Az NTAK bővítésének halasztását kérte a PBKIK

Friss információ: A 2022. 11. 16-ai kormányinfón elhangzottak alapján elhalasztotta a kormány az NTAK vendéglátó szektorban történő bevetését fél évvel.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara 2022.10.19-i dátummal javaslatcsomagot küldött az NTAK vendéglátó szektorban történő bevetésének halasztásáról és szükséges képzések szervezéséről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Kollégiumának. 

A szektor vállalkozói tisztában vannak a rendszer bevezetésének céljával, értik a használatából származó közép-, és hosszútávú előnyöket (tervezhetőség, pontos elemzések, célzott marketing lehetősége, árazási és készletgazdálkodás optimalizálás stb.). A szakma fehérítésének szándéka, a szolgáltatás színvonalának növelése is egy közös cél. Mindazonáltal a rendszer bevezetése – legalábbis a kezdeti időszakban – az adminisztráció növekedését okozza, anyagi vonzata van, technikai háttérre és az ezzel dolgozók képzésére van szükség.

Jelen energia-, és alapanyag árrobbanás közepette a vendéglátó szakma most nem evvel van elfoglalva, hanem a túléléssel. Az NTAK bevezetésének elhalasztása a Covid helyzetben egyszer már javaslatunkra megtörtént, a vállalkozások működési körülményei most más szempontból, de még romlottak is.

A kollégium turizmusért felelős alelnöke, Horváth Vilmos ezt továbbította az MTÜ részére, melyben a rendszer bevezetésének 1 éves elhalasztására kéri az MTÜ-t. 

EREDMÉNYEK:

A Magyar Közlöny 2022. évi 190. számában<http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK22190.pdf> megjelent a Kormány 468/2022. (XI. 21.) Korm. rendelete a turizmus-vendéglátás ágazatot segítő intézkedésekről és a Kormány 1554/2022. (XI. 21.) Korm. határozata a Széchenyi Pihenő Kártyára vonatkozó szabályozás felülvizsgálatáról.
A rendelet kimondja, hogy 2022. október 1. és 2023. március 31-e között nem kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítani, bevallani és megfizetni.

A vendéglátóegységek és a turisztikai attrakciók üzemeltetői pedig a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba történő adatok szolgáltatására és továbbítására 2023. július 1. napjától kötelesek. 2023. december 31. napjáig nem kell a 14 év alatti szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő okmányát bemutatni és az okmány azonosító adatait rögzíteni, ezzel is csökkentve a turisztikai ágazat adminisztrációs terheit.
A veszélyhelyzet ideje alatt a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 94.  § (1) és (2) bekezdésében foglaltaktól eltérően legfeljebb huszonnégy havi munkaidőkeretet rendelhet el az a munkáltató, amely tényleges főtevékenységeként:

  *   Szállodai szolgáltatás (TEÁOR 5510) tevékenységet,
  *   Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 5520) tevékenységet,
  *   Kempingszolgáltatás (TEÁOR 5530) tevékenységet,
  *   Egyéb szálláshely szolgáltatás (TEÁOR 5590) tevékenységet,
  *   Éttermi, mozgó vendéglátás (TEÁOR 5610) tevékenységet,
  *   Rendezvényi étkeztetés (TEÁOR 5621) tevékenységet,
  *   Italszolgáltatás (TEÁOR 5630) tevékenységet,
  *   M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység (TEÁOR 9329) tevékenységet vagy
  *   Fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR 9604) tevékenységet folytat.

1554/2022. (XI. 21.) Korm. határozat értelmében a Kormány egyetért azzal a kezdeményezéssel, amely a Széchenyi Pihenőkártya alszámláinak megszüntetésére irányul, így felhívja a pénzügyminisztert, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és a gazdaságfejlesztési miniszter bevonásával, készítsen előterjesztést a Kormány részére megvalósításához szükséges intézkedésekről.