Regionális pályaorientációs kerekasztal

A pécsi kamara adott otthont október 9-én annak a régiós kerekasztal megbeszélésnek, melynek célja az volt, hogy a résztvevők kialakítsák az együttműködést, összehangolják a tényleges tevékenységeket a pályaorientáció területén.

A jelenlegi gazdasági-társadalmi környezetben az oktatás szerepe folyamatosan felértékelődik, mert a társadalom szereplői egyszerre várják el az oktatási rendszertől, hogy komplex világunkban eligazodó állampolgárokat neveljen, a munkaerőpiacon jól foglalkoztatható munkavállalókat képezzen. Ehhez viszont elengedhetetlenül fontos az, hogy a tanuló megfelelő pályát válasszon magának.

Egyre több szervezet vállalja fel, hogy segíti a pályaválasztás előtt álló fiatalokat a pályaorientációban. A pályaválasztást érintő tevékenységek széttagoltsága azonban könnyen ellentétes hatású lehet, hiszen megterhelővé válhat az általános iskolák számára, ha egyre több szervezet keresi meg őket pályaorientációs témában.

Somogy, Tolna és Baranya megye képviselői együtt ültek az asztalnál, megismerték a különböző szervezetek konkrét pályaorientációs feladatait. A napot egy kötetlen beszélgetés zárta, melyen együttműködési megállapodások is születtek a partnerek között.