A villányi Tiffán Imréék is alkalmazkodnak a megváltozott borfogyasztási szokásokhoz

Kedvezően alakult a tavalyi év vége a borértékesítés szempontjából a villányi Tiffán Imre és Fia Pincészet számára, a borok repiadómentessége meghozta a cégek számára a kedvet, hogy e nemes nedűvel ajándékozzák meg partnereiket, munkavállalóikat karácsonyra. De az is a siker kategóriájába sorolható, hogy a pincészet több borversenyen is szépen szerepelt.

Bővebben…

Komplex gondolkodásra nevelnek

Nemcsak a szakember-utánpótlásukra helyeznek nagy hangsúlyt Pécsen a Vill-Techno Kft.-nél, hanem a generációváltásra is. Az édesapa, Román József helyébe közgazdász lánya, Barbara lépett, s lett a cég ügyvezetője. Jelenleg is együtt dolgoznak, a fontosabb döntéseket közösen hozzák meg, ahogy a szakember utánpótlással kapcsolatosakat is. Barbara az ügyvezetői feladatai mellett a napi munkában is részt vesz.

Bővebben…

Építőipari generálkivitelezői üzletággal kombinálja az acélszerkezet-gyártást az AquaMetal

Igen mozgalmas év van a fémszerkezetek, gépalkatrészek, acélszerkezetek, lemezalkatrészek gyártásával, szerelésével, valamint főleg vízügyi és más acélszerkezetű műtárgyak tervezésével, építésével és rekonstrukciójával foglalkozó AquaMetal Kft. mögött. A harkányi székhelyű vállalkozás új üzletágat indított: építőipari generálkivitelezőként is megjelent a piacon. Mint Szente Balázs ügyvezető mondja, a korábbi alvállalkozói státuszból hatalmasat léptek előre.

Bővebben…

A Közel-Keleten és Dél-Afrikában is a pécsi instantitalpor-gyártó cég termékeit fogyasztják

Automaták üzemeltetői számára gyárt instant meleg- és hidegitalporokat – elsődlegesen a nemzetközi piacokra – a pécsi PPP Private Powder Products Kft. Önálló, valamint saját márkás termékek előállítása és forgalmazása mellett számos poralapú élelmiszer fejlesztésével, illetve bérgyártással is foglalkoznak. A cég története 2013-ban kezdődött a magyarországi gyártóbázis megépítésével és a termékgyártás elindításával, de a 2021-es, akkor még dán és német tulajdonú vállalat megvásárlásával, a technológia- és kapacitásfejlesztéssel új piaci lehetőségek nyíltak meg a PPP számára. Két éve már instant levesporok is készülnek a több mint 30 országba – köztük a Közel-Keletre, Dél-Afrikába, illetve hamarosan a dél-amerikai országokba – exportáló, 120 főt foglalkoztató vállalkozásnál, amely tavaly elindította a poralapú élelmiszertermékek technológiai kutatás-fejlesztésére fókuszáló „PPP Powder Science Lab” koncepcióját is.

Bővebben…

Hulladékpályákról eltérített anyagokból készítenek ruházati kiegészítő termékeket – szívesen megosztják a fenntarthatósággal kapcsolatos tapasztalataikat

Sok vállalkozás még csak barátkozik a szóval: fenntarthatóság, egyelőre nem látják, hogy maguk mit tehetnének a környezetkímélőbb, takarékosabb működés érdekében. Nemcsak a költségek csökkentése miatt fontos ez, hanem azért is, mert előbb-utóbb a partnereik is kíváncsiak lesznek az e területen tett erőfeszítéseikre. Ma már vannak kifejezetten a fenntarthatóságra fókuszáló cégek, ilyen például a pécsi B&A Fenntarthatósági Kft., amely 2015-ös alapítása óta ruházati kiegészítő termékeket gyárt jellemzően (élelmiszeripari hulladéknak számító) állati bőrből, kisebb részben műbőrből és textilből. Új termékvonaluk az alternatív bőrök irányába is nyit, pl. a vegánbőr (ananász és parafa) éppúgy megtalálható a termékkínálatukban, mint a re-bőr, de kísérleteznek más újrahasznosított vagy újrahasznált alapanyagokkal is. Fenntarthatósági projektjeik révén olyan új megoldások, eljárások, technológiák és termékek, illetve szolgáltatások fejlesztésén dolgoznak, amelyek az iparáguk körforgásos átállásának irányába vezetnek. Szolgáltatásaik részben ezen kifejlesztett megoldások kínálatát tartalmazzák, részben pedig olyan kutatás-fejlesztési, projektfejlesztési és alternatív finanszírozási tanácsadást, amelyek a vállalati zöld- és körforgásos átállási, valamint a hulladékgazdálkodási és a K+F területén szerzett tapasztalataikra épülnek.

Bővebben…

A sport kitartásra, felelősségvállalásra is megtanított

Már kisgyerekként is meghatározó volt a mozgás dr. Kleisz-Bális Eszter, a MATRO Kft. képzési vezetőjének mindennapjaiban, a sport szeretetét labdarúgó édesapjától hozta, aki még nyugdíjas korában is kedvelte a kihívásokat, sokszor időre, futva tette meg az utat otthontól a kertig. Eszter testnevelés tagozatra járt és ügyességét a szertornaedzéseken is kamatoztatta. Más sportágakat is kipróbált, kosárlabdázott, tájfutott, megfordult a pécsi wakeboard-pályán, egy időben speedfitness szalont működtetett, ma pedig rendszeresen fut, teniszezik, hetente személyi edzővel edz, telente síel.

Bővebben…

Tíz év alatt fogalom lett a Mischler Cakes

Tulajdonképpen nem is cukrászmûhellyel, hanem a Pécsi Kereskedelmi Központ Fókusz éttermének üzemeltetésével indult a mára már három cukrászdát, cukrászmûhelyt, valamint brunchozót magában foglaló Mischler Cakes története. Aki már járt valamelyik egységében – a pécsi Árkádban vagy az Erkel Ferenc utcai cukrászdában –, megtapasztalhatta, hogy a tulajdonosoknak a tartalom mellett a forma is fontos: az élmény ugyanolyan lényeges, mint a finom ízek. Miszler Miklós cégvezetôvel folytatott beszélgetésünkben a siker összetevôi között az állhatatosság, a kitartás és a meglátás képessége mellett a szerencse is felbukkan.

Bővebben…

Alternatív tüzelőanyagok, szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, új cementtermékek – mindez a környezet védelmében

Mayer Zsanett a Holcim Magyarország Kft. munkatársa, ahol Geocycle menedzserként dolgozik. A Geocycle a Holcim Cégcsoport hulladékkezeléssel és körforgásos gazdálkodással foglalkozó divíziója, amelynek célja a fenntartható és környezetbarát megoldások alkalmazása az építőiparban. A Holcim Magyarország elkötelezett a fenntarthatóság iránt, és célja, hogy 2040-re elérje a nettó zéró emissziót a vállalat teljes működését tekintve. A vállalat Geocycle vezetőjeként Mayer Zsanett feladatai közé tartozik a hulladékkezelési folyamatok irányítása és a körforgásos gazdálkodási stratégiák megvalósítása, hozzájárulva ezzel a Holcim fenntarthatósági céljainak eléréséhez. Munkáját a kamara Környezetvédelmi Díjjal ismerte el.

Bővebben…

Kodályra „komponált” süteménnyel nyitott meg a Kotta

Tóth Sándor kávéspecialista kávéival, külön a kávézó karakterére megalkotott egyedi süteményekkel, ismert emberek szívélyes ajánlásával nyílt meg húsvét előtt a pécsi Kodály Központban a Teleky cégcsoport legújabb tagja, a Kotta kávézó. Már az első napon is jelentős érdeklődés övezte az új vendéglátóteret, amelyről a tulajdonos, Teleky Zoltán úgy vélekedik: a különleges helyszín különleges koncepciót kívánt.

Bővebben…

Nemzetközi akkreditációk, innovatív képzések, szoros együttműködés a vállalkozókkal

Dr. Takács András, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának (PTE KTK) dékánja irányításával a kar számos innovatív képzést indított, megerősítette a kutatás-fejlesztési tevékenységeket, valamint a kar nemzetközi és hazai elismertségét. Kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy a hallgatók a piaci igényeknek megfelelő képzést kapjanak és gyakorlati kapcsolatba lépjenek a helyi vállalkozásokkal. Dr. Takács András munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Elnöki Kitüntető Oklevéllel ismerte el.

Bővebben…