„Szükség van a folyamataink dokumentálására, az értékeink rögzítésére”

Folyamatos változás, előrelépés, termékfejlesztés jellemzi a szörpkészítéssel és -kereskedelemmel foglalkozó hidasi YUVA Kft.-t. A természetes, gyümölcsalapú FruttaMax szörpcsaládot létrehozó vállalkozás tavaly óta újabb két ízzel gazdagította az egyre kedveltebb italt, most pedig új termékek – köztük egy gyümölcsléalapú egészséges kóla – bevezetésén dolgozik. Az egyik újdonság speciális csomagolást kíván, amit Belgiumban találtak meg egy gyártónál. Az ügyintézéssel azonban elakadtak, ekkor keresték meg az Enterprise Europe Network pécsi kamarában működő irodáját.

– Az új termékünkhöz szükséges csomagolóanyagot Belgiumból tudjuk beszerezni, de kicsit bajlódunk a partnerrel való kapcsolatfelvétellel. Nehezen megy a kommunikáció, mivel már többször nem érkezett válasz a megkeresésünkre. A termékre pedig rövid időn belül szükségünk lesz, ezért kértük az EEN segítségét – foglalja össze Szabó Zoltán ügyvezető, miként kerültek kapcsolatba a hálózattal. – Tudtunk ennek az üzletközvetítő-hálózatnak a létezéséről, de még nem használtuk aktívan. A pécsi irodában felvették a kapcsolatot az EEN belga irodájában dolgozó kollégával, így reményeink szerint rajta keresztül sikerül elérnünk a kinti vállalkozást.

– Az EEN-nel kapcsolatos közvetítés ugyan még nem ért véget, de van-e esély a folytatásra, akár a jövőben üzleti partnert keresni a hálózaton keresztül?

– Korábban már részt vettünk az Open4Business üzletember-találkozóján – amelynek az EEN is az egyik szervezője –, egy lehetséges együttműködésben majdnem a megvalósulásig jutottunk egy külföldi vállalkozással. Természetesen opcióként szem előtt tartjuk az EEN üzletipartner-közvetítésének lehetőségét, de már eddig is többféle segítséget kaptunk az irodában dolgozó szakemberektől. Például készül a szellemivagyon-leltárunk, amely által igyekszünk a cégen belül a helyére tenni, hogy miként is állunk szellemi eszközökkel, hiszen korábban ezt nem mutattuk ki számviteli oldalon. A szellemi eszköz értéket képvisel, a FruttaMax például már komoly brandet jelent, aminek számszerűsíthető az értéke és meg is kell jelennie a nyilvántartásunkban. Mindez jelentősen javítja a cég megítélését.

– Milyen előnye van, ha egy cég elkészítteti a szellemivagyon-leltárt? Hol kamatoztatható ez?

– Növeli a cégértéket, a hitelképességet, így ha bármilyen beruházást szeretnénk kezdeni, a nagyobb érték egy hitelfelvételnél sokkal kedvezőbb pozícióba helyezi a vállalkozásunkat.

– A YUVA Kft.-nél a kamara elvégezte az IMP3rove innovációmenedzsment-felmérést. Ez milyen visszajelzést adott a cégvezetés számára?

– Az innováció vállalkozásunk szinte minden területére kiterjed. Az eszközfejlesztés mellett innováció jellemzi a cég szervezeti felépítését, az innováció segítség lehet az árazásnál, de a brand létrehozása is egy innovációs folyamat eredménye. Azzal a tanulsággal szolgált a felmérés, hogy eddig hiányzott ezek dokumentálása, tudatosítása, és segített felismerni a jelentőségüket, illetve hogy érdemes megcsinálni ezeket, mert számunkra is rengeteg segítséget nyújtanak és általuk szervezettebb lehet a működésünk. Ha megvannak a főbb irányvonalak, a stratégia, az rengeteg terhet levehet az ember válláról.

A cégek jelentős része, mint ahogy mi is, évekig a fő tevékenységére fókuszál, de elérkezik egy olyan pillanat, amikor már szükség van a folyamatai dokumentálására, az értékei rögzítésére. Nálunk ez most jött el, a következő lépés a cég életében ezek tudatosítása lesz.

– Ezek szerint új, ismeretlen területet jelentett a cégvezetők számára a szellemitulajdon-védelem, a szellemivagyon-leltár vagy az innovációmenedzsment-felmérés.

– A szervezeti felépítés elkészítése már folyamatban volt, mielőtt elkezdtünk volna foglalkozni a szellemieszköz-menedzsmenttel. A cég működése közben kialakulnak kapcsolatok, új információk, mindenféle irányból impulzusok jönnek. Látjuk, hogy más vállalkozások miként léteznek, mit tesznek a jó működés érdekében. Nyilvánvalóan ezekből tanulva és a saját tapasztalatainkból építkezve kezdjük el a saját értékeink feltérképezését és tudatos használatát.

– A fejlesztések, az innovációs tevékenység jelenleg miként van jelen a vállalkozásban?

– Tavaly óta újabb két ízzel bővült a FruttaMax kínálata, most 10+5 ízben kínáljuk gyümölcsszörpünket. Hamarosan kijövünk egy új termékkel, egy gyümölcslé alapú kólával, amelyben nincs sem foszforsav, sem koffein, így gyermekek is bátran fogyaszthatják. Emellett egy merőben újszerű terméket mutatunk be februárban Dubajban az élelmiszeripari világkiállításon, tehát folyamatosan dolgozunk a termékfejlesztésen.

Kis Tünde

A YUVA Kft. törekvéseit az Enterprise Europe Network, az Inno-Hun és a ScaleMeUp! projekt támogatja.