Design Hét Budapest 2019

Idén október 4–13. között immár tizenhatodik alkalommal várja az érdeklődőket a Design Hét Budapest fesztivál, Magyarország legnagyobb designeseménye, melynek fő célja a szemléletformáláson túl a tervezők és vállalkozások közötti együttműködések ösztönzése és ezáltal a hazai design-ökoszisztéma gazdasági szerepének erősítése. Ennek érdekében több, hangsúlyosan gazdaságélénkítést célzó programmal is várják az érdeklődőket a szervezők. A DesignPécs rendezvénysorozat idén hatodik alkalommal kapcsolódik az országos eseményhez.

Az idei Design Hét Budapest fő témája a flow. Erős és nemzetközi piacon is versenyképes design-ökoszisztéma, melynek minden tagja hisz önmaga, a vállalkozása és a társadalom fejlődésében, valamint ezért egymást segítve tenni is hajlandó – ez az a flow állapot, amelynek eléréséhez a Design Hét Budapest is szeretne hozzájárulni. Ennek érdekében a programsorozat ötnapos előadássorozatot szervez Start Up Guide Live címmel, ezenkívül lesznek rendezvények autó- és bútoripari témákban, szó esik a design új területeiről: a social designról és a service designról, lesz gyerekprogram és designjóga, emellett pedig visszatérnek a Design Hét Budapest állandó programelemei: a designerek műhelyeibe betekintést engedő Nyitott Stúdiók, a város érdekes helyszíneire kalauzoló Design Túrák, az idén negyven éve alapított Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadása – mindkét elismeréshez kiállítás is kapcsolódik –, valamint ez alkalommal is megrendezik a kreatívipari felsőoktatási intézmények platformját, a „Hova tovább?” iskolabörzét.

A Design Hét Budapest díszvendégei 2019-ben a Balti Országok: az Észt, a Lett és a Litván Köztársaság. A három állam természetközeli szemléletmódja, designereik hagyományokat tiszteletben tartó és egyben megreformáló attitűdje, az új technológiák, anyagok és más innovációk gyors adaptálása, valamint az élet mind nagyobb részét átszövő digitalizáció olyan gyorsan változó és rendkívül inspiráló design-ökoszisztémát teremtett az elmúlt időszakban a balti országokban, amely több szempontból is párhuzamba állítható hazai példákkal, illetve módot ad a tapasztalatcserére. A friss észt, lett és litván designeredményeket kiállításon és workshopokon mutatják majd be a szervezők.

A rendezvénysorozathoz idén is számos külsős partner kapcsolódik: designstúdiók, múzeumok, oktatási intézmények, kulturális intézetek, műhelyek és más szervezők is hozzájárulnak saját szervezésű programmal a Design Hét Budapest sikerességéhez.

A Design Hét Budapest védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

www.designpecs.hu

www.designhet.hu     www.mft.org.hu