REFREsh projekt előrehaladás

A 2017. júliusában indult, vidéki kulturális örökség revitalizációját megcélzó REFREsh projekt megkezdte az utolsó pályázati évet.

Az elmúlt két év során a projekt keretén belül a régiót vizsgáló SWOT analízis, legjobb gyakorlatot bemutató dokumentum, újrahasznosítási koncepció, valamint megvalósíthatósági tanulmány is készült.

Ezen anyagok egy, a projektben meghatározott helyszínre, a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjteményre, valamint egy választott helyszínre, a pécsi volt Angster Orgonagyár épületére vonatkozóan készültek el.

A három év alatt a résztvevő öt ország mindegyikében egy-egy beruházás is készül. Magyarországon ez Komlón, a könyvtár épületében valósul meg. A munkálatok megkezdődtek, a felújítás – akadálymentesítés, lift beszerelése, festési munkák, augusztus végére befejeződnek.

A belső tér kialakítása, kiállító eszközök, székek, asztalok beszerzése, vitrinek, tárolók legyártása, képsínek felszerelése stb. sajnos pótlólagos forrásbevonást igényel, amit az önkormányzat nem tud vállalni, ezért a vezető kedvezményezetthez fordultunk a szükséges lépések megtétele (költségátcsoportosítás) érdekében.

A források a pályázatban rendelkezésre állnak, és amennyiben az Egyesült Titkárság zöld utat ad az átcsoportosításnak, a belső kialakítás is elkészül még az ősz folyamán, és egy nagyon szép és igényes kiállítótérrel gazdagodik a város, és a kreatív ipar ezáltal újabb lehetőséghez jut a termékei bemutatására.

Á következő egy évben régiónként egy stratégia, majd ezekből nemzetközi stratégia készül a kulturális örökségek revitalizációjára vonatkozóan.

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.