Érvénybe léptek a határok nélküli online vásárlást lehetővé tevő új szabályok

2018. december 3-án az EU egész területén érvénybe lépett az az uniós rendelet, amely megszünteti az indokolatlan területi alapú korlátozásokat az e-kereskedelemben.

Az uniós polgároknak többé nem kell aggódniuk amiatt, ha valamelyik weboldal letiltja vagy átirányítja őket – vagy elutasítja bankkártyájukat – csak azért, mert máshonnan származnak vagy más uniós országban tartózkodnak. Bárhol tartózkodjanak is az EU területén, az új uniós rendeletnek köszönhetően más tagállamban székhellyel rendelkező kereskedők által kínált árukhoz és szolgáltatásokhoz is hozzáférhetnek majd. Az új szabályok így több lehetőséget biztosítanak mind a fogyasztók, mind a vállalkozások számára az EU belső piacán.

Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős alelnöke, valamint Marija Gabriel, Elzbieta Bienkowska, és Vera Jourová uniós biztosok a rendelet hatálybalépése alkalmából közös nyilatkozatot tettek közzé, amelyben hangsúlyozzák, hogy a korlátok nélküli Európa az online vásárlás előtt álló akadályok felszámolását is jelenti, ezért az indokolatlanul bevezetett területi alapú korlátozások megszüntetése alapvető fontosságú lépés, amely mindenki számára valóra váltja a digitális egységes piacot.

A teljes nyilatkozat ITT olvasható.

 

Forrás: MKIK EU Hírlevél 16. szám