2019 újra a cégalapítások éve lehet

Még mindig több a megszűnő cég, mint az új, de 2019-re újra a cégalapítások dominálhatnak.

27.336 cégalapítás mellett 36.348 cégtörlés történt 2018-ban, azaz a cégek száma tovább csökkent a tavalyi évben is.

A megszűnő cégek száma még ugyan jóval magasabb, mint az alakulóké, de a tendencia biztató. 2019-ben várhatóan a cégalapítások száma megközelíti a cégtörlések számát.

2018-ban 559 ezer társas vállalkozás működött Magyarországon, ugyanakkor ez a hatalmas cégbázis távolról sem jelent homogén halmazt. A cégek alig 2 százaléka haladja meg az EU-s besorolás szerinti kisvállalkozás kategóriát, tehát számosságban a mikro- és kisvállalkozások alkotják a tömeget.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az egyéni vállalkozók száma évek óta folyamatosan emelkedik, mintegy 450 ezer egyéni vállalkozó működik ma hazánkban.

Eljárási szempontból egyértelműen pozitívnak tekinthető 2018, ugyanis a felszámolási eljárások aránya visszaesett 16 százalékra. A felszámolási eljárások súlya folyamatosan csökkent az elmúlt években. Ez elméletben azt jelzi, hogy a kifizetetlen számlák, járulékok egyre kevésbé dominálnak a megszűnéshez vezető okok kötött. 2018-ban már a teljesen szabályosnak tekinthető végelszámolási eljárásból is több volt, mint felszámolásból.

A helyzet azonban még távolról sem rózsás. Az induló eljárások 62 százaléka kényszertörlés, azaz rengeteg a magára hagyott cég. Vélhetően azért is alacsony a felszámolások száma, mert a csekély megtérülési esély miatt sok esetben nem is jut el addig egy cég, hogy a partnerei felszámolást indítsanak a problémás cég ellen.

Forrás: www.opten.hu