Változtak a saját dolgozók szakirányú képzésére vonatkozó szabályok

2023. július 1-től érvényes módosítás a korábban indult képzéseket is érinti!

A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény duális képzéssel kapcsolatos módosításai alapján saját munkavállaló szakirányú oktatása kétféleképpen történhet duális képzés keretében:

a) Ha a foglalkoztató duális képzőhely (nyilvántartásba vette duális képzőhelyként a gazdasági kamara), köthet szakképzési munkaszerződést a saját munkavállalójával, így párhuzamosan kétféle jogviszonyt fenntartva. Ez a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (Szocho törvény) szerinti adókedvezmény igénybevételére is jogosít.

b) Az eredeti munkaszerződés – duális képzési célú – módosítása továbbra is lehetőség. A lényeges változás ez esetben, hogy bár a módosított munkaszerződés alapján kerül megszervezésre a saját dolgozó szakirányú oktatása, azonban az nem válik szakképzési munkaszerződéssé, ami számos ponton egyértelműsíti a jogalkalmazást. Ebben az esetben nincs szükség kamarai nyilvántartásba vételre, viszont a Szocho törvény szerinti adókedvezmény sem vehető igénybe.

Megjelenik a kinevezés kifejezés a szabályozásban, ami azt jelenti, hogy nem csak a Munka Törvénykönyve (Mt.) szerinti munkaviszony, hanem más foglalkoztatásra irányuló jogviszony esetében is lehetőség van az eredeti jogviszony módosítása mellett saját munkavállalót képezni.

Ha 2023. július 1-jét megelőzően indult képzésekre vonatkozóan módosították a saját munkavállaló munkaszerződését, a szakirányú oktatásuk legfeljebb 2023. december 31-ig folytatható a korábbi szabályok szerint.

2023. Július 1-jétől a saját foglalkoztatónál folytatott szakirányú oktatásra már csak az új szabályok szerint köthető szakképzési munkaszerződés vagy módosítható az eredeti szerződés.

A törvénymódosítás kimondja, hogy a július 1-je előtt módosított munkaszerződés 2023. december 31-ig szakképzési munkaszerződésnek, a foglalkoztató pedig duális képzőhelynek minősül. (Szkt. 128/A. § (3)-(4))

További jogszabályi változásokról összefoglaló anyagokat itt olvashat

Bővebb információ, valamint tájékoztatás a képzőhelyi nyilvántartásba vételről duális képzési tanácsadóinktól kérhető.