“Könyvelőkkel a duális képzésért”

Tanulóképzéssel kapcsolatos adminisztratív követelmények mellett szó esett a cafeteria változásokról, valamint a tanulók béren kívüli juttatásainak adómentességéről.

Kamaránk október 10-én tartotta meg „Könyvelőkkel a duális képzésért” elnevezésű rendezvényét.
Piacsek László humánerőforrás-fejlesztési osztályvezető felsorolta azokat az adminisztratív feladatokat, melyek azon cégeket érinti, akik szakképzésben tanuló diákot foglalkoztatnak tanulószerződéssel vagy együttműködési megállapodással. Fontos elem volt az ún. 12-es szabály megismertetése a hallgatósággal, ugyanis 2019. májusától egyéni vállalkozók és kis- és középvállalkozók 12 fő tanulónál több tanulót nem képezhetnek, ez alól kivételt képez, ha a tanuló SNI-s, vagy hátrányos helyzetű.

A rendezvényen résztvevőket Huber Éva a Baranya Megyei Adó és Vámigazgatóság igazgatója tájékoztatta a jövő évi cafeteriát érintő változásokról. A Széchenyi Pihenőkártya továbbra is kedvező adózású, míg a többi ismert elem, pl: az Erzsébet utalvány, a helyi bérlet, vagy az egészségpénztári juttatás esetében nő az adóteher.

Dr. Kárpáti Éva, a NAV tájékoztatási referense bemutatta a szociális hozzájárulási adó változásait, részletesen ismertette a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható alap- és kiegészítő normatívákat tanulószerződés, együttműködési megállapodás, és felsőoktatásban tanuló hallgatók gyakorlati képzését érintően. Ez az elszámolás lehetőség az ún. egyéb szervezeteket (költségvetési, alapítványi, egyházi stb.) is megilleti.

A tanulóképzéssel, szakképzési hozzájárulással és adminisztratív feladatokkal kapcsolatban kamaránk tanulószerződéses tanácsadói nyújtanak bővebb felvilágosítás.

A Humánerőforrás-fejlesztési osztály munkatársainak elérhetőségei