Mit kell tudni a munkáltatói fizetési felszólításról?

Ha a munkáltatónak valamilyen pénzkövetelése áll fenn a munkavállalóval szemben, akkor e követelését többféleképpen érvényesítheti.

Követelés a munkavállalóval szemben

Előfordulhat, hogy a munkáltatónak a munkaviszony során követelése keletkezik a munkavállalóval szemben, például, mert a dolgozó kárt okozott a munkáltatónak. Fontos ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy a munkavállaló munkabéréből levonásnak csak jogszabályban meghatározott esetben van helye. Tehát a munkáltató bármilyen követelését nem vonhatja le automatikusan a munkavállaló fizetéséből.

A munkabérből levonásnak csak jogszabály vagy végrehajtható határozat alapján van helye. A Munka Törvénykönyve szerint a munkáltató követelését a munkabérből akkor vonhatja le legfeljebb a levonásmentes munkabérrészig, ha ehhez a munkavállaló hozzájárult. Szintén levonhatja követelését a bérből, ha a követelés előlegnyújtásból ered.

A fizetési felszólítás alapvető szabályai

A munkáltató írásbeli fizetési felszólítással a munkaviszonnyal összefüggő igényét érvényesítheti a munkavállalóval szemben. Ennek feltétele, hogy az igény ne haladja meg a kötelező legkisebb munkabér háromszorosát. 2018-ban a minimálbér 138.000,-Ft, így legfeljebb 414.000,-Ft összegű igényét érvényesítheti a munkáltató fizetési felszólítás útján.

A fizetési felszólítás végrehajthatósága

Amennyiben a munkavállaló a fizetési felszólítással nem ért egyet, akkor bírósághoz fordulhat, megjelölve, hogy miért tartja alaptalannak a felszólítást. Ha a bíróság a munkavállaló érveit elfogadja, a fizetési felszólítást hatályon kívül helyezi. Ebben az esetben a munkáltató nincsen elzárva attól, hogy követelését a továbbiakban peres úton kísérelje meg érvényesíteni.

 

forrás: hrportal.hu

 

Amennyiben a cikkben leírtakkal kapcsolatban kérdése merülne fel kérjük írjon a e-mail címre. Megfelelő számú érdeklődő esetén a legközelebbi Adófórum témái közé javasoljuk.