SZKTV/OSZTV versenyek 2022

65 szakképesítésben/szakmában startolt január második hetében a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és Országos Szakmai Tanulmányi Verseny a nappali tagozaton végzős diákok számára.

A területi előválogatók hagyományosan a területi kamarák, így Baranyában a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében valósult meg január 10. – 24. között. A Baranya Megyei Szakképzési Centrum tagintézményeiből 30 szakmában 277 végzős jelentkezett. A verseny bonyolítását idén is befolyásolta a járványhelyzet, a regisztrált jelentkezők közül 237 tanuló jelent meg verseny első fordulójában.

Napról napra a következő szakmákban versenyeztek diákok: Asztalos, Gépgyártástechnológiai technikus, Mechatronikai technikus, Ács, Burkoló, Kőműves, Festő, mázoló és tapétázó, Magasépítő technikus, Villanyszerelő, Elektronikai technikus, Erősáramú elektrotechnikus, Pincér, Szakács Vendéglátásszervező, Cukrász, Fodrász, Kozmetikus technikus, Gépi forgácsoló, Kereskedő és webáruházi technikus, Eladó, Logisztikai technikus, Irodai titkár, Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő, Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, Vegyész technikus, Informatikai rendszer- és alkalmazás- üzemeltető, Szoftverfejlesztő és -tesztelő, Járműfényező, Gépjárműmechatronikai technikus és Karosszérialakatos.

A kijavított dolgozatok megtekintésére is lesz lehetősége a versenyzőknek, előreláthatóan február 9-én, melynek során észrevételt is tehetnek az útmutatótól eltérő vagy számszaki hibás javítás esetén. Az írásbeli dolgozatok eredményét és a továbbjutott tanulók névsorát ezt követően teszi majd közzé az MKIK a versenyek hivatalos honlapján, a www.szakmasztar.hu oldalon. A legmagasabb pontszámokat elérő tanulók további válogatóversenyeken kerülnek kiválasztásra (2022. február-március).

Az elődöntőn, a válogatón és a döntőn is központi feladatot kapnak. A verseny hangsúlyozottan gyakorlatorientált, az elméleti részeken is a versenyzők gyakorlatban alkalmazható tudását, teljesítményét méri.

A versenyek országos döntője, Budapesten a Hungexpo Zrt területén, a Szakma Sztár Fesztivál keretében kerül megrendezésre várhatóan április 25-26-án (melyet majd a járványügyi előírások szabályoznak).