Portugieser? Oportó? Redy!

A régebb óta Pécsett élő még emlékeznek, hogy nem is oly rég szinte mindenütt, de a jobb kocsmákban biztos volt villányi kékoportó. Ahogy portugieser lett és Európa, egyre kevesebb helyen maradt meg, jöttek a cabernet-k és merlot-k, divatosság vált a cuvée, senki nem tudta, mi is igazán, de hajlandó volt több pénzt fizetni egy barrique borért.

A portugieserré vált oportó meg szép lassan sápadni kezdett, a gazdák egy részénél a pince végébe szorult, volt olyan is, aki csak kármentőként használta. Akkor jutott ismét eszükbe, amikor a világ fordult egyet s a nagy erős bika vörösöktől a könnyed, gyümölcsös vörösök felé fordult a figyelem fókusza.

De mi is a portugieser, miért figyelünk rá különösen itt a déli végeken? A legenda szerint Baron von Fries Portóból hozta magával osztrák birtokára 1772-ben, de a szépen csengő legendák halálát DNS-vizsgálatoknak hívják. Ezek ugyanis megállapították, hogy a portugieser szőlőfajta bizony dél-stájer eredetű, a mai Szlovénia területén lehet az őshazája, ott van a rokonsága. De akár nevezhetjük igazi közép-európai fajtának is, hiszen Németországtól Horvátországig, Csehországtól Szerbiáig terjed a terület, ahol jelentősebb mennyiségben jelen van. A fajta a svábokkal érkezett a mi vidékünkre és honosodott meg, a magyar állomány egyharmada Villányban található.

Ráadásul akkor is portugiesert kortyolunk, ha trendibbek szeretnénk lenni, és Villányi Redy-t választunk egy étteremben vagy borbárban. nem tisztán, ez ugyanis egy védett eredetű házasítás, 2017-es volt az első évjárata. A döntően portugiesert tartalmazó borban kékfrankos, kadarka, blauburger, kisebbrészt világfajták találhatók.

A világ egyetlen tematikus portugieser versenyének Pécs ad otthont, immáron hetedik alkalommal rendezik meg a Portugieser du Monde-ot, a fajta világtalálkozóját, idén április 27-én pedig a nagyközönség is belekóstolhat a portugieserek világába, ezen a szombaton 14 és 20 óra között a PTE KPVK Aula (Pécs, Szántó Kovács János utca) ad otthont a rendezvénynek.

 

Győrffy Zoltán

a Pécsi Borozó főszerkesztője

www.pecsiborozo.hu