DesignPécs 2023: Dizájn nélkül ipar sincs

Ma már egy gépiparban gyártott alkatrésszel kapcsolatban is elvárás, hogy olyan legyen a formája, amire jó ránézni, még ha be is épül a szerkezetbe és közvetlenül nem is látszik. Hát még azok az eszközök, elemek, amik szem előtt vannak! Ugyanígy a közvetlen környezetünkben minket körbevevő tárgyak, legyenek azok csupán esztétikai vagy használati jellegűek, alakjukkal, színükkel, anyagukkal, praktikusságukkal meghatározó részei mindennapjainknak. A tömegtermelés korában felértékelődnek a kézzel készült termékek, a kisszériás darabok, a készítők fantáziáját, szaktudását, „energiáját” magukban hordozó tárgyak becsességük okán évekig, évtizedekig hű társaink maradnak. Többek között ezt az értéket mutatja be évről évre a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a partnerintézmények és a kreatív iparágak együttműködésével 2014. óta minden ősszel megrendezett DesignPécs, ami a Budapest Design Week fesztivál társrendezvényeként valósul meg. Az esemény pécsi programjainak koordinációját a kezdetektől a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara végzi. A kezdeményezés célja, hogy lehetőséget biztosítson a helyi alkotóknak, tervezőknek, kreatíviparági szakembereknek és a művészethez kapcsolódó valamennyi embernek és vállalkozásnak, hogy bemutassák tevékenységüket.

Bővebben…

Együtt többre megyünk

Covid, alapanyaghiány, infláció, munkaerőhiány – többek között ezekre a külső hatásokra kellett megfelelő választ találniuk fennmaradásuk érdekében a vállalkozásoknak az elmúlt években. Vannak, akik egyedül néztek szembe a kihívásokkal, mások valamelyik klaszter tagjaként – utóbbiak köré mintegy védőhálóként fonódott a klaszteres lét. Összeállításunkban arról kérdeztük a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által menedzselt klaszterek elnökeit, hogy milyen folyamatok zajlanak a működési szektorukban, mit várnak, mit látnak és ezekre miként tud reagálni az általuk vezetett érdekközösség.

Bővebben…

Vállalkozások – egyetem: ezzel mindenki csak nyerhet

Egyre csökken a távolság az elméleti tudomány és a gyakorlat között, ami annak is köszönhető, hogy a felsőoktatási intézmények és a vállalkozások mind többször használják egymás tudását és kapacitását. Az egyetemeken rendelkezésre álló szakmai potenciál, a kutatóhelyek, laborok lehetővé teszik azt a fajta fejlesztési munkát, amit egy-egy leendő termék, szolgáltatás megkíván, míg a vállalkozások a gyakorlati terep biztosítása mellett a termékfejlesztés, a piacra vitel, az értékesítés fázisait vállalhatják magukra. A baranyai vállalkozások is több területen működnek együtt egyetemekkel, nem csak a Pécsi Tudományegyetemmel, hogy milyen tapasztalatokkal, azt is körbejárjuk ebben a cikkben.

Bővebben…

Naprakész tudást kapnak a tanulók az Informatikai Ágazati Képzőközpontban

Hatalmas tempóban fejlődik az IT-világ, ami ma újdonságnak számít, arra holnap már elavult technikaként tekintünk. A tempó, amit ez a szegmens diktál, sokszor a szakemberek számára is követhetetlen, az informatikusok zöme specializálódik és egy-egy részterületen fejleszti tovább magát. Az iskola – legyen az középiskola, technikum vagy egyetem – elvégzése után az IT-szakemberek többségének plusz tanulásra van szüksége ahhoz, hogy munkát tudjon vállalni, a tanintézményben csupán az alapokat sajátítja el, a munkáltatók viszont speciális tudást várnak. Erre jelent megoldást a Pécsett létrehozott Informatikai Ágazati Képzőközpont, amelynek alapítótagjai között a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is szerepel.

Bővebben…

A gyorsuló változás a legnagyobb kihívás a megye cégei számára

Egyetlen stabil tényező van az előttünk álló évtizedben, az pedig a világ, markáns és folyamatosan gyorsuló változása. Városok, országok, integrációk nagyhatalmak pozíciói, sőt léte kerül mérlegre, miképp képesek megtalálni szerepüket e folyamatban. Térségünkben is felértékelődik az együttműködés, a tudás, az összetartás. A lokális együttműködésünk teremtheti meg a globális versenyképességünket.

Bővebben…

A Michelin-csillagokig és azon túl

Végre a magyar vidéki éttermek is a Michelin éttermi kalauz látókörébe kerültek, ugyanis idén először jelölték meg a Michelin által ajánlott vendéglátóhelyeket. Baranya gasztronómiájának hatalmas elismerést jelent, hogy három megyei étterem: a villányi Sauska 48, a pécsi Morzsa és a hosszúhetényi Hosszú Tányér is felkerült erre a neves listára. Sőt egy negyedik hely, a szintén Hosszúhetényben található Almalomb az ugyancsak újdonságnak számító Zöld Michelin-csillag (Michelin Green Star) minősítést szerezte meg. Ezt a díjat az iparág élvonalába tartozó éttermek közül azoknak ítélik oda, amelyek sokat tesznek a fenntarthatóságért. Íme hát a négy baranyai étterem, amelyekre mindannyian büszkék lehetünk.

Bővebben…