A szaunázás mint stresszcsökkentő passzív sport

A szaunázás tulajdonképpen egy passzív sport, mivel a hő következtében minden olyan hatás beindul, ami a sport közben is: megemelkedik a pulzus, szaporább lesz a légzés, izzadási folyamat zajlik, kitágulnak az erek. A szaunázásnál az egyik legfontosabb hatás a méregtelenítés, de mindenképpen frissíti, rekreálja a szervezetet – avat be a szaunázás jótékony hatásaiba Monoszlainé Bors Ágnes coach, integrál szemléletű családállító, szaunamester. Ágnes évek óta tart szaunaszeánszokat több fürdőben, mintegy hét éve van egy női csoportja is, így számos alkalommal megtapasztalta, hogy a szaunás esték képesek teljesen ellazítani és energiával feltölteni a megfáradt embereket.

Bővebben…

Csak minőségi teával lehet a piacon maradni

Egyáltalán nincs könnyű helyzetben az a hazai vállalkozás, amely a saját gyártású gyógyteáit kívánja forgalmazni. Míg Nyugaton szigorú szabályokhoz kötik a külföldről behozott teák – akár mennyiségbeli – piacra kerülését, addig hazánkban szinte bárki, bárhonnan származó, bármilyen összetételű teakeveréket forgalomba hozhat. A pécsváradi Mecsek-Drog Kft. 25 éve készíti minőségi alapanyagokból gyógy- és élvezeti teáit, mint Kakas Sándor ügyvezető mondja, a piacon való maradás titka egyértelműen a kiváló minőség. És az a kereskedői koncepció, amelyet nem téveszt szem elől a vállalkozás.

Bővebben…

Osztrák toronyházakon, német épületeken dolgozik a pécsi GLT Delta

Új piacok, Ausztria és Németország felé indult el az elmúlt években az épületgépészeti tervezéssel, előregyártással és kivitelezéssel foglalkozó pécsi GLT Delta Kft., amely egyre-másra kapja a megkereséseket bécsi toronyházak sprinklerrendszereinek kivitelezésére vagy német hőközpontok létesítésére. Mint Cserkúthy László, a cég ügyvezetője mondja, „4 az egyben” technológiájuknak – amely szkennelést, 3D tervezést, gyártást és szerelést foglal magában – köszönhetően jelentős piaci előnyre tettek szert versenytársaikkal szemben.

Bővebben…

Speciális bikanyakörvet fejlesztettek Baranyában

A szarvasmarhák ivarzási tevékenységéről tájékoztató informatikai eszközt, egy speciális nyakörvet fejlesztett ki több cég bevonásával a Juravet Kft. Az innovatív eszköz létrehozását egy európai uniós pályázat támogatta, de mint Lukács László, a kft. ügyvezetője mondja, éppen a pályázat miatt húzódott el négy évig a munka. A bikanyakörvet mint terméket jövőre viszik piacra, használatával olyan fontos információkhoz jutnak az állatok gazdái, amelyek döntően befolyásolják az ivarzási folyamat sikerességét.

Bővebben…

Baranyában először

Tehergépjármű-vezetők képzését indította útjára a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve az ATI Pécs Autósiskola. Az iskolarendszerű felnőttoktatás keretein belül zajló féléves tanfolyamon a 18. életévüket betöltött, minden előírásnak megfelelő szakmával rendelkezők vehetnek részt. Az elméleti képzés Pécsi SZC Angster József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Általános Iskolájában zajlik, míg a gyakorlati oktatás az ATI Pécs Autósiskolában.

Bővebben…

Ma már brigádvezetőként dolgozik a cégnél

A jelenleg érvényben lévő támogatási formáknak köszönhetően ismét felívelő ágba került az építőipar. Annak érdekében, hogy ennek kedvező hatásait az ágazat szereplői minél jobban ki tudják használni nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy az általuk foglalkoztatottak minél magasabb színvonalon végezzék a munkájukat, valamint a szakember-utánpótlásukban is mind nagyobb szerepet kap a tanulóképzés. Ennek is köszönhetően hosszú évek után ismét indult kőművesek részére mestervizsgára felkészítő tanfolyam. A résztvevők novemberben már a mesterlevelüket vehetik át, ahogy Szabó Gábor is.

Bővebben…

A fejlődés kulcsa a tudatos tervezés

Míg néhány évvel ezelőtt tulajdonképpen még ketten dolgoztak a szervezeti diagnózist, üzleti coachingot és tréningeket, vezetői kompetenciafelmérést nyújtó MyPro Solutions-ben, ma már 8 munkatárs látja el az egyre növekvő mennyiségű feladatot. Látványos fejlődésen ment és megy keresztül a pécsi vállalkozás, és mint Dobos Elvira ügyvezető mondja, a növekedés tudatos döntésük és munkájuk eredménye.

Bővebben…

Szakmai utánpótlás: miből lesz a jövő szakembere?

Szinte nincs olyan iparág, ahol ne jelentene kihívást a szakmai utánpótlás kinevelése. A demográfiai adatok szerint is ma kevesebb fiatal koptatja az iskolapadot, mint 10-20 évvel ezelőtt, ami azt is jelenti, hogy a következő munkába álló generációban kevesebb szakképzett, technikus, diplomás munkavállaló lesz, mint amennyire a gazdaságnak szüksége lenne. A kamara számos lehetőséget megragad a szakmaiutánpótlás-nevelésre a pályaválasztástól a mestertanfolyamokig, valamint továbbképzéseket szervez, tájékoztatókat tart és összehangolja az e területeket érintő aktivitásokat.

Bővebben…