Elzárják a gázt a cégemnél?

A tavalyi „gáz-vészhelyzetet” követően idén november 15-ig minden NEM lakossági fogyasztónak nyilatkoznia kell arról, hogy a kormány által megállapított gázkorlátozási kivételek alá tartozik-e vagy nem. A nyilatkozatot abban az esetben is meg kell tenni a gázkereskedő felé, ha a vállalkozás nem tartozik a kivételek közé.
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara készített egy összefoglalót, melyből megtudhatja, hogy az Ön vállalkozásának – amennyiben földgázt használ – milyen teendői vannak a nyilatkozattal kapcsolatban.
Frissítés:
Ahol a törvény a Hivatal (MEKH) által kiadott hatósági bizonyítvány szükségességére hivatkozik, ott a Hivatal közlése alapján a kérelmeket a megszokott csatornákon a (pl. cégkapuról hivatali kapura küldve az általános űrlap formanyomtatványon) lehet benyújtani a Hivatal részére. A kérelem elbírálásához csatolni szükséges a releváns információkat tartalmazó mellékleteket és az eljárásidíj megfizetéséről szóló igazolást. Az általános űrlap itt<https://magyarorszag.hu/szuf_ugyleiras?id=c53ae0b7-8d1b-4855-8742-b78845d7d7e7> érhető el.

A Hivatal tájékoztatása szerint mivel az ÜKSZ-ben meghatározott igazolás részletszabályai nem kerültek kidolgozásra, így javasolják az intézményvezető által kiállítani az igazolást.

Az új korlátozási besorolásokkal kapcsolatban minden felhasználót felkeresi a kereskedője. Ekkor a felhasználónak kötelezően meg kell jelölnie a korlátozási kapcsolattartó személyét, illetve amennyiben rendelkezik olyan felhasználási hellyel, mely bármely kivételben érintett lehet, a felhasználónak feladat a szükséges nyilatkozat kitöltése és a hatósági bizonyítványok beszerzése.