„Az innováció a lelkesedésünkből és abból a vágyunkból fakad, hogy valami hasznosat hozzunk létre”

Országos ismertségre tett szert az elmúlt években a „zuhanásbiztonság szakértője”-ként azonosítható Gazek Safety Expert márka. A munkavédelmi eszközök forgalmazása, a szaktanácsadás, az oktatás mellett a cég életében jelentős szerepet játszik az innovációs tevékenység is: számos megoldásuk született partnereik egyedi igényeire, amelyek aztán új termékben élnek tovább. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa a közelmúltban a márkatulajdonos Q.P. Kft.-nél elvégezte az Innovation Health Check (IHC) felmérést, amelynek eredményeként a cég ügyvezetője, Bogos Csaba – működésük hatékonyságának növelése érdekében – néhány változtatást is bevezet a közeljövőben.

– A felméréssel vállalkozásunk innovatív tevékenységére láttunk rá egy külső szemszögből. Az Innovation Health Check módszertan az egész csapat véleményére kíváncsi volt és jó volt szembesülni az eredménnyel, miszerint vállalkozásunk nagyon innovatív vállalkozás – foglalja össze Bogos Csaba. – Az is kiderült számunkra, hogy az innováció a lelkesedésünkből és abból a vágyunkból fakad, hogy valami jót, hasznosat hozzunk létre, illetve valamiféle nyomot hagyjunk magunk után azzal, amit alkotunk. Azt is láttuk azonban, hogy a stratégiaalkotás vonatkozásában van hová fejlődnünk, a jövőben jobban elő kell készítenünk, alaposabban át kell gondolnunk, hogy mit és hogyan szeretnénk csinálni. Emellett gondolnunk kell a hosszú távú működésre is.

– Miért játszik fontos szerepet az innováció a cégben?

– Olyan eszközök kitalálására, kidolgozására törekszünk, olyan technikákat, technológiákat fejlesztünk, amelyek kedvezők a vevőink számára, nekünk pedig versenyelőnyt jelenthetnek. Látható, hogy partnereink, ahogy a magyar vállalkozások zöme, árérzékeny, ám ha az igényeikhez maximálisan igazodó megoldásokat, termékeket kapnak, akkor már nem az ár lesz az elsődleges szempont.

– Miként zajlik egy-egy innovációs folyamat a Gazek Safety Expert-nél Milyen ötlet, apropó indukálja a fejlesztéseket?

– Ha egy partnerünknek konkrét igénye van, vagy kapunk egy vevői visszajelzést valamilyen problémáról, akkor igyekszünk a legjobb tudásunk szerint megoldani, hogy tényleg úgy tudja használni a termékünket, ahogy neki a legkedvezőbb. Egy cégnek például fényvisszaverő csíkokkal ellátott testhevedert fejlesztettünk ki, mivel sokat dolgoznak éjszaka a magasban, így a fényvisszaverő csíkokkal a korábbinál sokkal jobban érzékelhető a dolgozó ember pozíciója. Ezzel az elgondolással egy egész termékcsaládot hoztunk létre, ami korábban nem volt a portfóliónkban.

– Elvárják a partnereik, hogy új megoldássokkal kínálják meg őket?

– Jobbára nem a partnereink kérik az új megoldásokat, inkább mi megyünk elébe az igényeknek. Amikor kapcsolatba kerülünk egy-egy céggel, megismerjük a tevékenységüket, mindig keressük az új megoldások lehetőségét. Egy nagy hazai áramszolgáltató számára olyan eszközt alkottunk meg, amelyet ha mi nem mondjuk, akkor nem alkalmaznak, így viszont már nagyobb területen is szeretnék bevetni az általunk ajánlott fejlesztést. Az azonban jelentősen befolyásolja a munkánkat, hogy komoly jogszabályi feltételeknek kell megfelelni, így az új eszközeinket majdnem minden esetben tanúsíttatnunk kell.

– Hogyan tudja vezetőként rábírni a kollégáit, hogy elkötelezettek legyenek az innováció tekintetében?

– Létrehoztuk a Gazek zuhanásbiztonsági márkát, amiért mindannyian rajongunk. Azokkal a munkatársakkal tudunk együtt dolgozni, akik átérzik, szükségesnek és fontosnak tartják a törekvéseinket, innentől kezdve pedig ez nagyon jól működik a cégen belül. Korrekt és szabályozott keretek között dolgozunk, mindenkinek megvan a maga hatásköre, a nagy horderejű dolgokat pedig átbeszéljük. Tavaly elkezdtük egy olyan kézikönyv létrehozását, ami a vállalati működési alapelveket foglalja össze, ezt azóta is folyamatosan kiegészítjük. Összességében elmondható, hogy nálunk nagyon erős az egy „csónakban evezés” érzése.

– Volt-e valami meglepő, amivel a felmérés során szembesültek?

– A stratégiai működéssel kapcsolatban éreztük, hogy van még teendőnk, de most szembesültünk is vele. Ugyanígy hiányosság volt az előre tervezés. Ezeken igyekszünk változtatni a jövőben. Ha minél több mindent dokumentálunk és nem kell fejben tartanunk, azzal egyre nagyobb lehetőségünk nyílik arra, hogy felkészüljünk a változásokra. Erre is jó volt ez a felmérés.

Kis Tünde

A Q. P. Kft. GAZEK Safety Expert törekvéseit az Enterprise Europe Network és az Inno-Hun projekt támogatja.