„Fontosnak érzem, hogy tegyünk egymásért”

Jelentős sikereket ért el a zuhanásbiztonság területén kiépített márkájával a pécsváradi Q.P. Kft. A Gazek Safety Expert a magasban és a mélyben végzett munka biztonságosabbá tételét szolgálja kiváló minőségű védőeszközökkel, szaktanácsadással, oktatással és a leesésvédelmi eszközök felülvizsgálatával. A vállalkozás vezetője, Bogos Csaba zuhanásbiztonsági specialista, tudását innovatív módszerek felhasználásával szívesen adja át a megyei kkv-knak. A kamarai KKV-fejlesztési Bizottság aktív tagja, emellett a Munkavédelmi Klub elnöke, a nemzeti kamara munkavédelmi bizottságában pedig a baranyai üzleti közösséget képviseli. Bogos Csabának munkája elismeréseként a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Címzetes kamarai tanácsos címet adományozott.

– A segítés hozzátartozik az alaptermészetemhez, én magam is fontosnak érzem, hogy tegyünk egymásért, de a környezet, ahol élek, az emberek, akik körbevesznek, ők is erre inspirálnak. Emellett a kamarában dolgozó munkatársak által is motivációt érzek arra, hogy a közösségért dolgozzak. Ebben a világban, ahol állandóan rohanunk és sok az összevisszaság, jó érzést kelt, ha adhatunk – válaszolja arra a kérdésre Bogos Csaba, hogy miért fontos számára a vállalkozások támogatása, képviselete. – A vállalkozások vezetői sokszor megkeresnek a szakmánkat érintő kérdésekkel, kérésekkel, természetesen ezekre is reagálunk, de a Munkavédelmi Klubban inkább arra törekszünk, hogy kicsit előreszaladjunk és mi inspiráljuk a vállalkozásokat és a munkavédelmis szakembereket a jó példákkal, a még fel sem merült kérdések megválaszolásával vagy egy-egy program megszervezésével, netán szakemberek meghívásával.

– Pécsett vagy a megyében önnek milyen változásokban volt szerepe a vállalkozások munkavédelmi tevékenységét tekintve?

– Talán abban, hogy sikerült elérnünk egyfajta szemléletváltást, hogy már nem csak beszélünk a biztonság fontosságáról, hanem teszünk is érte. A multiknál jelentős energiát fordítanak a munkavédelemre, az ott dolgozó szakemberekkel való találkozás a kisebb vállalkozásokat is motiválja. Azt tapasztaljuk, hogy a kkv-knál is egyre inkább előtérbe kerül az egészség kérdése, és több figyelem irányul a betegségek megelőzésére, hiszen a beteg munkavállaló vagy nem képes dolgozni, vagy nem olyan teljesítményt nyújt, mint az egészséges társa. Ez mind a vállalat teljesítményére, mind a dolgozók életére, de a családjukra is kihat. Ezért ezzel a kérdéssel igenis foglalkozni kell.

– Mire ösztönzi vagy kötelezi, hogy megkapta a Címzetes kamarai tanácsos címet?

– Nagy öröm és megtiszteltetés számomra ez az elismerés, meglepett, hogy javasoltak rá. Számomra egyfajta visszajelzés arra, hogy jó úton járunk és egyelőre ne hagyjuk abba, amit elkezdtünk, mert van még mit tenni. A Munkavédelmi Klubban továbbra is törekszünk arra, hogy a programjaink informatívak legyenek és nagy hangsúlyt helyezünk a gyakorlatiasságra, a jó példák bemutatására.