Egyre nagyobb az igény a szakmai rendezvények kiszolgálására

Minden a legnagyobb rendben van – válaszolja a Mi újság? kérdésre Ferenczy Tamás, a kiállításszervezéssel és -kivitelezéssel foglalkozó Fair-Expo Kft. ügyvezetője, azonban ahhoz, hogy ez a mondat elhangozhasson, sokat kell tenni a mindennapokban és kellett tenni a cégalapítás óta eltelt 22 évben. A komlói vállalkozás a hazai kiállítások szervezésén túl (Esküvő kiállítás, Komlóért Expo) nagy hangsúlyt fektet a magyar vállalkozók külföldi szakvásárokon való megjelenítésére is.

– Ez az évünk, úgy néz ki, hogy sikeres lesz, igaz, ugyanezt elmondhattuk a tavalyi évről is – mondja örömmel Ferenczy Tamás. – Vállalkozásunk kapacitáslekötése 60-70%-ban fix, a kérdés az, hogy a maradék 30-40%-ra megérkezik-e az igény a spontán megrendelésekből. Idén és tavaly is megérkezett. Például megnövekedett az orvoskongresszusokon való közreműködésünk aránya, nem csak Pécsett, de Szegeden és Székesfehérváron is sokat dolgoztunk ilyen rendezvényen. Emellett olyan megbízásaink is voltak idén, amelyek az elmúlt években nem, például egy nagyon szép egyedi standot hoztunk létre, amelyet egy cég megbízásából mi prezentálunk az ország több városában is. Ezek a spontán megrendelések teszik teljessé az évet.

– Melyek azok a napi nehézségek, amelyekkel szembesülnek a munkájuk során?

– Talán a legfontosabb, hogy a határidőkkel, illetve az idővel még mindig küzdenek a kisebb vagy nagyobb vállalkozások. Ez hatással van a megrendelések előkészületeire, amelyek általában több időt vennének igénybe, hogy pontosabban lehessen teljesíteni őket. A megrendelők még mindig úgy érzik, hogy bizonyos információkat az utolsó pillanatban is meg lehet osztani a kivitelezőkkel, ezért sokszor mi kerülünk időzavarba. Ezért mint kivitelezőnek néha határozottabbnak kell lennünk és meg kell értetnünk a megrendelővel azt, hogy minőségibb munkát tudunk végezni, ha minél korábban rendelkezünk a megfelelő információkkal. Azért ma már több partnerünknél tapasztaljuk azt a fajta profizmust, hogy jól szervezik a folyamataikat és időben egyeztetnek a részletekről. Szeretnénk még többet dolgozni Pécsett, reméljük annak is eljön majd az ideje.

– Mit értékel sikernek a Fair-Expo működésében?

– Több dologra is büszkék lehetünk az elmúlt éveket tekintve. Említhetek egy székesfehérvári partnertalálkozót, amelyet kétévente szervez meg egy neves magyar vállalkozó, és már a hatodik ciklusban bíznak meg bennünket ezzel a jelentős munkával. Nagyon rövid idő áll rendelkezésre, hogy megvalósítsuk, mert alkalmazkodnunk kell egy termelőüzem működéséhez. 1 400 m2-t kell szőnyeggel borítanunk, mintegy 40 partner standját készítjük el, teljes körű szolgáltatással. Számunkra siker a partnerünk elégedettsége. Szintén siker, hogy ötödik éve vagyunk jelen a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a saját tervezésű és kivitelezésű plakátkiállításunkkal a Széchenyi téren. Idén 20. alkalommal rendeztük meg a Komlóért Expot, és szintén a munkánk elismerését jelenti, hogy a Filharmónia Magyarországtól is jelentős megbízást kaptunk: a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kísérő eseményeként megrendezett vándorkiállítás lebonyolítását. A kiállítás, amelynek témája „a Karmester”, 5 városban volt látható (Győr, Szeged, Miskolc, Budapest és Pécs).

– Hogyan fejlődött az elmúlt húsz évben a vállalkozás, mire van szükség ma és mit vártak el a megrendelők korábban?

– Rengeteg olyan beruházást kellett végeznünk az elmúlt húsz évben, amely a cég fejlődését szolgálta. Ma már több mint 400 m2 alapterületű saját raktárunk van, saját gépkocsiparkkal rendelkezünk, Komlón és Pécsett is van irodánk.

Korábban nagy, általános vásárokat rendeztek, ezek jelentős tömegeket mozgattak meg, hiszen érdekes dolgokat lehetett látni. Ez jelentősen megváltozott, napjainkban inkább a szakkiállítások és a szakmai rendezvények jelentik az egyik irányt, a másikat pedig az élményexpók. Korábban az általános kiállításokat közönségcsalogató programok is kísérték, de ezek a sok témát felölelő rendezvények, bemutatók évek óta megszűntek, és nem csak nálunk, hanem Európa-szerte. Inkább jelentős méretű élményexpókat szerveznek, és mindenféle egyéb, pl. kulturális programokkal kötik össze. Ezek mellett vannak a szakkiállítások, ahol egy bizonyos szakma és annak a képviselői vesznek részt a szakmai szervezetekkel együtt. Ahogy az igények változtak, úgy alkalmazkodtunk mi is azokhoz.

– Melyek a jövőre vonatkozó tervek a Fair-Exponál?

– Mi is elmozdultunk a szakmai rendezvények felé, a szolgáltatásunknak azt a részét szeretnénk bővíteni, amellyel ezeket a nagy rendezvényeket ki tudjuk szolgálni. Gondolok itt az említett kongresszusokra vagy konferenciákra, ezeknek egyre látványosabb műszaki háttérre van igényük. Mi ezek biztosításában látjuk a jövőnket.

K.T.