ITT & MOST: több mint 50 tárgyaláson van túl egy pécsi cég

Ha nem lehet személyesen, oldjuk meg online – talán ez lehet a Dilaco Lighting Kft. gazdasági és értékesítési vezetője, Faludi Mária mottója, aki nagy intenzitással és sikereresen használja az üzletikapcsolat-építést és üzletember-találkozókat lehetővé tevő ITT & MOST Nemzetközi Online Üzletember Találkozó Magyar Nyelven platformot. Az agrárvilágításra szakosodott pécsi vállalkozás fő tevékenysége a baromfi állattartó telepek világítástechnikájának tervezése, gyártása, komplett kivitelezése, valamint a szaktanácsadás. Korábban a személyes bemutatkozások, a vásárokon való megjelenések adtak lehetőséget high-tech led világítási rendszerük megismertetésére, ennek azonban a tavaly kezdődött koronavírus-világjárvány egy pillanat alatt véget vetett. Más platform után kellett nézniük.

Bővebben…

Valós munkakörnyezetben megszerzett tudás

A duális képzés a szakképző intézmények és a cégek, vállalkozások konstruktív együttműködése. A duális képzés számos előnyt jelent a képzésben résztvevő tanulók, és a szakmai oktatást felvállaló vállalatok számára is. A diákok a képzés elvégzése után, a gyakorlatban alkalmazható tudásra tesznek szert az adott szakmákban. E tudás megszerzése valós munkakörnyezetben történik, a legkorszerűbb, naprakész ismeretek átadásával. Ez által a tanulók egy értékes végzettséget szereznek, a munkáltatók pedig saját munkaerő állományukat növelhetik a szakképzésben oktatott tanulókkal.

Bővebben…

A világ lovas elitje pécsi versenyruhát visel a pályákon

Egy lovas Ausztráliából vagy az Egyesült Államokból megadja a testparamétereit, küld magáról fényképet az interneten, szintén online egyeztet a kívánt színekről és a fazonról és már készül is számára az egyedi méretezésű, illetve tervezésű lovas versenyruházat. 2021-ben akár így is működhet a megrendelési folyamat a LotusRomeo-Europe Kft.-nél, amely Pécsről gyárt a világ szinte bármely tájára prémium minőségű egyedi lovasruházatot. A vállalkozás tulajdonosa, Torma-Székely Éva maga sem hitte volna, hogy megoldható az online mértékvétel, de a tavalyi és idei pandémiás időszak kikényszerítette. A dolog annyira bejött, hogy a vállalkozás ilyen irányban szeretne fejlődni.

Bővebben…

Crowdfunding/Közösségi finanszírozás szellemi tulajdonjogi kockázatai

Az utóbbi évek folyamán vált ismertté hazánkban is ez az új finanszírozási forma, mellyel olyan hálózatokhoz is eljutnak az ötlet és projekt gazdák, amikhez korábban nem. Hasznos hozzáadott értéke továbbá, hogy az összegyűjtött pénz a fogyasztói érdeklődés mutatója is egyben, segítve a kezdeti fogyasztói bázis kialakítását.

Bővebben…

Új szolgáltatásként aznap esti kiszállítást végez a Berek Papír

A gyerekeknek Varázsország egy papírbolt, mindenki számára emlékezetes az első osztályba menetel előtt a tanszerek megvásárlásának rítusa. De felnőttként sem tudunk elszakadni a legjobban fogó tollaktól, a legkényelmesebb noteszektől vagy a mindennapi irodai munkánkat megkönnyítő praktikus rendszerezőktől, kapcsoktól, írószerektől, hiszen ezek szinte elengedhetetlenek a minőségi munka végzéséhez. Ahhoz, hogy az írószerek, irodaszerek, nyomtatványok, irodatechnikai kellékek megfelelő választékban álljanak rendelkezésre a megfelelő időben és helyen, a termékek ismerete mellett ma már korszerű marketingre, az újdonságok felismeréséhez jó szimatra, azaz 21. századi kereskedői vénára van szükség. Szigeti Zoltán, a Berek Papír Kft. ügyvezetője 1999 óta foglalkozik papíráruk kereskedelmével.

Bővebben…

Hazánk legnagyobb kandallóját alkották újra a pécsi Zsolnay manufaktúrában

Javában zajlik a Budavári Palota Szent István termének felújítása, amelyet várhatóan idén augusztusban fejeznek be a szakemberek. A tér legmeghatározóbb elemét, a több mint 4,5 méter magas és 2,5 méter széles Zsolnay-kandallót, amely az eredeti hű mása, a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra szakemberei öt év alatt készítették el. Magyarország legnagyobb kandallója 120 féle elemből és összesen 611 darabból áll. A különleges megbízás feladatairól, az abban álló kihívásról Cséplő Petrát, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Igazgatóságának elnökét kérdeztük.

Bővebben…

„Megedződtünk az elmúlt 25 év alatt, ezért tudtunk talpon maradni”

A fokozott terhelés, ami a hazai egészségügyre hárul a koronavírus-világjárvány miatt, az egészségügyi szolgáltatókat, így a foglalkozás-egészségügyben működő vállalkozásokat is komoly kihívások elé állította. A pécsi Infra-med Kft. főként a rugalmasságának, a 25 éves rutinnak és a szervezett működésének köszönhetően birkózik meg a feladatokkal, de mint Lévai Ildikó cégvezető-tulajdonos mondja, a gazdasági környezetünkre nézve hosszú távú következményei lesznek a Covid-19-nek.

Bővebben…

„Amíg nem fújják le a meccset, addig nem szabad feladni, sem reménytelennek elkönyvelni a helyzetet”

34 évig volt igazolt sportoló a Bikali Élménybirtok létrehozója, vezetője, Kollár László, aki gyerekkorában a labdarúgással kötelezte el magát. Profi sportkarrierje alatt nyugat-európai csapatokban is játszott, a mérkőzéseken, edzéseken szerzett tapasztalat, a csapatban működés a mai napig meghatározza az életét. A bőrlabdát időközben felváltotta a túracipő, a szabadban való gyaloglás kiváló megoldás a pszichés feszültségek levezetésére.

Bővebben…

Nem minden igaz, ami annak látszik

1380 euró fölösleges befizetését előzte meg a kamarai segítség. Az exkluzív díszítő faburkolat gyártását végző pécsi It’s Wood Kft. ügyvezetője, Verle Zoltán egy a valódihoz szinte mindenben hasonlító díjbekérő levelet kapott külföldről, és ha nem jár utána tartalma jogosságának a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) munkatársainak segítségével, akkor a megtévesztés eszközével nem kis összegtől „szabadították” volna meg.

Bővebben…

A kkv-k innovációjának támogatására javaslatcsomagot állított össze az MKIK

Négy pontból álló javaslatcsomagot dolgozott ki a kis- és középvállalkozások (kkv-k) innovációs tevékenységének ösztönzésére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Kutatásfejlesztési és Innovációs Kollégiuma. A gazdaság újraindítása érdekében kívánatos lenne a kkv-k ez irányú nagyobb szerepvállalása, ám jelenleg a kisebb vállalkozásoknál már nemigen marad erre forrás. Hogy ezen miként lehet változtatni, erről Herbály Istvánt, a kollégium vezetőjét, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara innovációért felelős alelnökét kérdeztük.

Bővebben…