I-DARE – A legjobb 10 horvát üzleti terv

Kiválasztásra került idén szeptemberben a 10 legjobb magyar és most októberben a 10 legjobb horvát üzleti terv. Eszékről, Verőcéről és Vukovárról is érkeztek horvát pályázatok, de kik voltak a legjobbak?

Az I-DARE projekt gimnazistáknak és szakközépiskolásoknak, valamint fiatal felnőtteknek is biztosított tréningeket az üzleti terv készítéséről. A szakavatott zsűri az értékeléseknél azt vizsgálta, hogy mennyire egyedi a vállalkozói ötlet, mennyire kidolgozott és mennyire életképes a piacon. Egész nyáron lehetőség nyílt még javítani az üzleti terveken, sőt a résztvevők kérésére a végleges beadási határidő meghosszabbításra került. A résztvevők nagyon sok innovatív gondolattal jelentkeztek, de a felnőtteknek szóló képzéseken is nagyon ígéretes tervek születtek. A magyar ötletekhez hasonlóan a horvát résztvevőkben is felmerült az egészséges életmóddal kapcsolatos üzleti vállalkozás, drónok bevonása a szolgáltatásokba, software fejlesztő cég alapítása, webshop kialakítása. A negyedik projekt workshopon 2018. október 29-én, Pécsett a zsűri bemutatta az üzleti tervek kiválasztási szempontjait, tapasztalatait és ismertette a 10 legjobb horvát üzleti terv tulajdonosát. Minden résztvevő nyertes, hiszen ingyenesen részt vehettek a projekt képzésein, programjain, a 10 legjobb további inkubációs lehetőségeket nyer a tényleges vállalkozás megalapításához.

 

A legjobbak közé került 7 diák üzleti terve az eszéki egyetemről, az Agrárbiotechnológiai karról, két eszéki gimnazista diák a Gaudeamus és a Winestem középiskolákból, különdíjjal még két diák a vukovári gimnazisták közül. Az üzleti tervek között szerepelt a vukovári víztornyot mintázó helyi sörreklám, innovatív ajándékdoboz, könnyű szerkezetű harmonika és hangszergyártás, hőkamerás drónnal ellátott biztonsági figyelő rendszer, innovatív víztisztító berendezés. A projektben a verőcei gimnazisták közül 11 üzleti terv került kiválasztásra, külön díjazásra, hogy motiválja a fiatalokat a vállalkozás indítására. Ezek az üzleti tervek is innovatív, okos megoldásokat ajánlanak a háztartásokba, de van közöttük is webshop vagy csomagszállító cég üzleti terve is. A tervek tematikája alapján jól látszik, hogy a fiatalok az egyszerűbb megvalósítás és kivitelezés vonalán indultak el, az egészséges életmód szempontjait nagy hangsúllyal vonták be a terveikbe, az egyik eszéki terv megvalósításához már amerikai érdeklődők is jelentkeztek. A különdíjas diákok is meghívást kapnak a 2018. november 28-ai projektzáró konferenciára, ahol a legjobb 10 horvát és magyar üzleti terv kerül bemutatásra Eszéken, Horvátországban.

 

A projektről további információ a www.i-dare.net oldalon található, kérdése esetén forduljon hozzánk bizalommal az emailcímen.

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara az I-DARE projekt vezetője, amely horvát és magyar fiatalok pályaorientációjában, munkanélküliek elhelyezkedési esélyének javításában segít.

 

A projekt az EU támogatásával a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg.