Franchise lesz a pécsi Prézliből

A Prézli menő! – ezt egy nyolcéves kislány mondta, amikor már többször megfordult a pécsi étteremben. 2018-ban nyitott és máris olyan elképesztő sikert tudhat magáénak a Prézli étterem, hogy már a franchisehálózat kiépítésén gondolkodik tulajdonosa. Nem is ő keresi a lehetséges partnereket, hanem azok hozzá jelentkeztek be egy jövőbeni üzletnyitás igényével. Jelenleg hárman várják, hogy megnyissák a saját Prézlijüket, azaz a friss és minőségi alapanyagokat felhasználó, különleges bundakabáttal „felruházott” finomságok éttermét.

Bővebben…

„Kereskedői alapelvem: élni és élni hagyni”

Új székhely/telephely – új tevékenységi kör. Ezt hozta a pécsi székhelyű Kasza és Társa Kft. számára a 2019-ben bekövetkező változás. Tulajdonképpen annak a kényszere miatt költözött új telephelyre az E.On által a 2014/2015-ös évben az Év beszállítója címmel elismert vállalkozás, hogy tulajdonosa eladta a korábbi székhelyükként használt ingatlant, ám az új hely kiváló lehetőségeket is teremtett számukra. A nagyobb terület módot ad egy légtechnikai, szigetelés- és rögzítéstechnikai szaküzlet kialakítására. Persze ehhez piackutatásra és tudatos tervezésre is szükség volt.

Bővebben…

A Magnusnál az innováció a mozgatórugó

„A cég lételeme az innováció, az üzleti modell alapja, minden folyamatok e köré épülnek. Hatékonysága meghatározza a cég teljesítményét” – összegzi a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által készített IMP3rove felmérés a pogányi székhelyű, repülőgépgyártással foglalkozó Magnus Aircraft Kft. innovációs tevékenységét. Mint Boros László vezérigazgató mondja, a vállalkozásban az innováció a mozgatórugó, hiszen a piacon a versenytársaik döntő többsége 30 éves múlttal rendelkezik. Ezt az igen jelentős előnyt pedig csak úgy tudják ledolgozni, ha valami újat is hozzátesznek a termékükhöz.

Bővebben…

„Hiszem, hogy a szellemi nevelés mellett ugyanolyan fontos a testi nevelés is”

Mennyit számít egy jó pedagógus ösztönzése, szakmai hozzáértése gyermekkorban, illetve a közösség abban, hogy valaki egy életre elköteleződjön a sport, a mozgás mellett! Erre jó példa a PSZC Zsolnay Vilmos Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának gyakorlati oktatásvezetőjeként és saját vállalkozásában is oktatással foglalkozó Szebényi András, akinek a „sportkarrierje”az úszástól a triatlonig vezetett. Ma már az aktív versenysport után hobbisportolóként rója a kilométereket.

Bővebben…

Az üzleti közösség ismét bővült

Mesterszakácsok a Blöff Bisztróban

Sokak örömére nyitotta meg az elmúlt év vége felé két rendkívüli tudással és komoly szakmai tapasztalattal bíró séf Pécs belvárosában a Blöff Bisztrót. Miseta Zoltán és Brunner Attila mesterszakács azért gondolta újra ezt a különleges helyet, hogy közösen kamatoztathassák a szaktudásukat. Eddig mindketten alkalmazottként dolgoztak, most jött a lehetőség, hogy tulajdonosként üzemeltessék a Blöff Bisztró éttermet. Egyelőre a bisztró működtetése az elsődleges cél, de szívesen vállalnak cateringszolgáltatást is.

– A Blöff balkán bisztró jellegű étterem, az egyediségünk a minőség – foglalja össze röviden Miseta Zoltán a hely koncepcióját. – Odafigyelünk az alapanyagok minőségére és igyekszünk azok többségét helyi őstermelőktől beszerezni. Éttermünk viszonylag széles szortimenttel rendelkezik, tengeri halakból és a tenger gyümölcseiből is főzünk, ami Pécsett viszonylag ritka. Emellett van egy balkáni vonalunk és olyan ételeket is készítünk, amelyek olcsóbb kategóriájúak és a fiatalok körében kedveltek.

Brunner Attila többszörös magyar bajnok, a kulináris olimpián kétszer is bronzérmes lett. A két séf a legmesszebbmenőkig használja a modern gasztronómiai technológiát a konyhában, ez is hozzájárul ételeik különlegességéhez.

– Mit várnak a kamarai csatlakozástól és önök miként tervezik az üzleti közösségben való részvételüket?

– Korábban is szoros együttműködésben dolgoztam a kamarával, mivel részt veszek a szakképzésben, illetve a képzői ellenőrzésekben is. A korábbi munkahelyeimen tanulóképzéssel is foglalkoztam, mint ahogy most is vannak szakácstanulóink. A kamara részéről megvalósul egyfajta érdekképviselet, másrészt ha oktatóként gondolok a kamarával való kapcsolatra, a szakképzésben a kamara olyan kapocs, ami továbbítani tudja a döntéshozók felé az igényeinket. Emellett számos pályázati lehetőségben is tud segíteni a kamara – erre is számítunk új belépőként.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kis bolt nagy választékkal

A hazai és a globális trendek is egyértelműen azt mutatják, hogy az egyre szorongatóbb gazdasági helyzetben mind nehezebb önálló üzletként talpon maradni, a működő kisboltok száma hazánkban is csökken. A kisboltok csak úgy lehetnek versenyképesek, ha közös erővel, együttesen működnek, a megoldást pedig egy hálózat létrehozása jelentheti – ezt ismerte fel Ágai Tamás, aki 2008-ban létrehozta az azóta is 100%-os magyar tulajdonban lévő, pécsi székhelyű Tom Market kisbolthálózatot.

– A franchise rendszerben működő kisbolthálózat több mint 150 üzlettel 12 megyében van jelen és egyre dinamikusabban szeretnénk országos lefedettségűvé válni – mondja Macher Flóra ügyvezető. – 2019-ben megnyitottuk első saját üzemeltetésű boltjainkat is. Célunk továbbra is egy olyan professzionális megjelenésű kisbolthálózat létrehozása és működtetése, amely szolgáltatásait és termékeit tekintve is piacvezető a hazai kisboltok között és amely partnereinknek, illetve dolgozóiknak is képes hosszú távon biztos megélhetést nyújtani.

– Büszkék vagyunk rá, hogy az alapító szellemiségét – bár cégünk termékeit, szolgáltatásait, illetve arculatát tekintve is folyamatosan fejlődik – a mai napig sikeresen megőriztük, és új tulajdonosunk, az ORIENS befektetési csoport segítségével ehhez a jövőben is hűek maradunk – teszi hozzá Orosz Tibor ügyvezető. – Partnereink számára rendelkezésre áll jól bejáratott, sikeres kisbolti modellünk, mely rengeteg előnyt jelent piacképes üzletmenetük kialakításához. Központként fontos számunkra, hogy a mindennapokban is intenzív, támogató segítséget nyújtsunk nekik.

– Miért tartják fontosnak a kamarához való tartozást?

– A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarához való csatlakozással szeretnénk erősíteni a piaci jelenlétünket, növelni a helyben történő megjelenéseinket, illetve kiaknázni a szervezet keretein belül megvalósuló együttműködési lehetőségeket. Mivel boltjaink esetében visszatérő probléma a megfelelő, szakképzett munkaerő hiánya, ezért a szakképzésben is érdekeltek vagyunk akár az oktatás, akár a tanulófoglalkoztatás vagy a gyakorlati képzés támogatásával. Fontosnak érezzük, hogy jelentősen javítsuk a területen lévő településeken a lakosság ellátási lehetőségeit.

Kis Tünde

25 év – 4 kamarai elnök Baranyában

1994-ben lépett hatályba az a kamarai törvény, amely eredeti jogaiban visszaállította a másfél évszázados intézményt. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is ebben az évben alakult újjá, bár a kamara regionális szervezeteit állami szinten már 1982-től megszervezték. A kamara mint intézmény 1985-től kikerült az állami felügyelet alól, és hatalmas szerepet játszott a piacgazdasági átállás, így a társadalmi átalakulás előkészítésében. Az elmúlt 25 évet a PBKIK korábbi elnökeivel idézzük vissza. Az eltelt két és fél évtizedben négy elnök irányította a baranyai testületet, mindegyikőjüktől azt kérdeztük, hogy melyek voltak azok a feladatok, kihívások, amelyek a megye gazdaságát érintették és ezekre milyen megoldások születtek a kamara által, milyen feladatok, hatáskörök voltak hangsúlyosak a kamara működésében az általuk elnökölt ciklus alatt, illetve milyen volt a vállalkozások és a kamara kapcsolata abban az időszakban.

Bővebben…

„Számomra az EEN-nel a kapcsolati háló bővítése az eddigi legnagyobb eredmény”

Általános tévhit, hogy az ipari gépek szén-dioxid-felhasználással járó szárazjeges tisztítása kevésbé környezetkímélő, mint a hagyományos tisztítási eljárások. Pedig a szárazjeges eljárás képes kiváltani a nagy karbonlábnyomot hagyó technológiákat, mivel gyorsasága miatt rövidebb a gyártósorok állásideje, a részleges karbantartások közben pedig kevesebb energiát használnak fel a kapcsolódó gépsorok, plusz számottevően kevesebb szennyezőanyag keletkezik. A szárazjéggel történő tisztítás további előnye, hogy a felületek nem roncsolódnak, de az eljárás gazdasági hasznossága sem elhanyagolható. Mindamellett a technológia számos szegmensben alkalmazható, mint például az élelmiszeriparban, a villamosiparban, a járműiparban stb. Az Európai Unióban széles körben használatos szárazjégszóró-berendezés forgalmazását és szilárd szén-dioxid (pellet) gyártását, kereskedelmét végző mohácsi MB-Alpha Kft. működése 17 éve alatt már számos helyen, így külföldön is alkalmazta ezt az eljárást. A cég 2004 óta kizárólagos magyarországi forgalmazója a belga CRYONOMIC ® technikának és a hozzá tartozó gépeknek, az értékesítés mellett szerviztevékenységet és a technológiával kapcsolatos szolgáltatásokat is végeznek. A cég jelenleg használt technológiájának fő előnye a környezetvédelemben rejlik, nemcsak Magyarországon, hanem Horvátországban és Ausztriában is dolgoznak, de svájci kapcsolataik is egyre erősebbek.

Bővebben…

Ökokesztyűvel rukkolt elő a Karma Pécsi Kesztyű

Ahogy az elmúlt évtizedekben, ma sem könnyű a pécsi kesztyűs vállalkozások élete. A termék szezonalitása miatt az év egy bizonyos időszakára koncentrálódik a munka zöme, a többi hónapokban pedig minimálisra csökken a megrendelés mennyisége. Erre talált megoldást egy saját márka, a Karma Pécsi Kesztyű felépítésével a MANUAL Divat Kft., amelynek mindennapjaiban már a környezettudatosság is egyre nagyobb szerepet kap. Például az ökokesztyűk készítésével.

Bővebben…