ismertem meg a Q4 Sportback-ben.

T.R.

A tesztautó adatai:

Akkumulátor kapacitása (nettó):                77 kWh

Maximális teljesítmény:                              340 LE (250 kW)

Csomagtér:                                                   520 l

Maximális sebesség:                                     180 km/h

Gyorsulás 0-100 km/h:                                 5.4 s

Átlagfogyasztás (WLTP):                           17.03 kWh/100km

Hatótáv (WLTP vegyes):                            529 km

Alapár (210 kW):                                          22 833 330 Ft

A fontosabb alapfelszerelések: Front Assist, City vészfék, Lane Assist sávtartó, Kikerülő és kanyarodási asszisztens, komfort állóhelyzeti klimatizálás, LED lámpák, MMI navigáció plusz, fűthető első ülések, elektromos csomagtérajtó, Audi connect, Audi pre sense, Digitális műszeregység 10,25″ kijelzővel, MMI® rádió plusz

A tesztautót szállította az AutóCity Zrt. Audi Pécs  (Pécs, Pécsváradi út 8. Telefon: 72/517-520)

Erős évzárás után már a szezonra készül a Teleky Cégcsoport

A tavalyi év vége igen sok munkát: céges és egyéni megrendelést hozott a vendéglátással foglalkozó Teleky Cégcsoport számára. Számos vállalati rendezvényen kellett helyt állniuk, de mint minden évben, 2023-ban is jelentős volt a karácsonyi elviteles ünnepi ételek iránti kereslet. Aki követi Teleky Zoltán séf közösségimédia-oldalait, aligha tud ellenállni az ott bemutatott ételkölteményeknek. Most az év eleje a pihenésé, a felkészülésé, hogy újult erővel indíthassák tavasszal a szezont.

Bővebben…