Pécsi gyermektaxi – a munka és a család egyensúlyáért

Évek óta jól működik a Pécsimami Közhasznú Egyesület által indított, országosan is egyedülálló, ingyenes gyermektaxi-szolgáltatás a városban.

Azonban a pályázati támogatás novemberben lejárt így támogatókkal kell tovább finanszírozni a kezdeményezést. Egy saját kisbuszra gyűjtenek. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is az ügy mellé állt és anyagi támogatást is ad.

A szolgáltatás nagyon népszerű, hiszen egyeztetés után bármelyik pécsi szülő igénybe veheti, akinek a munkarendje miatt kihívást okoz elmenni gyermekéért az iskolába, vagy különórára vinni a kicsit. A 2018 áprilisa óta futó programnak hála eddig közel 3000 alkalommal szállítottak gyermekeket Pécs belterületén az oktatási-nevelési intézményekből a szülő munkahelyére, nagyszülőhöz, vagy fejlesztő foglalkozásra. A gyermekeket minden esetben képzett gyermekfelügyelő kíséri.

Nyilván véges a kapacitásuk az egyetlen kisbusszal szállított gyermekek számát illetően, de nagyon jól működött eddig a dolog, körülbelül száz családnak segítettek két év alatt.

Most az a cél, hogy a pályázati támogatás megszűnése után a drága autóbérlés helyett egy saját járművet, egy használt, de jó műszaki állapotú mikrobuszt vásárolhassanak, ami jelentős kedvezménnyel három millió forint költséget jelent. Az eddigi támogatásoknak köszönhetően már csak alig 600 000 forint hiányzik a megvásárláshoz.