„Szükség van a folyamataink dokumentálására, az értékeink rögzítésére”

Folyamatos változás, előrelépés, termékfejlesztés jellemzi a szörpkészítéssel és -kereskedelemmel foglalkozó hidasi YUVA Kft.-t. A természetes, gyümölcsalapú FruttaMax szörpcsaládot létrehozó vállalkozás tavaly óta újabb két ízzel gazdagította az egyre kedveltebb italt, most pedig új termékek – köztük egy gyümölcsléalapú egészséges kóla – bevezetésén dolgozik. Az egyik újdonság speciális csomagolást kíván, amit Belgiumban találtak meg egy gyártónál. Az ügyintézéssel azonban elakadtak, ekkor keresték meg az Enterprise Europe Network pécsi kamarában működő irodáját.

Bővebben…

„Minél több területen dolgozik egy cég, annál biztosabb lábakon áll”

Ma még talán nem általános, ha egy bizonyos területen évtizedekig sikeresen működő vállalkozás a korábbi tevékenységétől merőben eltérő üzletbe is kezd. Az újat ugyanis alapos felkészüléssel, rengeteg információ gyűjtésével, hónapokig tartó tanulással lehet elindítani, no meg persze tőke is szükséges hozzá. Így kezdte el a minőségi fa ajándéktárgyak és termékek online értékesítését a pályázati tanácsadással, üzleti tervezéssel és pályázatírással foglalkozó pécsi Eco-Cortex Kft. Wood Spot néven futó webshopjuk már az első hónapokban hozta a tőle elvárt eredményeket, de mint Göndöcs Gábor üzletágvezető mondja, még az út elején járnak.

Bővebben…

„Az innováció a lelkesedésünkből és abból a vágyunkból fakad, hogy valami hasznosat hozzunk létre”

Országos ismertségre tett szert az elmúlt években a „zuhanásbiztonság szakértője”-ként azonosítható Gazek Safety Expert márka. A munkavédelmi eszközök forgalmazása, a szaktanácsadás, az oktatás mellett a cég életében jelentős szerepet játszik az innovációs tevékenység is: számos megoldásuk született partnereik egyedi igényeire, amelyek aztán új termékben élnek tovább. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa a közelmúltban a márkatulajdonos Q.P. Kft.-nél elvégezte az Innovation Health Check (IHC) felmérést, amelynek eredményeként a cég ügyvezetője, Bogos Csaba – működésük hatékonyságának növelése érdekében – néhány változtatást is bevezet a közeljövőben.

Bővebben…

A cégek versengenek a tanulókért

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne hangozna el, gond van a szakember-utánpótlással. Ma már alig van olyan területe a gazdaságnak, ahol ez ne lenne igaz, különösen a középkorosztály hiányzik, akiknek át kellene vennie a stafétabotot a lassan nyugdíjba vonulóktól. A szakképző intézményekben egyes szakmákból évek óta nem indult osztály, mert nem választotta senki. A szakmai szervezetek, a kamara és az iskolák számos módon próbálnak változtatni ezen a helyzeten. 

Bővebben…

„A kirakat az első kép, amit az üzlet magáról mutat”

Utolsó félévét kezdi meg a Pécsi Szakképzési Centrum Simonyi Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája kirakatrendező-dekoratőr osztálya, amely elsőként végez ezen a szakon, a nyáron. Korábban Budapesten működött kirakatrendező-dekoratőr iskola, amit kb. 15 évvel ezelőtt megszüntettek, azóta pedig különböző oktatási intézmények indíthattak ilyen kurzust. Így vette fel kínálatába a pécsi szakképző iskola is. Néhány éven át, ha valaki lakberendező szeretett volna lenni, csak úgy mehetett képzésre, ha előtte dekoratőrként vizsgázik. Ma már nincs ilyen megkötés. Mindezt Faltis Roberta dekoratőr tanártól tudjuk meg, aki ősz óta tanít a Simonyiban kirakatrendezés gyakorlatot és térrendezés gyakorlatot, a dekoratőr szak legfőbb tantárgyait.

Bővebben…

A komlói Rati a „leginnovatívabb gyár”

2017-es teljesítménye alapján tavaly a „Leginnovatívabb gyár”-nak választották az autófelszerelési termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó komlói Rati Kft.-t, amely jelentős sikerrel mutatta be ősszel új termékeit Frankfurtban az autógyártók számára rendezett szakmai vásáron. Bár a tulajdonos-cégvezető Rajnai Attila szerényen azt válaszolja a Mi újság? kérdésre, hogy a tavalyi év nem volt a legerősebb évük, mégis a beszélgetés alapján kiderül: a háttérben folyó egész évi kemény munka gyümölcse a közeljövőben beérik. Új termékekkel lepik meg a piacot.

Bővebben…

„Egy néhány órás erdei tekerés tökéletesen kikapcsol és feldob”

Jó időben, amikor csak ideje engedi, felpattan a kerékpárra és lakóhelye, Kővágószőlős környékén megy egy kört, hiszen arrafelé rengeteg jó útvonal adódik a Mecsekben és a Zselicben. Szundi György hétköznapjai zsúfoltak, hiszen a konferenciaszervezéssel, kommunikációval foglalkozó vállalkozása, a Partners Pécs Kft. mellett a vendéglátóiparban is érdekelt, a sportot azonban nem hagyná ki az életéből. Montain bike-ozik a Mecsekben, erdei és aszfaltutakon egyaránt. Ilyenkor télen ritkábban, bár folyton lesi a hőmérőt, és ha tíz fok fölött van napközben a hőmérséklet, mint például karácsony előtt, akkor gyorsan megy egy kört.

Bővebben…

Mátrix Benjámin üzletel és eszik 1.

Az üzletember is megéhezik néha, gondolta Mátrix Benjámin és az autópályáról lekanyarodott Bóly felé. Hogy miért pont ide? Már többször emlegették neki a másfél éve nyitott Kiskastély vendéglőt, de eddig még sosem lassított a bólyi elágazásnál. Most időben volt, hozzá is szokott a magányos estebédekhez, és bekanyarodott a kisebbik bólyi kastély udvarára.

Bővebben…

A legfontosabb, hogy a termék önmagát adja el

Két kislány beszélget sportolás közben, az egyik azt mondja: mindjárt megyünk fagyizni! Mire a másik, hogy überelje játékostársa kijelentését, azt válaszolja: mi is, de mi a Trüfibe! Ezt a helyes kis történetet, amely valóban megesett, Sztanics Balázs, a Trüffel tulajdonosa osztotta meg velünk és azt tükrözi, hogy mára sikk lett a prémium termékeiről ismert pécsi cukrászdába járni. Ahhoz azonban, hogy a vállalkozás vállalkozásként is működjön, azaz jól el tudják adni a cukrászműhely remekeit, nem árt, ha kereskedői vénával is rendelkeznek.

Bővebben…