Jó hely – Szünet

Tartja magát a korábbi állítás, mely szerint a pécsi gasztronómia egyik forrópontja a Jókai tér. Így könnyen érthető, hogy a tapasztalt vendéglátósok Szkrajcsics Edina és Szolga László is ide álmodták meg a Szünetet. A minőségi kávéra építő, de annál többet nyújtó helyen az összeszokott csapat hölgytagjával beszélgettünk.

Hogyan alakult ki a hely koncepciója, miért pont itt nyitottatok?

Egy téli napon elindultunk sétálni Uránvárosból a belváros felé, tudtuk, hogy szeretnénk egy saját helyet nyitni és mindenképp kávéval akarunk foglalkozni. Mert szeretjük fogyasztani is, készíteni is. Itt van ez a szép tér, tudtuk, hogy itt lenne ideális. De akkor éppen semmi nem volt kiadó. Januárban láttuk meg, hogy ezt az üzlethelyiséget és azonnal telefonáltunk is.

Sok helyen látszik, hogy a tulajdonos, üzemeltető korábban nem vendéglátással foglalkozott. Jól sejtem, hogy nálatok ez nem így van?

Legtöbb helyen alkalmazottal nyitnak. Ez önmagában nem probléma, de a tulajdonosnak benne kell dolgoznia, hogy értse, lássa a folyamatokat.

Tudatos választás, hogy csak egy kávétok van?

Igen, ez a kávé populáris, egyaránt ízlik a hétvégére érkező turistáknak, a különlegességre, specialty kávéra vágyóknak, és a kávéitalok kedvelőinek. Az a lényeg, hogy mindenből minőségit kínálunk. Mert az emberek azért jönnek ide, hogy elköltsék a pénzüket, és elégedetten távozzanak. Mi erre törekszünk. Próbálunk úgy is viselkedni. Barátságosan, közvetlenül. Próbáljuk mindig mindenből a legjobbat adni.

Kávézóra manapság ez nem annyira jellemző, miért van déli menütök?

Szerettük volna azt, hogy bárki le tudjon ülni, és fogyasztani bármit, tehát nálunk van alkoholtermék is, sütemény is. Vegán és nem vegán is. Délidőben pedig ebéd.

Férj és feleségként milyen együtt dolgozni?

Már van pár év tapasztalatunk a közös munkában, mindent ketten csinálunk itt is.

További tervek?

Bővíteni szeretnénk, térben, és létszámban is. Nagyon sok tervünk van, mindig próbálunk valami újdonságot nyújtani a vendégeknek, már csak a szezonális újdonságok miatt is.

Jártok a konkurenciához? Mi a véleményetek összességében a város gasztronómiájáról?

Korábban végigjártuk a konkurenciát, most dolgozunk, és inkább online figyeljük őket. Az éttermekről tudnék mesélni, oda gyakrabban járunk, mert az még belefér az estéinkbe. Szépen ível felfelé a város ebből a szempontból. Van még most is egy-két hely, amit inkább nem ajánlok az érdeklődő turistáknak, de van néhány szívünk csücske is, amit meg szívesen.

Gűth Ervin