Nem minden igaz, ami annak látszik

1380 euró fölösleges befizetését előzte meg a kamarai segítség. Az exkluzív díszítő faburkolat gyártását végző pécsi It’s Wood Kft. ügyvezetője, Verle Zoltán egy a valódihoz szinte mindenben hasonlító díjbekérő levelet kapott külföldről, és ha nem jár utána tartalma jogosságának a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) munkatársainak segítségével, akkor a megtévesztés eszközével nem kis összegtől „szabadították” volna meg.

Bővebben…

A kkv-k innovációjának támogatására javaslatcsomagot állított össze az MKIK

Négy pontból álló javaslatcsomagot dolgozott ki a kis- és középvállalkozások (kkv-k) innovációs tevékenységének ösztönzésére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Kutatásfejlesztési és Innovációs Kollégiuma. A gazdaság újraindítása érdekében kívánatos lenne a kkv-k ez irányú nagyobb szerepvállalása, ám jelenleg a kisebb vállalkozásoknál már nemigen marad erre forrás. Hogy ezen miként lehet változtatni, erről Herbály Istvánt, a kollégium vezetőjét, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara innovációért felelős alelnökét kérdeztük.

Bővebben…

Jelentős szerepet vállaltak a szakmai programok kidolgozásában

Ettől a tanévtől a középfokú szakképzés új rendszerben folyik. A duális képzés során a szakképző intézményekben és a vállalatoknál, cégeknél zajló szakmai oktatás párhuzamosan zajlik. Az új szakképzési rendszerben résztvevő tanulókkal február elején kötötték meg a  szakképzési munkaszerződéseket a duális képzőhelyek. A rendszer zökkenőmentes bevezetésében a Baranya Megyei SZC Simonyi Károly Technikum és Szakképző Iskola kiemelt szerepet vállalt.

Bővebben…

„Az online üzleti platformok olyan segítséget jelentenek, amivel élni kell!”

Nem ördöngösség az online világ, aki beletanul és rendszeresen használja, kiválóan tud üzleti kapcsolatot építeni és konkrét megállapodásokat kötni – vélekedik Kamu János, a bőrtáskák, bőráruk készítésével foglalkozó Blázek&Anni Kft. ügyvezetője. Tavaly aktívan használta a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által indított Itt&Most üzletipartnerkereső platformot, amely által több szerződést is sikerült kötnie. Az Enterprise Europe Network segítségével pedig ha nem is személyesen, de még Brazíliába is eljutott egy lehetséges partnerhez. Arra kértük Kamu Jánost, hogy ossza meg az online térben szerzett tapasztalatait.

Bővebben…

Utazás helyett gyógyító fény a Tensi pécsi irodájában

Aki mostanában járt a Tensi Tours pécsi Teréz utcai irodája környékén, érzékelhette, hogy valami készül a kirakatüvegek mögött. Míg más utazásszervezők a korlátozások feloldására, a világ nyitására várnak, addig az évtizedekig az utazók körében igen kedvelt iroda új tevékenységbe kezdett: fényszalont nyitott. Hogy miként érkezett a Tensibe ez a lehetőség, ez az utaztatástól kicsit távol álló tevékenység, arról Vétek Jánosné irodavezetőt kérdeztük.

Bővebben…

„Számomra a kikapcsolódást és a feszültség levezetését jelenti a rendszeres mozgás”

Gyerekkora óta rajong a fociért Miseta Zoltán, a pécsi Blöff Bisztró tulajdonosa. Amint labdát látott, azonnal focizni kezdett vele, szinte bármiből képes volt kaput készíteni, legyen az egy póló, egy garázsajtó vagy éppen egy nagykapu, és naphosszat rúgta a bőrlabdát. A futball iránti szeretete felnőtt korában sem hagyta el, ma is heti két alkalommal pályára lép. Ma a kikapcsolódás és a feszültség levezetése a fő motivációja e mozgásban.

Bővebben…

77 millió forintot bukott volna, ha nem segít az EEN nemzetközi hálózata

Havonta 2-3 olyan gyanús megkeresés érkezik interneten a villányi Günzer Családi Birtokhoz, amelyekben nagy tételben rendelnének tőlük bort. Mint Günzer Norman, a Günzer Családi Birtok marketingvezetője mondja, igencsak résen kell lenni, mert különben hatalmas kár érné a gazdaságot. A közelmúltban a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara munkatársainak segítségével éppen egy ilyen ügyet sikerült felderíteni, bár a csaló egyelőre nem került kézre.

Bővebben…