Keresd a helyit!

A helyi termék vásárlása előnyösen hat a lokális gazdaságra. A helyben termesztett zöldség, gyümölcs friss. A helyi élelmiszernek jobb az íze. A helyi zöldségek, gyümölcsök tovább érnek. A helyi termékek fogyasztása kevésbé szennyezi a környezetet. A helyi élelmiszer segít minket az évszakokkal harmóniában élni. Minden helyi termékhez tartozik egy helyi történet is. A helyi élelmiszer kevesebb vegyszermaradványt tartalmaz. A helyi termékek értékesítése hozzájárul a diverzitáshoz. Helyi termékek vásárlásával a saját környezetünket támogatjuk. (elestar.hu) Ez 10 érv a helyi élelmiszerek vásárlása mellett, amelyet bizonyára még számos indokkal ki tudnánk egészíteni, főleg, ha nem csak élelmiszerekben gondolkodunk. Az utóbbi években megnőtt a helyben előállított termékek ázsiója, egyre többen fordulnak a lakóhelyükhöz közeli régióban keletkezett kincsek felé. Ha turistaként ellátogatunk más tájékra, netán idegen országba, mi is a helyi termékeket keressük. Mit kínálnak a baranyai termelők, mi az értéke az itt készült kézműves termékeknek? Ennek jártunk utána.

Bővebben…

A Pannon Filharmonikusok a határokon túlra is elviszi Pécs hírnevét

A Pannon Filharmonikusok Pécs város szimfonikus zenekara. A város és a régió legmagasabb, nemzetközi minőséget szolgáltató kulturális közössége, amelynek a pécsi Kodály Központban tartott minden koncertje kiemelt érdeklődésre tart számot. A zenekar ma már turisztikai vonzerő és a legjelentősebb, Pécs város hírnevét hordozó márkanév. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a Pannon Filharmonikusok – Pécs NKft. tevékenységét Baranya Megyei Idegenforgalmi Díjjal ismerte el.

Bővebben…

„A szakma szeretetét, a munka megbecsülését és a szakmai alázatot kell megtanítani a ma szakembereinek”

Országos és nemzetközi hírű elismert vendéglátóipari szakemberként évtizedek óta ápolja és őrzi a gasztronómiai értékeket, hagyományokat Zsiga István. Hosszú éveken át iskolában és külső gyakorlati képzőhelyeken is dolgozott gyakorlati szakoktatóként. A gyakorlati képzés mellett aktív volt a vizsgáztatásban, a mesterképzésben és a szakértésben is és eredményesen készítette fel saját diákjait a különböző szakmai versenyekre. Zsiga István munkásságát a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Baranya Megyei Szakképzési Díjjal ismerte el.

Bővebben…

„Számomra az ifjúság nevelése volt az elsődleges”

Évek óta fontos szerepet játszik a közlekedésgépészeti duális szakképzés megyei rendszerének kidolgozásában és fejlesztésében Osvald Levente, a Pécsi Szakképzési Centrum Angster József Szakgimnáziumának gyakorlati oktatásvezetője és tanműhelyvezetője. Több évtizedes pedagógusi tapasztalattal rendelkezik, a kamara pályaorientációs tevékenységének aktív részese. Munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Baranya Megyei Szakképzési Díjjal ismerte el.

Bővebben…

„Arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy a végzett diákjaink maradni szeretnének a cégünknél”

2004 óta foglalkozik villanyszerelő tanulók oktatásával a pécsi Treszner Kft., amely a megyében a megfelelő minőségű és mennyiségű erősáramúszakember-utánpótlás megteremtésének egyik meghatározó vállalkozása. A villamosipari szolgáltatásokat végző vállalkozás az oktatás színvonalának folyamatos emelése érdekében erősáramú tanműhelyt is kialakított, ahol külön szakoktató foglalkozik a tanulókkal. A Treszner Kft. munkáját Baranya Megyei Szakképzési Díjjal ismerte el a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.

Bővebben…

„Az Infratrainer visszavezeti az embereket a sportos és egészséges életbe”

A legmodernebb technológiák alkalmazásával saját fejlesztésű edzőgépet, az ún. Infratrainer fekvőkerékpárt dolgozott ki az Infratrainer Kft. A fejlesztés lényege, hogy infrasugarak segítségével növelik az edzés hatékonyságát, a szervezet méregtelenítését és zsíranyagcseréjét. A pécsi vállalkozás fejlesztéseibe más baranyai vállalkozásokat is bevon. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a wellness-fitnesz piacon hiánypótló gépet és a hozzá tartozó szolgáltatást Baranya Megyei Innovációs Díjjal ismerte el.

Bővebben…

„Vállalkozásunk az ökológiai gazdálkodás számára fejleszt technológiát”

Kereskedelmi és fejlesztési tevékenysége mellett a precíziós ökogazdálkodás egyik régiós témavezetője a Tomelilla Kft. Dr. Borsiczky István, a cég vezetője nemcsak támogatja, de tevékenységeivel segíti is a helyi gazdákat és érdekcsoportokat az ökogazdálkodás bevezetésébe. A vállalkozás tevékenységét a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Baranya Megyei Környezetvédelmi Díjjal ismerte el.

Bővebben…

Izgalmas dekoráció skandináv zuzmóból

Olyan természetes állapotukban megőrzött, növényi alapanyagokból készült dekorációs termékeket kínál a tervező, gyártó és kivitelező Wallgo Design Kft., amelyben az esztétikát kombinálják a magas szintű akusztikával. A pécsi székhelyű vállalkozásnál folyamatosan keresik az innovatív természetes alapanyagokat és büszkék arra, hogy különleges belsőépítészeti megoldásokat képesek létrehozni általuk. A Wallgo Design Kft. munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Baranya Megyei Innovációs Díjjal ismerte el.

Bővebben…

„Folyamatosan fejlesztjük a gépparkunkat, így több munkát tudtunk elvállalni”

A pécsi székhelyű, 100%-ban magyar tulajdonú, több generációs Huniolift Kft. fő profilként lemezvágással, élhajlítással és felvonóalkatrészek gyártásával foglalkozik. Nemzetközi piacra szállítanak, összbevételük 93%-a exportból származik. A cég folyamatosan fejleszt és helyi beruházásokat hajt végre.

Bővebben…

„A koncepciónk az volt, hogy olyan vállalkozást hozzunk létre, ami úgy működik, mint egy bevásárlóközpont”

Könyvelés és bérszámfejtés – ezzel a két tevékenységgel kezdődött 15 évvel ezelőtt az Első Magyar Könyvelő és Pályázatíró Kft. működése, de a tulajdonos-ügyvezető Csongár Gábor számára hamar világossá vált: sokkal jobbak az esélyeik a piacon, ha komplex szolgáltatást nyújtanak. Így kapott egyre nagyobb teret a pályázatírás, a projektmenedzsment, az adótanácsadás és a munkaügyi problémák kezelése. Sikerük egyik titka, hogy mindig tudtak válaszolni a kihívásokra, vagy éppen elébe menni a változásoknak.

Bővebben…