„Nincs lehetetlen”

Mintegy 7 éves kora óta foglalkozik sporttal, ekkor kezdte pattogtatni a labdát a többi gyerekkel a vajdasági grundon. Akkoriban még nem terjedt el annyira a tévénézés, nem voltak laptopok és mobiltelefon, sem közösségi oldalak, a gyerekek a grundon és a természetben töltötték az idejüket. Ez a szemlélet a mai napig megmaradt Gyermán Istvánban, az NRG Vitae Kft. ügyvezetőjében, ezért a munka mellett igyekszik minél több időt tölteni a természetben és nagy hangsúlyt fektet a sport fontosságára – nemcsak a saját, hanem a családja életében is. A sportcipő(k) és a ruházat állandóan a kocsijában van és amikor csak teheti, útnak indul.

– Jelenleg három sportágat űzök: a futást, a kosárlabdát és a labdarúgást. Mindegyiknek megvannak a sajátosságai és a haszna, hogy miért szeretem csinálni. A futást nemrég kezdtem újra. Az általános iskolában még atletizáltam, most éppen a félmaratonra készülök, mert kihívásnak tartom 44 évesen e táv teljesítését. A terveim között szerepel a maraton lefutása is. Futás közben igyekszem elfelejteni a mindennapi problémákat, kikapcsolódni és arra koncentrálni, hogy teljesítsem az adott edzéstervet. Fontosnak tartom, hogy figyeljünk arra, a testünk hogyan reagál bizonyos helyzetekben és szeretem a határaimat feszegetni. Véleményem szerint a testünk sokkal többre képes, mint amit gondolunk, ezért nagyon élvezem megfigyelni, hogyan fejlődik az állóképességünk, a sebességünk és a kitartásunk.

– Mi szépet talál a csapatsportokban: a kosárlabdában és a fociban?

– A kosárlabdával meghittnek mondanám a kapcsolatomat, ugyanis kisgyerek korom óta ebben a sportban igyekeztem megtalálni magamat. A kosárlabda, játékosként és edzőként is, mindig a szívem csücske volt és talán kicsit mindig reménykedtem, hogy egyszer ebben a sportágban leszek sikeres. A foci pedig az a sportág, amit egyszer mindenki kipróbál, én is így voltam vele.  A csapatsport megtanítja az embert csapatban dolgozni, ami az üzleti életben is hasznosítható. Egy csapartsportágban egymásért küzdenek a csapattagok, ez a szemlélet és gondolkodás pedig nemcsak az üzleti életbe és a menedzsmentbe, hanem a mindennapi életbe is átültethető.

– Mi motiválja a sportolásban?

– A sport nemcsak az egészségünk megőrzése miatt fontos, hanem azért is, hogy megtanuljunk küzdeni, feladatokat és helyzeteket kezelni. De megtanít arra is, hogyan dolgozzunk együtt más karakterű emberekkel és miként lehetünk erősebbek közösen. Hiszek abban, hogy a sport olyan energiát biztosít számunkra, amely segít átvészelni a mindennapi gondjainkat a munkában, a családban, az életben.

– Mit tanult meg a sportolás által, ami az élete más területére, pl. a munkájára is kihat?

– Nincs lehetetlen – szerintem ez a legfontosabb dolog, amire a sportolás megtanított. Ha tiszteljük a csapattársainkat és bízunk egymásban, akkor a legnehezebb ellenfél is legyőzhető, a legtávolabbinak tűnő cél is elérhető. Mindez a munkámra is igaz, e szerint élek és dolgozom.

– Elfoglalt üzletemberként miként tud időt szakítani a sportra?

– Egyre nehezebben, mivel mind több helyre kell eljutnunk egyre rövidebb idő alatt, egyre több feladatot kell ellátnunk egyre rövidebb idő alatt, és ez szerintem nem jó. Emiatt nagyon fontos a prioritások meghatározása és a sport besorolása a napi teendők közé. Általában az esti órákban sportolok, amikor már elcsendesedik az üzleti világ, egy nehéz nap végén kimondottan jólesik egy kis mozgás, futás, kikapcsolódás. Hétvégén pedig igyekszem inkább korábban kelni és olyan időben futni, amikor a gyerekek még alszanak, hogy tőlük se vegyem el a közös program örömét. Amikor kicsit nagyobbak lesznek, akkor pedig már együtt fogunk sportolni.

– Van, aki azt mondja, hogy a sport támogatja az üzlet-, illetve a kapcsolatépítést. Önnek volt már esetleg ilyen tapasztalata?

– A sport mindenképpen összehoz különböző tevékenységet végző és más-más szakmában dolgozó embereket. A közös érdeklődési kör, mint például a sport, olyan hozzáadott éréket tud képviselni az üzleti életben, amelynek köszönhetően gazdagítani tudjuk a kapcsolati tőkénket és az üzleti tevékenységeinket is fejleszthetjük. Ugyanakkor amennyiben valaki rendszeresen sportol, akár egyénileg vagy csapatban, az olyan értékrendet képvisel, amelynek köszönhetően biztosan bővíteni és fejleszteni tudja az üzleti kapcsolatait is.