Megnyílt az októberben megjelent „Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban” című (VP3-4.2.1-4.2.2-18 kódszámú) felhívás, melynek keretében 40 milliárd Ft keretösszeg áll rendelkezésre élelmiszer-feldolgozó és 10 milliárd Ft borászati üzemek fejlesztésére.
A felhívás keretében csak olyan fejlesztések támogatására van lehetőség, melyek összhangban vannak Magyarország közép- és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiájával, valamint az egyes szakágazati stratégiákkal.
A tervezett fejlesztéseknek a következő célok valamelyikét kell szolgálniuk:
- magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása,
- versenyképesebb vállalati, termelési és termékstruktúra kialakítása, optimalizálása, valamint a piacra jutás elősegítése,
- piaci keresletre és/vagy termékpálya együttműködésre alapozott kapacitás kialakítása és bővítése,
- a vidéki területeken a foglalkoztatás bővítése.
A pályázat az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap felhasználását célzó 3-as, 5-ös és 6-os vidékfejlesztési prioritásokhoz, illetve az azokból képzett alábbi fókuszterületi célokhoz kapcsolódik a Vidékfejlesztési Programban rögzített módon.
A kiírás szerint a támogatott projektek várható száma az 1. célterületen 250 db, a 2. célterületen 150 db. Az is lényeges, hogy a felhívás feltételeinek megfelelő projekteket
- az 1. célterületen egyéni projekt esetén maximum 500 millió Ft, kollektív projekt esetén maximum 1,5 milliárd Ft,
- a 2. célterületen egyéni projekt esetén maximum 200 millió Ft, kollektív projekt esetén maximum 500 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig;
- az előleggel kapcsolatos feltételeknek megfelelő támogatott projekteknek a megítélt támogatási összeg legfeljebb 50 %-ának megfelelő előleget biztosít.
A támogatási kérelmek benyújtására 2019. január 2. napjától 2021. január 4. napjáig van lehetőség.
A teljes pályázati kiírás elérhető ITT.