Búcsúzunk Mannó Páltól

Október 3-án elhunyt Mannó Pál.

Mannó Pál, a Trust Hungary Zrt. volt vezérigazgatója a kamara munkájában is aktívan részt vett. 2004-től 2020-ig tagja volt a Szigetvári városi elnökségnek, 2008-2012. közötti időszakban az Euroatlanti Integrációs Bizottság tagja volt, a 2020. évi kamarai választásokon a Jelölőbizottság tagjaként működött közre.

Tevékenységének elismeréseként két alkalommal 2007-ben és 2017-ben is megkapta a Szigetvár Gazdaságáért Díjat, 2012-ben a Trust Hungary Zrt-vel együtt elnyerte a Baranya Megyei Export Díjat. A fentieken túl a vezetése alatt a Trust Hungary Zrt. 1999-ben Baranya Megyei Export Díjat és 2005-ben Dicsérő oklevelet kapott.

A 2005-ben megjelent kamarai Példaképp c. könyv cikkével búcsúzunk tőle:

Mannó Pál

„Cégünk végterméke nem a hordó, hanem a benne érlelt kiváló minőségű bor”

A borászati technológia sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, a hordókészítés viszont nem követte ezt a folyamatot. A szigetvári székhelyű, hordók gyártásával foglalkozó Trust Hungary Zrt. 45 országra kiterjedő üzleti kapcsolatokkal rendelkezik, és olyan termékfejlesztésre koncentrál, amivel magas szinten tudja kielégíteni a vevők igényeit, illetve a bor minőségét tudják javítani. A magyarországi hordópiac legjelentősebb barrique hordót gyártó cége sikerét Mannó Pál cégvezetőnek is köszönheti, aki szerint a magyar tölgyből készült hordókat meg kell ismertetni a világgal, mert kiválóak. A több mint két évtizede folyó munka eredményeként a cég forgalmának 90 százaléka a külpiacok felé irányul. A cégvezető szerint sikerük titka az, hogy legfontosabb céljuk a mai napig változatlan: minden tekintetben megfelelni az üzleti partnereik magas szintű elvárásainak, teljesíteni az egyedi kéréseket, s ezek alapján szállítani a kiváló minőségű hordókat.

– Munkánk során a legmodernebb amerikai, illetve francia gyártási technológiát alkalmazzuk, amit természetesen kiegészítünk saját fejlesztéseinkkel, tapasztalatainkkal. Vállalatunkra jellemző a folyamatos innováció, fejlesztés, és törekvés a minőség állandó javítására. A donga alapanyagát a legjobb hazai erdőkből választjuk, a minőséget a termelés minden szakaszában ellenőrizzük. Munkatársaink folyamatos szakmai képzését francia partnereink üzemeiben, az ottani szakemberek végzik.

Üzletpolitikánk másik fontos eleme, hogy a Trust Hungary Zrt. minőség iránti elkötelezettsége nem ér véget a hordóüzem bejáratánál. A hordó elkészítését és értékesítését nem lehet csak üzletként kezelni, ez csak a borász és a kádár között létrejövő különleges kapcsolat kezdete. Ennek pedig elsődleges mozgatórugója az a folyamatos kommunikáció, illetve egymás megértése, amely végül megalapozza a bizalmat és a tiszteletet. Mi ugyanis hisszük, hogy a cégünk végterméke nem a hordó, hanem a benne érlelt kiváló minőségű bor – foglalja össze a Trust Hungary sikerének esszenciáját Mannó Pál. Ahogy mondja, üzletfilozófiájukat tulajdonosuktól, Molnár Lászlótól tanulták. A már sokszor emlegetett, egyenletes és folyamatosan javuló minőség mellett nagyon fontos a gyártó, illetve a képviselők és a borászok közötti személyes kapcsolat jelentősége. A cég feladata az, hogy segítse partnerei munkáját (művészetüket) és termékeivel járuljon hozzá sikereikhez.

Mannó Pál a pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskolán végzett, szilikátgépész szakon. Ezt követően helyezkedett el a Zsolnay Porcelángyárban. 1999-ben végezte el a PTE Közgazdaságtudományi Karán az MBA szakot. Dolgozott egy évet az Alföldi Porcelángyárban, majd egyéni vállalkozóként Pécsett egy kávépörkölőt működtetett. Néhány újabb zsolnays évet követően kerestek a Trust Hungary Zrt.-nél termelési gyakorlattal rendelkező szakembert, így került a faipari üzemhez. Mivel a „fás gyakorlat” nem volt kitétel, a feltételeknek megfelelt, így lett üzemvezető a dongagyártásban. 1999 tavaszán a hordógyártás már az ő közreműködésével indult. Több feladatot is ellátott, majd 2005-től bízta meg a tulajdonos a cégvezetői feladatokkal.

Hobbija a kertészkedés, utazás, és figyeli a világban folyó eseményeket. Mannó Pál 2007-ben megkapta a PBKIK Szigetvár Gazdaságáért Díját, 2014-ben a VOSZ által alapított Év Vállalkozója címet.

 

A végső búcsúra 2023. október 12-én 14.30-kor a Pécsi Köztemetőben kerül sor.