Nemzetközi iparjogvédelmi oltalmakat szerzett az It’s Wood Kft.

Az It’s Wood Kft. teljes körű faipari és belsőépítészeti kivitelezés mellett látványos és innovatív fa burkolófelületek és térelválasztó elemek, valamint fa építőjátékok fejlesztésével és előállításával foglalkozik. Verle Zoltán ügyvezető 2021 elején eldöntötte, hogy a cég külpiaci törekvéseit megtámogatja nemzetközi iparjogvédelmi oltalmakkal.

Bővebben…

Nincs szükségük marketingre, jó hírük szájról szájra terjed

Idén 30 éves a bólyi HVS-BAU Kft., Bóly egyik legnagyobb építőipari generálkivitelező vállalkozása, amely főként ipari és mezőgazdasági megrendelők számára végez szolgáltatást, de közületi és lakossági ügyfeleik is vannak. Mint Schrempf István ügyvezető mondja, megbízhatóságuk, korrektségük és kiemelten fejlett gépparkjuk a térség elismert és megbecsült cégévé emeli őket.

Bővebben…

Európán kívülről is érkeznek megrendelések

Komlón az Art-Innova Kft. műhelyében a CNC vezérlésű asztalosipari gépeken ott jártamkor éppen osztrák megrendelésre, egy lakópark részére készítettek konyhabútorokat. A két évtizedes múltra visszanéző cég bútorai nemcsak Európában, hanem a tengerentúlon is ismertek ma már. Készítettek már  postahivatalok részére bútorokat az USA-ba és Kanadába is.

Bővebben…

„A robot mint szolgáltatás üzleti modellünkkel társítva Covid-álló szolgáltatás lehet”

A koronavírus-járvány megváltoztatta a kommunikációs szokásokat, ehhez gyorsan tudott alkalmazkodni az innovatív és költséghatékony robotizált megoldásokat nyújtó pécsi Hess & Partners Kft. Mint Sabján László, a cég vezetője mondja, könnyen át tudtak állni az otthoni munkavégzésre, mert megvolt az alap infrastruktúrájuk, így nem volt kieső idő a munkájukban. Az elmúlt időszak is csak megerősítette őket abban, hogy mennyire fontos a munkabiztonság, a munkafolytonosság és mennyire sérülékeny az emberi munkaerő. Felismerték, hogy ebben a felbolydult világban megváltoztak a működési modellek, az automatizálás villámgyorsan nagy teret és létjogosultságot nyert.

Bővebben…

„A motorozás célja a, hogy teljesen más tevékenységet végezzek”

Aktív kikapcsolódásként a motorozást választotta magának Illés Zoltán, az elsősorban termelővállalatok számára gyártáskövető megoldásokat, egyedi alkalmazásokat kínáló pécsi NanoworX Kft. ügyvezetője. Az informatikai cég vezetése, a speciális igényekre való ráhangolódás, a kutatás-fejlesztést és a folyamatos szakmai fejlődést szem előtt tartó kreatív csapat irányítása rengeteg koncentrációt igényel a cégtulajdonostól, ezért néha szüksége van új élményekre, impulzusokra, amelyek aztán a vállalkozásában is kamatoztathatók.

Bővebben…

A nagy méretű tervrajzokat a jövőben is papírra nyomtatják, így van jövője a cégnek

Ha valakinek azt mondják, hogy az ANKA-REPRO Kft. a régió egyik legkorszerűbb reprográfiai szolgáltatója, nem biztos, hogy be tudja azonosítani, mivel is foglalkozik a vállalkozás. De a pécsiek többsége mégis tudja, hiszen a 6-os út mentén rengetegszer láttuk a feliratot: nagy méretű tervrajzok, tablók, plakátok nyomtatása. A jövőre 30 éves céget még a mostani ügyvezető, Anka Tamás édesapja alapította építészeti tervrajzok fénymásolására, amely tevékenység a digitális technika megjelenésével az évtizedek alatt több szolgáltatással is kiegészült. Mára odáig jutott a vállalkozás, hogy már nem kell fizikailag megjelennie a megrendelőnek az ANKA-REPRO-nál, elég online elküldenie a nyomtatandó anyagot, amit aztán elkészülte után házhoz szállítanak. Bár az utóbbi években számos fénymásoló szalon jelent meg a piacon, Anka Tamás azt mondja, nincs sok konkurenciájuk a régióban.

Bővebben…

Ipar 4.0 – javában zajlik a 4. ipari forradalom

A 4. ipari forradalom, azaz közkeletű nevén az ipar 4.0 elképesztő megoldásokat hozott az elmúlt évtizedben. A termelőcégek termelési folyamatait számítógépek és robotok vezérlik, a hálózatba kapcsolt, egymással kommunikálni tudó és sok esetben már döntést hozni is képes eszközök alapjaiban változtatják meg a technológiát, az emberek munkáját. A digitalizációs technológiák felülírják a fizikai korlátokat és új lehetőségeket teremtenek, felértékelődik az információ, az adatgyűjtés és az internet által megszerzett tudás pedig teszik lehetővé az eddig csak a fizikai térben létező termékek, szolgáltatások újraépítését. Az „okos” gyárak megteremtik a hatékonyabb és versenyképesebb termelést. Hogy a baranyai vállalkozások milyen ipar 4.0-s megoldásokat alkalmaznak, ezeket miként tudják kamatoztatni a vállalkozásukban, ezt igyekeztünk összefoglalni ebben a cikkben.

Bővebben…

Négy iskolából fogadják a tanulókat

A szakember-utánpótlás képzésében újabb változások következtek be, a múlt szeptemberben induló tanévtől már az új duális szakképzés szerint folyik a leendő szakemberek gyakorlati helyen történő oktatása. Pécsett az Aidita Kft. keretein belül, egyéni vállalkozóként Tóth Dániel több oktatóval képez szakembereket elsősorban gépipari szakmákban, hegesztőket és épület- és szerkezetlakatosokat oktatnak már évek óta. A gépészmérnök végzettségű Tóth Dániel, mint egyéni vállalkozó 2015-től vesz részt a tanulók képzésében.

Bővebben…

„A jövő év közepéig a teljes kapacitásunk le van kötve”

Jelen pillanatban ki sem látszunk a munkából, viszont komoly gondot okoz az emberi erőforrás hiánya. A saját cégünk létszámát sem tudjuk növelni, mert nincs szakmunkás a munkaerőpiacon, de még segédmunkásokkal sem tudunk erősíteni. És mivel nincs kapacitásunk, újabb munkákat sem tudunk vállalni. A jövő év közepéig a teljes kapacitásunk le van kötve – értékeli a jelenlegi helyzetet a Mi újság? kérdésre válaszolva Babos Attila, a pécsi építőipari generálkivitelező cég, a BGW Kft. ügyvezetője. Mint mondja, azokra a 4-5 fős kisvállalkozásokra sem támaszkodhatnak, akik eddig besegítettek nekik, ha nagyobb munkát végeztek, mert ők is eltűntek a piacról, nincs kint fölhívni.

Bővebben…