Rengeteg kihívással néztek szembe a vállalkozások 2022-ben

Alig heverték ki a talpon maradt vállalkozások a koronavírus-világjárvány következményeit, máris szembe kellett nézniük a meredeken emelkedő inflációval, az alapanyaghiánnyal, az ukrán–orosz konfliktus negatív következményeivel, az üzemanyagár- és az energiaár-változással. A baranyai vállalkozások számíthattak és a jövőben is számíthatnak a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara segítségére. Hogy mi jelentett kihívást a kamarai vállalkozásoknak 2022-ben, az egyes bizottságok, a városi elnökségek miben és hogyan tudták támogatni őket, erről kérdeztük a szakmai testületek vezetőit.

Bővebben…

Egyetem – kamara: K+F+I?

A modellváltást követően a Pécsi Tudományegyetem (PTE) fokozza a vállalatok irányába történő kommunikációt, információáramlást, intenzíven kíván reagálni a térségben jelentkező kihívásokra. A közelmúltban a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában rendezett EGYÜTT-MŰKÖDÜNK című eseményen mutatták be a PTE – vállalkozások számára releváns – szakmai programjait (Tudományos Innovációs Platform, szakértői hálózat, validációs folyamatok, szakmai gyakorlatok, duális képzések stb.), vagyis az együttműködés lehetséges platformjait, és a közös tervezési folyamat főbb lépéseit, annak szereplőit. Olyan jó gyakorlatokról is beszámoltak, amelyek az egyetem és a baranyai vállalkozások között zajlottak, eredményük pedig konkrét termék lett, mint például az antibakteriális textil, a gyógyszerkutatásban alkalmazható nagy precizitású automatizált fájdalomküszöb-mérő berendezés vagy a hűtőbordás léghűtéses hőcserélő termékcsalád fejlesztése. Ez az alkalom is rávilágított arra, mekkora potenciál rejtőzik az egyetem mint kutatási, szakértői oldal és a gazdasági szereplők együttműködésében.

Bővebben…

Indul a baranyai katolikus templomok építészeti, épületszerkezeti feltérképezése

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet hároméves ösztöndíját nyerte el Rabb Dániel, a pécsi 2 RABB Kft. tervező építészmérnöke, műemlékvédelmi szakmérnöke Baranya megyei katolikus templomok egyedi és általános építészeti, épületszerkezeti kialakításának feltérképezésére. Ilyen jellegű munka eddig még nem készült az országban. A komplex építőipari tervezési feladatokat ellátó vállalkozás az elmúlt két évtizedben számos Baranya és Tolna megyei templom felújítási terveinek elkészítésében közreműködött, nyolc éve például az Ormánságban 42 református templomot szemléltek meg és állították sorba őket műemlékvédelmi, valamint veszélyeztetettségi értékelés alapján. Mint Rabb Dániel mondja, a templomokkal kapcsolatos felmérési, felújítás-tervezési területen olyan tapasztalatra és szaktudásra tettek szert, ami az üzleti életben is jól kamatoztatható.

Bővebben…

„Kapcsolódásokkal, összefogással többre megyünk, mint egyedül”

Szemmel látható fejlődésen ment keresztül az elmúlt néhány évben az elsősorban kis- és középszériás ipari elektronikai termékeket gyártó és fejlesztő pécsi Z Elektronika Kft., és ez a lendület a 2022-ben sem hagyott alább. A tavaly a Magyar Multi Program keretében lezajlott csarnoképítés arra is ráirányította a figyelmet, hogy a cég növekedését komplexen kell kezelni, ehhez pedig az emberi erőforrásnak is igazodnia kell. Dallos László ügyvezető szerint a siker a minél szélesebb szolgáltatási palettában, az innovációban és a folyamatos tanulásban, fejlődésben rejlik, ami nemcsak a szakmai vonalra, hanem a vezetői attitűdre is értendő.

Bővebben…

Tudományos és gazdasági kapcsolat épül Chile és a baranyai vállalkozások között

Hidrogéntárolás és -hasznosítás, valamint geotermikus projektekhez kapcsolt lítiumkutatás és -Li-termelés hatékonyságának növelése – ez volt a fő témája annak a szakmai találkozónak, amely szeptember közepén zajlott az Alkalmazott Földtudományi Klaszter (AFK) szervezésében. Carlos Jorquera, a Chilei Geotermikus Tanács elnöke azért érkezett Pécsre, hogy üzleti lehetőségekről egyeztessen baranyai és az AFK-t is magába foglaló GEO-ENERGY Europe (GEE) metaklaszter vállalkozásaival, illetve a Pécsi Tudományegyetem képviselőivel.

Bővebben…

Világbajnokok nyernek a díjhajtó szerszámaikban

2009 óta a magyar kettes és négyes fogathajtó válogatott a Cserneczky Péter és vállalkozása által készített lószerszámokat használja. A 2019-es németországi világbajnokságon nemcsak a magyar válogatott, hanem más nemzetek hajtói is az általuk készített szerszámokban versenyeztek. Az állatfelszerelési bőrcikkek gyártásával foglalkozó vállalkozás kézzel varrott bőrtermékei kiváló minőségűek, eszközeik nagy részét folyamatosan fejlesztik. A kamara Cserneczky Pétert munkájának elismeréseként Az Év Kézművese Díjjal tüntette ki.

Bővebben…