Örökzöld energiakereskedelmi szerződések

A KKV-k és állami intézmények (amennyiben alacsony értékhatár miatt nem közbeszerzés keretében történt a szerződéskötés) esetében jellemző és elmúlt években népszerű, örökzöld energiakereskedelmi (villamos- és földgázenergia) szerződések, amelyek esetében az energiaszerződések –  jellemzően 90-180 napos felmondási határidővel történő felmondás hiányában – automatikusan meghosszabbodnak a következő energiaévre vonatkozóan változatlan feltételekkel, ami a jelenlegi alacsonyabb piaci árkörnyezetben kedvezőtlen. Mindenképpen javasoljuk az energiaszerződések felülvizsgálatát, hiszen jelenleg a következő energiaévekre,  jelentősen alacsonyabb, akár 50%-kal kedvezőbb energiaárak érhetőek el, az előző évhez viszonyítva, amelyre nincs lehetőség, ha a szerződések meghosszabbodnak.

Fentiek alapján, így javasoljuk:

  • Mielőbb ellenőrizze energiaszerződéseiben az automatikus meghosszabbodás felmondására vonatkozó pontot. FIGYELEM – Még a fix határidőre ( pl. gáz esetében 2023. október 1. fordulónapra) vagy az évekkel ezelőtt (2020-2021-ben)  kötött szerződés esetében is, hiszen döntő többségében ezen szerződések is Örökzöld Energiaszerződések, így automatikusan meghosszabbodnak 1 évvel!
  • Javasoljuk, mielőbb jelezze jelenlegi kereskedője felé, hogy a szerződését nem kívánják meghosszabbítani a következő évre vonatkozóan! Kiemelten fontos a határidő betartása, hiszen sok esetben a felmondási határidő már 2023 április 4-e!
  • Mielőbb indítsa meg energiabeszerzését a következő évre vonatkozóan, hiszen jelen piaci környezetben, jelentősen alacsonyabb, akár 50%-kal kedvezőbb energiaárak érhetőek el az előző évhez viszonyítva.

 

Forrás: www.sourcing.hu