A bólyi benzinkút mindent tud, ami a 21. században elvárható tőle

Hét évvel ezelőtt nyitott meg a Bóly MOL benzinkút és pihenő az M60-as autópálya lehajtójának közelében, azóta pedig nemcsak az üzemanyagot vásárlók, hanem az egy finom kávé vagy tea mellett néhány percre megpihenni vágyók, az üzleti találkozóra érkezők, a biciklis vagy gyalogos kirándulók között is népszerűvé vált. A Bóly városba érkezőknél egyfajta városkapu funkciót is betölt ez a hely. Tudatában vannak ennek a töltőállomás tulajdonosai, ezért folyamatos beruházásokkal igyekeznek egyre modernebbé és a felmerülő igényeket kiszolgáló létesítménnyé fejleszteni.

Bővebben…

Megújult a Konzumban működő élelmiszeráruház

November eleje óta immár egy korszerű, teljesen felújított belső térben fogadja a vásárlókat a Konzum áruház földszintjén a Mecsek Füszért által üzemeltetett élelmiszeráruház. Május óta zajlott az épület alsó két szintjét érintő teljes korszerűsítés, amelynek során kicserélték a padozatot és a világítást, illetve teljes technológiai felújítás is történt.

Bővebben…

Antibakteriális kesztyű

Közeleg a tél és a nagykabát mellett itt a kesztyű szezonja is. Az idei év azonban a pandémia okán még aktuálisabbá teszi az olyan eszközök használatát, melyek eséllyel segítik a vírusokkal, baktériumokkal szembeni védekezést a hétköznapokban. Ennek egy eszköze lehet a Manual Divat Kft által gyártott speciális kesztyű, ahol a cél olyan bőr kifejlesztése és előállítása volt, mely fertőtleníthető, mosható. A gondolat pedig további ötletet hozott: az antibakteriális kesztyűét. A fejlesztésben a cég partnere a Pécsi Tudományegyetem. 

Bővebben…

A válságban is előre: a fókusz a fejlesztésen van

Fél évvel ezelőtt arról számolhattunk be, hogy az elsősorban mezőgazdasági kutatásokat végző pécsi Enviroinvest Zrt. az almafák tűzelhalásos betegsége ellen kidolgozott növényvédőszere után egy újabb szer kifejlesztését kezdte meg, a méhcsaládokat megtámadó nyúlós költésrothadás megszüntetésére alkalmazzák a bakteriofágterápiát. Ugyanezzel az eljárással vették fel a harcot sikeresen a rizs levélfoltossága ellen is, ezt a szert a Távol-Keleten is bevethetik a rizsföldeken. Most pedig egy újabb előrelépés történt a cég életében: hazánkból először nyert egy Fast Track to Innovation pályázatot egy konzorcium tagjaként, ennek keretében az almafák tűzelhalásos betegsége ellen korábban kifejlesztett, a világ első bakteriofágterápiás növényvédőszerének EU-s forgalomba hozatalát szeretnék megvalósítani, illetve további kutatásokat végezni. 

Bővebben…

A nagyapa alapította, ma már az unoka is ott dolgozik

Szentlászló főutcáján található a Pasztorek asztalos-műhely, amelyben fél évszázada készítenek magas minőségben egyéni megrendelésre jelentős részben kézi megmunkálással egyedi, épület- és bútor asztalosipari termékeket készítenek. A műhelyt Pasztorek Lajos a nagyapa alapította, tőle  vette át a fia, Pasztorek József vette át, a harmadik generáció, az unokák is ezt a mesterséget választották. Jelenleg két műhelyépületben együtt dolgozik apa és fiai.

Bővebben…

Tiszta asztalterítő, tiszta munkaruha, tiszta ügy

Sokszor egy „véletlenen” múlik egy vállalkozási ötlet, jobban mondva inkább a szemfülességen, azaz azon, hogy valaki képes-e meglátni egy olyan piaci rést, egy lehetőséget, amelyre felépíthet egy céget. Ha két évvel ezelőtt kérdeztük volna Nagypál Nikolettet, hogy mi újság van velük, valószínűleg „csak” a vendéglátós vállalkozásáról beszélgethettünk volna. Ma pedig már egy mosodai szolgáltatás elindulásáról is beszámolhat, Tisztaügy Kft. néven ugyanis nyár óta éttermi és szállásszolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak mosnak, vasalnak, újabban pedig már munkaruhát is tisztítanak.

Bővebben…

A katonaságnál is alkalmazott saját testsúlyos edzéshez fejlesztett edzőeszközt egy pécsi vállalkozás

Mintegy 25-30 féle mozgásformát tesz lehetővé egy új, pécsi szakemberek által kifejlesztett edzőeszköz, amelyet akár otthoni, akár közösségi használatra is igénybe vehetnek a saját testsúlyos edzést végzők. A SmartFitCube a katonai kiképzésben nagy gyakorlatot szerzett, az utóbbi években több Elite Challenge tábort is levezénylő Koltai Arnold tapasztalataira építve született meg, az eszközhöz készül egy applikáció is, amely a saját edzést felügyeli. Ahogy a volt katonai parancsnok mondja, a rendszeres edzés kitartásra és megküzdésre nevel, motivációt ad, ez pedig az élet minden területén hasznukra válik az embereknek.

Bővebben…

Elektromos, helyből felszállni képes repülőgép tervezésével arattak sikert pécsi mérnökök

A Brit Királyi Repüléstudományi Társaság által meghirdetett nemzetközi repülőgép-tervezői versenyen harmadik helyezést ért el egy pécsi független mérnökcsapat. Ezzel a világ legrégibb repüléstudományi társaságától első magyar csapatként sikerült elhozni ezt a díjat, a világ minden tájáról (az Egyesült Államoktól Indián át az Arab Emírségekig) nevezett több tucat mérnök elől. A 2020-as évi repülőgép-tervező versenyre egy elektromos, helyből felszállni képes repülőgép megtervezésével neveztek a pécsi mérnökök. A bravúros teljesítményről Koltai Zsoltot, csapat egyik tagját kérdeztük.

Bővebben…

Autóteszt –– Pasztorek Zoltán – Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid

Ebben a hónapban a Nyitrai Autóháztól ismét egy Renault Captur tesztautót kaptunk, de az előző modellhez képest gyökeresen más hajtáslánccal. Az E-TECH Plug-in Hybrid megnevezés egy 1.6 literes benzinmotor, valamint két villanymotor trióját, egy közel 10 kWh-ás akkumulátort és egy egyedülálló sebességváltó rendszert takar. A különleges Captur-t Pasztorek Zoltán faipari mérnök próbálta ki, aki Szentlászlón a több generációt átívelő egyedi nyílászárókat és bútorokat készítő asztalosipari vállalkozás tulajdonosa.

Bővebben…