AATKOD, adatszolgáltatás az adattörlő kódokról

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2022. december 15-től részt vesz a tartós adathordozók végleges hozzáférhetetlenné tételéhez szükséges adattörlő kód igénylésének eljárásában. Ettől az időponttól a NAV SORSZIG-elnevezésű nyomtatványán kérhető – a nyugta- és számlanyomtatványok sorszámtartománya mellett – már az adattörlő kód is.

A NAV a benyújtott nyomtatvány alapján generál egy 16 jegyű, kriptográfiai módszerekkel titkosított karaktersort és erről 8 napon belül, elektronikusan értesíti a tartós adathordozót értékesítő kereskedőt.

A kereskedő átadja az adattörlő kódot a fogyasztónak, és erről adatot szolgáltat a NAV-nak. Az adatszolgáltatás módját a kód átadási formája határozza meg:

  • Ha a kereskedő az adattörlő kódot a számlán rögzíti és így adja át a fogyasztónak, akkor az átadásról az online számlaadat-szolgáltatással küldi az adatot.
  • A nyugtaadási kötelezettség teljesítésére gépi kiállításra kötelezetteknél ha nyugtán, számlán, vagy egyszerűsített tartalmú számlán rögzíti és adja át a kódot, erről az online pénztárgép adatszolgáltatásával küldi az adatot a NAV-nak.
  • Ha a fentiektől eltérő módon, a bizonylat átadásával egyidejűleg például papír alapon mellékelve adja át a kódot, akkor minden hét ötödik napjáig a megelőző hét napon kiadott adattörlő kódokról tételes adatszolgáltatást kell küldeni a NAV-nak. Ezt az adatszolgáltatást az AATKOD jelű, „Adatszolgáltatás a tartós adathordozó végleges hozzáférhetetlenné tételéhez szükséges adattörlő kód fogyasztók részére történő átadásáról” elnevezésű nyomtatványon kell teljesíteni.

Forrás és további információ