A koronavírus a szakmai versenyeket is félbeszakította

Hagyományosan az év második hetében indul a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV/OSZTV) országos szakmai verseny. Idén a járványhelyzetre tekintettel az indítás időpontját kétszer is halasztotta a versenyszervező Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

Ebben a tanévben a verseny március 1-jén kezdődött és egy héten át a járványügyi biztonsági előírások szigorú betartása mellett zavartalanul zajlott.

 Baranyában 32 szakmában regisztráltak az iskolák 264 versenyzőt. Az első héten a  versenyen naponta megjelent írásbelizők létszáma egyáltalán nem mutatta a koronavírus sajnos meredeken emelkedő számait, több napon is teljes létszámban megjelentek a versenyzők és megírták dolgozatukat, összesen 118 tanuló 17 különféle szakmában.

A járvány azonban közbeszólt, így a kormányzati bejelentéseket követően a verseny területi előválogatóit a második héttől, azaz március 08-tól törölte a versenyszervező.  Erre a verseny történetében még nem volt példa.

A verseny hangsúlyozottan gyakorlatorientált, az elméleti részeken is a versenyzők gyakorlatban alkalmazható tudását, teljesítményét méri. A versenyek célkitűzése továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése.

A legfelkészültebb diákok további válogatóversenye és a versenyek országos döntője a  Szakma Sztár Fesztivál most elmarad.

Az első héten megírt írásbeliket kijavítják, az eredményt közzé teszi az MKIK a versenyek hivatalos honlapján, a www.szakmasztar.hu oldalon.