Autópálya, Dunahíd-építés, kikötőfejlesztés: Mohács Baranya gazdaságát is előremozdítja

Két évtizedes pénzügyi vezetői szakmai pályafutása mellett sokáig képviselő volt, majd 2020-ban Mohács polgármestere lett Pávkovics Gábor. Városvezetőként a térség gazdasági fejlődését, munkahelymegőrző és -teremtő beruházások elindítását és támogatását menedzseli. A vármegye egészének előremozdulását szolgáló kikötő, a mohácsi Duna-híd, az M6-os autópálya fejlesztése és a Mohács 500 program elkötelezett motorja. Mentalitása, a gazdaságfejlesztési programok szakpolitikai képviselete a vármegye sikereinek egyik záloga. Mohács komolyan fejlődik, a térség egyik centruma. Polgármesterként Pávkovics Gábor perspektívát nyújtó, élhető, szerethető, biztonságos várost vezet, amely mintaként szolgál a vármegye és az ország más települései számára is. Az általa szervezett mohácsi nagyvállalati klub, a támogatott sport- és kulturális közösségek mind erősítik a várost és annak környezetét. Munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Zsolnay-díjjal ismerte el.

Bővebben…

A Körber megbecsült szereplője a régiónak

A pécsi székhelyű Körber Hungária Kft. több mint ezer magasan képzett munkavállalójával széles körű szolgáltatásokat nyújt a berendezés- és gépgyártás területén: a konstrukciótól a forgácsoláson, a lemezmegmunkáláson, a szerkezeti egységek és gépek összeszerelésén keresztül egészen a komplett gépek és berendezések fejlesztéséig. A cég a Körber konszern meghatározó üzemévé nőtte ki magát. A Körber Hungária elkötelezett amellett, hogy a régiós gazdaságban betöltött súlyát használva pozitív hatással legyen a kisebb hazai cégek fejlődésére és ezzel együtt a vármegye, valamint Pécs foglalkoztatására is. Gazdasági súlyát felhasználva aktív tagja a térség infrastrukturális fejlesztéséért küzdő térségi lobbinak. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Angster József-díjjal ismerte el a Körber Hungária Kft. munkáját.

Bővebben…

Hamarosan Pécsett nyit új irodát az Anderson Group Hungary

A komlói Anderson Group Hungary Kft. ügyvezetőjeként Teszárik Zoltán közel 20 éves tapasztalattal rendelkezik az értékesítés és az ügyfélszolgálat területén. Cégvezetőként elkötelezte magát a legmodernebb megoldások, technológiák felkutatása, használata mellett. Az Anderson Group Hungary képzett kollégái segítségével teljeskörű irodai adminisztrációs és ügyfélszolgálati tevékenységet nyújt partnereinek, ezzel biztosítva számukra a versenyelőnyt. Teszárik Zoltán célja, hogy a vállalkozás Magyarországon meghatározó szerepet töltsön be az ügyfélszolgálati, valamint a help desk területeken, sok új munkahelyet teremtve. Munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Az Év Üzletembere Díjjal ismerte el.

Bővebben…

„Tisztesség, szakmai tudás és a másik ember megbecsülése – ezek nélkül nem érdemes vállalkozni”

Várszegi Gyula épületgépész mérnök, vállalkozó 2004 óta látja el a kamara szakképzési alelnöki tisztségét. Az elmúlt 20 évben mindvégig elkötelezett volt a minőségi vármegyei szakember-utánpótlás és a duális szakképzés mellett, melyet szakképzési bizottsági elnökként is segít. Szívügyének tekinti a kézműves szakmák népszerűsítését, a mester cím elismertségének folyamatos növelését, valamint a hátrányos helyzetű gyermekek szakmához juttatását. Az évek során aktívan támogatta a kamara pályaorientációs tevékenységét. Üzletiközösség-építő szerepe is jelentős. Pályatársai és kollégái mellett mindig kiemelt figyelmet szentelt a fiatal vállalkozók és szakemberek támogatásának is. Várszegi Gyula munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Életmű Díjjal ismerte el.

Bővebben…

Inspiráló változások, jövőképek – nemzetközi tudományos konferencia lesz a kamara közreműködésével Pécsett

A regionális tudományos és gazdasági gondolkodók olvasztótégelyeként funkcionál és a jövőbe mutató lehetőségekkel is foglalkozik a Farkas Ferenc Nemzetközi Tudományos Konferencia, amelyet 2024. június 7-8-án immár 4. alkalommal rendez meg a PTE KTK Vezetés- és Szervezéstudományi Intézete. A kiváló közgazdász professzor tudományos munkásságának emléket állító tanácskozás elősorban gazdálkodástani, közgazdaságtudományi kérdéskörökkel foglalkozik, ez évi egyik fontos szlogenje az „Inspiráló változások, jövőképek”, amely az előttünk álló kihívások és lehetőségek kapcsán egy tudományos és gazdasági szakemberekből álló nemzetközi közösség gondolkodásmódját tükrözi. A konferencia kulcstémakörei között szerepel a kkv-k menedzsmentje, különös tekintettel a családi vállalkozások generációváltására; a menedzsment makroökonómiai szempontjai; menedzsment a civil szektorban; regionális és turisztikai menedzsment; menedzsment- és vezetésoktatás, coaching; a jövőbeli irányok, különös tekintettel a mesterséges intelligenciára. Talán az egyik legérdekesebb jövőképfejtegetés lehet, hogy miként fogja megváltoztatni a mindennapi munkaszervezést, a menedzserek munkáját és a vezető fejlesztési irányokat a mesterséges intelligencia térnyerése.

Bővebben…

Hiánypótló képzések a szépészet ágazatban

A mestervizsgára felkészítő tanfolyamon találkoztak, s már akkor szóba került közöttük, hogy a szépségipar területén olyan tanfolyamokat kellene indítani, amelyek átfogó ismereteket adnak mindazoknak, akik munka mellett szeretnének egy új szakmát kitanulni. Az ötletükkel megkeresték a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarát, ott is Piacsek Lászlót, aki örömmel vette a felvetésüket.

Bővebben…

Panorámás prémium kabinházszállás a fenntarthatóság jegyében

A városi nyüzsgésből való kiszakadást és a természet szépségével való találkozást ígérik Hosszúhetényben a varázslatos kilátással rendelkező kabinházak, amelyek a fenntartható turizmus jegyében létesültek a közelmúltban. A minden kényelemmel felszerelt házaknak rendkívül kicsi az ökolábnyomuk, ráadásul átmeneti lakóik megtapasztalhatják, milyen felelős vendégnek lenni. Hogy miként született meg a kabinházak ötlete, és miért éppen Hosszúhetényben találtak számukra megfelelő környezetet, a kabinházakat telepítő Stagland Kft. ügyvezetőjét, Benkő Biankát kérdeztük.

Bővebben…

Fontos, hogy igazat mondjunk

Mi mindig igazat mondunk, a munkánkért vállaljuk a felelősséget és minden körülmények között a tudásunk legjavát adjuk, a partnereink számíthatnak ránk – összegzi vállalkozása több mint negyed évszázadát egy mondatban Kaposi Imre, a TUTUS Security Kft. ügyvezetője. A kezdetben vagyonvédelemmel, majd épülettakarítással és -üzemeltetéssel foglalkozó cég már régen átlépte a régióhatárt, sikerükhöz az általuk működtetett 24 órás diszpécserhálózat, a minőségbiztosítási rendszerek, a munkatársak folyamatos képzése, valamint a rendvédelmi szervekkel való kiváló együttműködés is hozzájárul.

Bővebben…

„Ha kitűzök egy célt, az út szinte adja magát”

Lány létére általános iskolás korában imádta a focit Székelyhidi Letícia, de mivel az édesanyja azt mondta, hogy veszélyes és összetöri magát, nem lett labdarúgó. Amikor a vendéglátásban kezdett dolgozni, maradt a konditerem és néha egy kis futás. 2007-től azonban rendszeresen fut, és tudatosan fejleszti magát ezen a téren. Letícia ma a Baranya Vármegyei SZC Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola oktatója, de virtuális asszisztensként és legújabb vállalkozása, a „Slime Gyár” tulajdonosaként vállalkozik is. Tizenéves kora óta vonzódik az országúti kerékpározáshoz, amit ma triatlonosként művel. A sport a mindennapjai része.

Bővebben…