„Ezentúl is azon fogunk dolgozni, hogy segítsük az utánpótlásképzést”

Már 2003 óta foglalkoztat tanulókat a bólyi székhelyű, fő profilként magasépítéssel, épületek, építmények építésével foglalkozó HVS-Bau Kft. Képzésüket a tanulók korrekt felkészítése, a folyamatos, magas színvonalon végzett oktatómunka jellemzi. A vállalkozás a kamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter alapító tagja, mindkét évben résztvevője volt a fiatalok számára rendezett szakmabemutató mohácsi rendezvénynek. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Mohácsi Szakképzési Díjjal ismerte el a HVS-Bau Kft. munkáját.

Bővebben…

„A mai napig rajongok a fekete kerámiáért”

Édesapjától örökölte meg a Mohácsra jellemző fekete kerámia elkészítésének tudományát Lakatos László. A mesterségét magas színvonalon művelő szakember folyamatosan fejleszti tudását. A város nagy idegenforgalmi rendezvényeihez köthető edényei – mint például a busóbögre vagy a babfőzőedény – közismertek. Nincs olyan turisztikai esemény, ahol ne jelenne meg termékeivel. A néhány éve felújított bemutatóműhelye a városi turistaútvonal része. Lakatos László munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a Mohácsi Idegenforgalmi Díjjal ismerte el.

Bővebben…

Biológiailag lebontható kukorica alapú „műanyag” Komlóról

Az elmúlt időszakban biológiailag lebomló műanyagok ipari felhasználhatóságát célzó kutatás-fejlesztési projektet indított a RÁK Antenna Gyártó Kft., a biológiailag lebomló gyártástechnológia jelentősen hozzájárulhat a környezeti terhelés csökkentéséhez. A 150 fős komlói vállalkozás többek között műanyag fröccsöntő, festő, sajtoló, forgácsoló és szerszámkarbantartó részleggel működik, 1992 óta autóipari beszállító. Termékeik megtalálhatók a Suzuki, az Opel és a Porsche gépkocsikban, autósboltokban, ugyanúgy, mint a szórakozás és a vízi közmű területein. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Rajnai Norbert ügyvezető munkáját Jánosi Engel Adolf Díjjal ismerte el.

Bővebben…

„Szívesen átadom azt, amit tudok”

Több évtizede adja át tudását a jövő nemzedékének Schelb József. A komlói Központi Gépüzemben számos tanuló került ki kezei alól, akik a mai napig megállják helyüket szakmájukban. A Heg-Tan Kft. tanműhelyének immár 5 éve meghatározó pedagógusa, gyakorlati tapasztalatait iskolarendszerű oktatás, illetve felnőttképzés keretében is megosztja. Schelb József munkáját a következetesség, az igényesség, a pontosság jellemzi, a közösségért érzett felelőssége példaértékű. Kiemelkedő tevékenységét a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Komlói Szakképzési Díjjal ismerte el.

Bővebben…

„Az állatok boldogsága átragad a felnőttekre”

Hosszú előkészítés után 2016 októberétől várja látogatóit a komlói állatkert, amelyben jelenleg közel 60 állatfaj 140 egyede él. A megnyitás óta egyre nagyobb az érdeklődés a Komlói Mini ZOO iránt, a második évben közel háromszorosára nőtt a látogatottság. A fejlesztések jelenleg is zajlanak, az élőhelyek folyamatosan bővülnek, a területet próbálják egyre szebbé és otthonosabbá tenni ember és állat számára egyaránt. Faragó Endre, a Komlói Mini ZOO tulajdonosának munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a Komlói Idegenforgalmi Díjjal ismerte el.

Bővebben…

Élményszerű történelem órák Szigetváron

Kiemelkedő munkát végez Szigetvár turisztikai fejlődéséért a Szigetvári Zrínyi Vár munka-csapata. Kitartásuknak köszönhetően egyre dinamikusabban fejlődik az országos történelmi és kulturális jelentőségű nemzeti emlékhely. Újraélesztik a hagyományokat, nagy érdeklődéssel kísért rendezvényeket valósítanak meg. Munkájukkal lehetővé teszik, hogy folyamatosan megújulhasson a szigetvári vár programkínálata, valamint jelentőségének megfelelő helyet foglaljon el a térség kulturális életében is. A Szigetvári Vár üzemeltetőinek teljesítményét a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Szigetvári Idegenforgalmi Díjjal ismerte el.

Bővebben…

„A legfontosabb, hogy kiegyensúlyozottak legyünk a munkánkban és örömmel csináljuk”

Márkus-Késmárki Krisztina a Pécsi SZC Garai Miklós Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának oktatójaként lelkiismeretesen foglalkozik a rá bízott tanulókkal. A kamarai mestercímmel is rendelkező pedagógust magas szintű elméleti és gyakorlati oktatásáért, az iskolai rendezvények szervezésében való aktív közreműködésért és a tanulók neveléséért ismerte el a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara vezetése a Siklósi Szakképzési Díjjal.

Bővebben…

„Lassulj be, ez Palkonya!”

Palkonya – figyelembe véve a villányi borvidék idegenforgalmi lehetőségeit és előnyeit – sajátos utat választott, amelybe a község vállalkozóit is maximálisan sikerült bevonni. Beck Engelbert Joakim polgármesternek nagy szerepe van Palkonya egyre nagyobb idegenforgalmi vonzerőt jelentő működtetésében, valamint a gasztrofalu megteremtésében. Munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Siklósi Idegenforgalmi Díjjal ismerte el.

Bővebben…

Az iskolai vegyszerek kereskedelmében piacvezető Magyarországon a Szkarabeusz

Ha sokan vannak a piacon, találjuk meg azt a szegmenst, ahol a mi cégünk tud érvényesülni – többek között ezt a stratégiáit is követte működése során a 25 éve laboratóriumi vegyszerek, eszközök, berendezések fejlesztésével, gyártásával, vegyipari alapanyagok kereskedelmével foglalkozó pécsi Szkarabeusz Kft. A családi vállalkozást vezető okl. vegyészmérnök, Czakó György azt mondja, fontos a piacon való folyamatos jelenlét, hiszen így jó eséllyel fordulnak hozzájuk jelentős szakértelmet igénylő egyedi megbízásokkal is.

Bővebben…

Sokan választanák, de végesek a lehetőségek

A Kovács Cukrászda teraszán ülök le, kicsit várnom kell, mert a műhelyben még van egy kis dolga Kovács Gábor cukrászmesternek. Míg várakozom folyamatosan érkeznek a vendégek. Egész osztályok állnak sorba a fagyiért, sorra találnak gazdára az asztalok a környékben dolgozók, családok, valamint az osztálykirándulásra a Malomvölgyi tóhoz igyekvő diákok és tanáraik foglalnak mellettük helyet.

Bővebben…