Pécsi Kosár Közösség: a működés alapja az erős bizalom

A helyi termelőtől közvetlenül a fogyasztóhoz juttatja el a friss élelmiszert a mintegy háromnegyed éve működő Pécsi Kosár Közösség. Lelkes fiatalok közösségi vállalkozás keretében bevásárlóközösséget hoztak létre, hogy a helyben megtermelt kiváló minőségű és egészséges zöldséget, gyümölcsöt, a kisgazdaságok hús- és tejkészítményeit ne kelljen utaztatni, (akár vegyi anyagokkal) tartósítani, drága csomagolással ellátni. Néhány hónapon belül olyan mértékű lett a Pécsi Kosár Közösség szolgáltatása iránti érdeklődés, hogy a mintegy 150 állandó vásárló mellett jelenleg nem tudnak többet kiszolgálni. Ám ahogy Radnóti Zsolt és Minorics-Bokor Dániel szervezők mondják, ezt az évet már úgy szervezik a termelőkkel, hogy ez az átmeneti „hiány” a jövőben ne fordulhasson elő.

Bővebben…

Pánikgomb segít a vállalkozásoknak munkaügyi ellenőrzés esetén

Azt a választ, hogy semmi, talán soha nem adná a Mi újság? kérdésre Csongár Gábor, az Első Magyar Könyvelő és Pályázatíró Kft. ügyvezetője, mivel az biztosan nem fedné a valóságot. A könyveléssel, pályázatírással, -menedzsmenttel, munkaügyi és munkavédelmi-tűzvédelmi tanácsadással foglalkozó pécsi vállalkozásnál ugyanis mindig zajlik az élet: hol egy új tevékenységgel bővítik portfóliójukat, máskor egy sikeres pályázat alapján valósítanak meg terveket. Azon kívül, hogy a pandémia ellenére igen jól sikerült a tavalyi évük, hamarosan egy hiánypótló új innovációt is bevezetnek a piacra: a Pánikgomb a munkaügyi-munkavédelmi ellenőrzéseknél segíti a vállalkozásokat.

Bővebben…

„Aki megcsinál egy Spartant, az biztosan meg mer szólalni 30 ember előtt”

Felemelő érzés megtapasztalni, ha valaki szemében arra az egyszerű kérdésre, hogy milyen sportokat űz, hirtelen tűz lobban és egyből vagy tíz sportágat felsorol. Aki ismeri Göndöcs Gábort, a terület- és vállalkozásfejlesztéssel, valamint a „WOODSPOT” kreatív fatermékek tervezésével, gyártatásával és forgalmazásával foglalkozó Eco-Cortex Kft. ügyvezetőjét, tudja, hogy mindennapi munkáját is ezzel a hatalmas lendülettel végzi. Az biztos, hogy a hozzá szükséges energiaszintet az intenzív sport adja, az pedig csak a beszélgetés során derül ki, hogy egy-egy futóverseny vagy a Spartanon való részvétel jelentős mértékben hozzájárul az üzleti sikerekhez is.

Bővebben…

Pécsi applikáció segít az agyhullámaink mérésében, ami által tudatosabbá válhatunk

Konzumer EEG készülékekhez készít applikációkat egy fiatalok által alapított pécsi vállalkozás, a Semse World Kft. Az agyhullámok mérését végző EEG-t napjainkban nem csak az orvostudomány használja, az agyunkban bekövetkező változások mérése számos területen, például a munkavégzéssel összefüggésben a produktivitás vagy a wellness területén az ellazulás, kikapcsolódás visszaigazolására is hasznos lehet. A különböző elmeállapotokhoz kapcsolódó változásokról a műszerhez kifejlesztett applikációkon keresztül kaphat visszajelzést a felhasználó. Az applikáció által tudatosabbá válhatunk, és a hétköznapokban könnyebben megtalálhatjuk a saját nyugalmi állapotunkat. Az informatikai alkalmazás továbbfejlesztésével pedig néhány év múlva talán magunk is könnyebben ráláthatunk a betegségeinkre.

Bővebben…

Napelemmel működő berendezést fejleszt a tengervíz sómentesítésére egy baranyai vállalkozás

Napelemes tengervízsó-mentesítő berendezést fejleszt az Európai Unió által támogatott, a Magyarország–Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program (B-Light) keretében a hosszúhetényi székhelyű AMNIS Víztechnológia Kft. A kamarai Enterprise Europe Network pécsi iroda és az MKIK Magyar-Horvát Tagozat hatékony együttműködése révén talált egymásra az Amnis Kft. és a horvát Asel Ltd. A hálózat jelenleg azon dolgozik, hogy megfelelő vízipari és környezetipari nemzetközi b2b partnerkereső online rendezvényeket keressen a projektben kifejlesztett napelemes tengervíz sómentesítő berendezés piaci bevezetésére és nemzetközi forgalmazására. Az innovatív vállalkozás missziójának tekinti a tiszta, magas minőségi követelményeknek megfelelő víz előállítását – korszerű víztechnológiai módszerekkel. Hogy ezt a célt miként szolgálja ez az új berendezés, erről kérdeztük dr. Révész Károly ügyvezetőt.

Bővebben…