A helyi gazdasági élet legjobbjai

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Kitüntetési Rendje alapján a kamara elnöksége dönt a kamarai díjak kitüntetettjeiről. A kitüntetésekre számos javaslat érkezett a kamarai testületek és tisztségviselők részéről.

A kamara elnöksége mérlegelve a javaslatokat, november 28-án a következő döntéseket hozta:

 

Zsolnay Díj Baranya Gazdasági Fejlesztéséért

A Baranya Gazdasági Fejlesztéséért járó Zsolnay Díj kitüntetettje dr. Kéri István.

Indoklás:

Dr. Kéri István pályafutása mindvégig szorosan összekapcsolódott Pécs és Baranya fejlődésével. Villamos automatikai mérnöki, majd közgazdasági végzettséget szerzett, a Mecseki Ércbányánál kezdett dolgozni a dúsító beruházásában. Innen pályája Pécs Város tanácsának ipari osztályára vezetett, ahol több más feladat mellett az iparpolitikáért is felelt.

1982-től az piacgazdasági átmenetben egyre nagyobb szerepet kapó kereskedelmi kamara Dél-dunántúli Bizottságának titkára lett, ahol 4 megyére vonatkoztatva feladata volt a kamara munkájának beindítása a régióban, a külkapcsolatok megteremtése, a gazdaság önszerveződését segítő munka, a helyi érdekképviseleti rendszer kialakítása, a piacgazdasági átállás elméleti és gyakorlati segítése a vállalati körben.

1988-tól a Magyar Külkereskedelmi Bank regionális Fiókigazgatójaként folytatta munkáját ahol tudásával segítette a bank belföldi üzletágának és fiókhálózatának kiépítését. Számos fontos beruházásban segítette a térséget banki vezetőként.

1990-től kezdve ismét aktívan részt vett a kamara testületi munkájában, 1994-től alelnökként, amelyért megkapta a Pro Communitate elismerést Pécs városától, majd 2000-től 2016-ig elnökként dolgozott Baranya fejlődéséért. Számos fejlesztési stratégia és program kidolgozásában vállalt fontos szerepet, minden erejével igyekezett a gazdaság és az egyetem, az akadémia közötti érdemi kapcsolatokat megteremteni.

Eredményes munkáját a nemzeti kamara Elnöki Aranyérme, Pécs által adományozott Pro Civitate Díj, az Akadémia Ezüst Emlékérme valamint a Magyar Gazdaságért miniszteri díj ismerte el. 2016-ban a kamara tiszteletbeli elnökévé választotta a Küldöttgyűlés.

Dr. Kéri Istvánnak kiemelkedő szerepe volt a KAVOSZ igazgatósági tagjaként a rendkívül sikeres Széchenyi hitel program kialakításában, elindításában. Számos országos fejlesztéspolitikai testületben képviselte a nemzeti kamarát, így dolgozott az uniós csatlakozással és az euro bevezetésének lehetőségeivel foglalkozó tárcaközi bizottságban is az ezredforduló után. Hosszú évekig szerepe volt dél-dunántúli Filharmónia közhasznú társaságban a régió zenei életének fejlesztésében.

 

Angster József Díj

Az Angster József Díj kitüntetettje dr. Megyeri János.

Indoklás:

Dr. Megyeri János több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik az autóipari alkatrész- és egyéb nagy volumenű gyártás területén. 2016-ban csatlakozott a Hauni Hungária Gépgyártó Kft.-hez, ahol ügyvezetőként a tervezésért, az alkatrészgyártás beszerzéséért, a logisztikáért és a gépek összeszereléséért volt felelős. A pécsi Körber Hungária Kft. mára a globális Körber csoport legnagyobb üzemévé nőtte ki magát és a cég elkötelezett amellett, hogy a régiós gazdaságban betöltött súlyukat használva pozitív hatással legyen a kisebb itthoni cégek fejlődésére és ezzel együtt a foglalkoztatásra. Ötleteivel, meglátásaival a kamara Fejlesztéspolitikai Bizottságának alelnökeként segítette a baranyai vállalkozásokat.

 

Az Év Üzletembere Díj

Az Év üzletembere Díj kitüntetettje Feleki Attila.

Indoklás:

Feleki Attila 20 éves kora óta vállalkozó. Kétkezi munkával, árufuvarozással kezdte első vállalkozását, amelyet számos üzleti profillal épített fel lépésről lépésre a mai állapotig.  Az építőipari beruházások során megépült több mint 300 lakóingatlan mellett kiemelkedik a nevéhez fűződő Kozármislenyi Városi sportcsarnok megtervezése és megépítése. A már több mint 30 éves vállalkozói tapasztalatával jelenleg nemcsak a HR-Rent Kft. és a HR-Montage Kft. tulajdonos-ügyvezetője, hanem a Prohuman cégcsoportban, Magyarország piacvezető HR szolgáltatójánál is tulajdonosi szerepet tölt be. A cégcsoport Magyarország stratégiai partnercégei közé tartozik, 110 milliárdos árbevételével az ország egyik meghatározó foglalkoztatója. A cégcsoportnak leányvállalatai vannak külföldön és hazánkban is szinte minden nagy foglalkoztató céget a partnerének tudhat. Feleki Attila számára mindig is különösen fontos a pécsi régió, a helyi sport és a társadalmi felelősségvállalás, ezért a cégcsoport állandó támogatója több egyesületnek, és eseti jelleggel több pécsi vagy baranyai nonprofit szervezetnek.

 

Életmű Díj

Az Életmű Díj kitüntetettje dr. László Gyula.

Indoklás:

Dr. László Gyula Professor Emeritus, 1970-től oktat a Pécsi Tudományegyetemen. Aktív szerepet vállalt a helyi fejlesztési problémák megoldásában. Irányításával készült el több periódusban a regionális és lokális foglalkoztatáspolitikai és képzési stratégia, és a Pécs fejlesztési pólus stratégiájának megalkotásában is jelentős részt vállalt. Több cikluson keresztül volt a kamara szakképzési bizottságának aktív tagja Jelenleg a kamara Ellenőrző bizottságának munkáját segíti tapasztalataival. 1999-ben Kiváló Kamarai Munkáért Díjat, 2005-ben címzetes kamarai tanácsosi kitűntetést kapott.

 

Elnöki kitüntető oklevél

Elnöki kitüntető oklevelet kap Molnár László.

Indoklás:

Molnár László élete során több sikeres vállalkozást működtetett Amerikában. Büszke magyarként nem titkolt szándéka mindig is az volt, hogy Magyarországot, a magyar munkaerőt ismertté és híressé tegye világszerte. Ezzel a céllal alapította 1992-ben a TRUST Hungary Zrt-t. A tulajdonosok és a vállalat dolgozói mindig is szilárdan elkötelezettek voltak a minőség és a vevői elégedettség iránt, melyet kitűnő minőségű hordóik, a legmodernebb berendezések és a szigorú minőségellenőrzési rendszerek használata segít elérni. A Trust Hungary Zrt több mint 30 éve működik sikeresen Szigetváron úgy, hogy a magyar tölgyből, magyar szakemberek által gyártott hordóik és borászati melléktermékeik folyamatosan több mint 45 országban ismertek és elismertek. Ezzel sikerült Molnár Lászlónak feltenni a TRUST Hungary Zrt-t és Magyarországot is a hordógyártás világtérképére.

 

Elnöki kitüntető oklevelet kap Liszácz Mihály.

Indoklás:

Liszácz Mihály a P’- Autócity Zrt., és a Penthe Autóház Kft. vezetői munkája mellett számos kamarai testületi feladatot lát el a baranyai üzleti közösség fejlődése érdekében. A Magyar-Horvát Tagozat elnökeként 2015 óta nemzetközi delegációkban és üzletember találkozókon képviseli a kamarát és a vállalkozót. Az MKIK Nemzetközi Kollégiumának munkáját segíti a kamara delegáltjaként sokéves nemzetközi piaci tapasztalatával. A szakképzés, mesterképzés és pályaorientáció területén is példamutató, hogy 2007 óta vállalkozásai évente több tanulót vezettek be az autószerelés, villamosság, karosszéria javítás és fényezés szakma rejtelmeibe.

 

Címzetes kamarai tanácsos

A Címzetes kamarai tanácsos cím kitüntetettje Pető Ákos.

Indoklás:

Pető Ákos, a Pető és Szálkai Vállalkozásfejlesztő Kft. ügyvezetője. A kamara KKV Fejlesztési bizottságának tagja és az Adóklub elnöke. Rendszeresen és aktívan részt vesz a kamara szakmai tevékenységében: adózással kapcsolatos rendezvényeken előadóként, törvényjavaslatok szakmai véleményezésében, mint szakértő.

 

Kamarai tanácsos

A Kamarai tanácsosi cím kitüntetettje Pohli Krisztina.

Indoklás:

Pohli Krisztina tíz éve dolgozik a kamarában. Kezdetben nemzetközi projektek menedzselése volt a feladata. Immár két éve kabinetvezetőként támogatja a kamara szerteágazó feladatainak koordinálását. Tanácsadói munkájával támogatja a vállalkozásokat. Aktív szervezője a kamara IT-s pályaorientációs tevékenységének.

 

Baranyai Idegenforgalmi Díj

A Baranyai Idegenforgalmi Díj kitüntetettje a Mecsek Enduro szervezői.

Indoklás:

A Mecsek Enduro hegyi kerékpárverseny egy példaértékű összefogás eredménye. A tavaly már hatodik alkalommal megrendezett esemény, évről évre egyre nagyobb területen zajlik és látogatottsága jelentős turistaforgalmat generál a helyszínek vonzáskörzetében. Külön ki kell emelnünk, hogy mindezt egy amúgy turisztikai holtidőnek számító október végi időpontban teszi.

A verseny szervezői: Péter Tamás, Péter Norbert, Rózsavölgyi Péter, Dr. Ember Ágoston, Nemes Dániel, Horváth Csaba, Mann Richard és Horváth Attila.

 

Baranyai Szakképzési Díj

A Baranyai Szakképzési Díj kitüntetettje Vörös György.

Indoklás:

Vörös György kőműves mester, az 1997-ben alapított Vörös Bau Kft. ügyvezetője, tulajdonosa. Szakképzéssel, duális képzéssel 2003 óta foglalkozik. Elkötelezett a megyei építőipari szak- és felnőttképzés folyamatos fejlesztése, a megfelelő mennyiségű és minőségű szakemberutánpótlás mellett. Évek óta aktívan támogatja a kamara építőipari szakmaismereti versenyét az Épít-Ésszel versenyt. Vállalkozása tagja az Építőipari Technológiai Klaszternek és alapítója a Pécsi Ágazati Képzőközpontnak.

 

A Baranyai Szakképzési Díj kitüntetettje az Építőipari Technológiai Klaszter.

Indoklás:

A klaszter elkötelezett a megyei építőipari szakképzés támogatása, a megfelelő szintű, minőségű és mennyiségű utánpótlásnevelés megteremtése mellett. A klaszter és a kamara által közösen, 5 éve elindított Épít-Ésszel verseny évről-évre töretlen népszerűségnek örvend. Annak érdekében, hogy az építőipari szakképzés Baranya megyében egységesen magas színvonalú legyen a Baranya Megyei Szakképzési Centrum, hét klasztertag valamint a kamara, 2022 őszén megalapította a Pécsi Ágazati Képzőközpontot, mely a megyei építőipari szak- és felnőttképzés országosan egyedülálló bázisaként működik.

 

Baranyai Innovációs Díj

A Baranyai Innovációs Díj kitüntetettje dr. Lányi Beatrix.

Indoklás:

Lányi Beatrix évek óta szervezi és végzi az innováció marketing tantárgy oktatását, gyakorlatilag egyedülállón az egész felsőoktatásban. Egyetemista hallgatói marketingesként magukkal viszik az innováció és a vállalkozói kultúra magas szintű ismeretét és munkájuk során meghonosítják a cégeknél.

 

 Baranyai Környezetvédelmi Díj

A Baranyai Környezetvédelmi Díj kitüntetettje a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft.

Indoklás:

Az állami tulajdonú Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. feladata a megszűnt bányászati tevékenység következtében fellépő környezeti és vagyoni károk felszámolása és a szénhidrogén kezelés. A Mecseki Környezetvédelmi Bázis fióktelep feladata az uránérc kitermelés bányáinak és meddőhányóinak rekultivációja volt, amelyet már sikeresen megvalósítottak. Jelenleg a hosszú távú kármentesítés zajlik, fő feladatuk a pellérdi és tortyogói vízbázis védelme.

 

Baranyai Export Díj

A Baranyai Export Díj kitüntetettje az Attract Kft.

Indoklás:

A magyar tulajdonú Attract Kft-t 1998-ban alapították. A céget jól bevezetett márkanevéről, a Nosiboo-ról ismerik szerte a világban, az Amerikai Egyesült Államoktól Dél-Koreáig. A Nosiboo az orrhigiénia terén meghatározó, innovatív orvostechnikai eszközöket fejleszt és gyárt, amelyeket nemzetközi díjakkal is elismertek már. Az üzleti modell sikerét jól mutatja, hogy a cég nettó árbevétele 2020-ról 2021-re több mint duplájára, 2 milliárd 750 millió forintra nőtt, melynek csaknem 96%-a exportból származik. A 2022-es árbevétel pedig 5,5 Milliárd forint körül várható.

 

Záray Károly Díj

A Záray Károly Díj kitüntetettje Háda Vivien.

Indoklás:

Háda Vivien három éve erősíti a kamarai csapatot a Fogyasztóvédelmi Békéltető Testület titkáraként. Szorgalmas, lelkiismeretes és türelmes, a napi feladatain túl is készségesen áll az ügyfelek és a kollégái rendelkezésére. A kitüntetett személyére a kamarai kollégák titkos szavazással tesznek javaslatot.

 

Az Év Kereskedője Díj

Az Év Kereskedője Díj kitüntetettje a Mecsek Füszért Zrt.

Indoklás:

A Mecsek Füszért Zrt. a Coop csoport tagjaként 1990-es alapítása óta már 2035 főt foglalkoztat az általa üzemeltetett több, mint 200 Coop kiskereskedelmi áruházában és C+C Diszkont üzletében. Kiskereskedelmi egységei a vidéken élő lakosság nagy részét látják el, de egyben regionális nagykereskedelmi ellátója viszonteladóinak és intézményi vevőinek. Jelen gazdasági helyzetben is sikeresen tartja piaci pozícióját, ami annak is köszönhető, hogy árukínálatában kiemelkedően magas a hazai termékek aránya.

 

Az Év Kézművese Díj

Az Év Kézművese Díj kitüntetettje Gajcsi Blanka.

Indoklás:

Gajcsi Blanka szobrász- és ötvösművész. Ékszerkészítőként és tervezőként egyedi tervezésű ékszerek, ajándéktárgyak, esküvői ékszerek, céges ajándékok tervezése és kivitelezése a fő profilja. A figurális ékszereket precíziós nemesfém öntési technikával készíti el, amely a legmagasabb minőséget biztosítja. A kamara által is gesztorált önindító program keretében nemesfémöntő műhelyt hozott létre és így megalapíthatta saját üzletét, márkáját.

 

Dr. Fáy Mihály Díj

A mohácsi elnökség döntése alapján a Dr. Fáy Mihály Díj kitüntetettje Skobrák Tibor.

Indoklás:

Skobrák Tibor 2004 márciusától a Le Bélier Ajka kontrolling vezetőjeként tevékenykedett, 2008 júliusában gazdasági vezetőnek majd egy hónappal később Közép-Kelet Európai regionális gazdasági igazgatónak nevezték ki. Skobrák Tibor irányítása alá tartozik a Le Bélier három magyarországi (Ajka, Szolnok, Mohács) és egy szerbiai gyára. A vállalkozás fő profilja a fék-, motor- és futómű alkatrészgyártás. A cég piacvezető a könnyített súlyú fékalkatrészek terén.

 

Jánosi Engel Adolf Díj

A komlói elnökség döntése alapján a Jánosi Engel Adolf Díj kitüntetettje Tóbiás László.

Indoklás:

Tóbiás László a TF-PC System Bt. és a TF Center Kft. tulajdonosaként Komló és térsége meghatározó informatikai vállalkozásait építette fel. A vállalkozások tevékenységei közé tartozik a gyengeáramú szerelés, informatikai hálózatok üzemeltetése, informatikai eszközök kereskedelme, és az utóbbi években jelentős lett a vegyesiparcikk kiskereskedelem is. Az elmúlt időszakban is megőrizte munkavállalóit, sőt bővítette is a létszámot.

 

Szigetvár Gazdaságáért Díj

A szigetvári városi elnökség döntése alapján a Szigetvár Gazdaságáért Díj kitüntetettje Piros László.

Indoklás:

Piros László vezetésével 2018-tól kezdődően felújították, fejlesztették a szigetvári kempinget és annak működését. Egy olyan közösségi teret hoztak létre, melynek célja, hogy a környéken élők különböző programokon találkozhassanak. A szórakoztatáson kívül az események nem titkolt célja a helyi tehetségek felkutatása, bemutatkozása. Fedett terasz és rendezvénysátor biztosítja egész évben a családi és szabadidős rendezvények lebonyolítását.

 

Elismerő oklevelek

A vállalkozás fenntartható tevékenységéért a Rati Kft. részére a kamara elnöksége elismerő oklevelet adományoz.

Az elnökség elismerő oklevelet adományoz Bittner Róbertnek, a GLT Szigetvár Kft-nél végzett kiemelkedő szakképzési tevékenységéért.

Kiemelkedő szakképzési tevékenységéért Hengl Lajosnak az elnökség elismerő oklevelet adományoz.

A kamara elnöksége elismerő oklevelet adományoz Kiss Szabolcs ügyvezetőnek a Matro Kft.-nél végzett a kiemelkedő szakmai munkájáért.

A kamara elnöksége elismerő oklevelet adományoz Nagy Attila Kornél gazdasági vezetőnek a Matro Kft-nél végzett kiemelkedő szakmai munkájáért.

Az elnökség a gasztronómia területén végzett kiemelkedő tevékenységéért Teleky Zoltánnak, a Baranyai Gasztronómiai Klaszter elnökének és a nevéhez köthető cégcsoport tulajdonosának elismerő oklevelet adományoz.

A kamara elismerő oklevelet adományoz Kutyáncsánin Jevrem, a HR-Rent üzletágvezetője részére a munkaerőpiac és a HR területén végzett kiemelkedő tevékenységéért.

A vállalkozás fenntartható és innovatív tevékenységéért a Manual Divat Kft. részére a kamara elnöksége elismerő oklevelet adományoz.