A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ bevezetésének menete

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (a továbbiakban: NTAK) a turizmus legjelentősebb, és legátfogóbb informatikai fejlesztése, amelynek köszönhetően minden Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakáról naprakész statisztikai és forgalmi adatok állnak rendelkezésre. Az NTAK rendszer felállításával lehetőség nyílik a szektor valós teljesítményének mérésére.

 

A magyarországi szállodáknak 2019. júniusában kellett csatlakozniuk az NTAK-hoz, júliustól pedig az adatszolgáltatást is meg kellett kezdeniük, amit azonban nem mindenki tett meg határidőre. Azon kötelezettek részére, akik nem tettek eleget az előírásoknak, a helyi település jegyzői első körben írásos figyelmeztetést küldenek meg. Amennyiben ezen jegyzői felszólításnak nem tesznek eleget a szálláshelyek, úgy második alkalommal szintén figyelmeztetésre számíthatnak, azonban a második figyelmeztetés mellé a jegyző egy kisebb összegű bírságot is kiszab a kötelezettségét nem teljesítő szolgáltatókra. Abban az esetben, ha egy szálloda ezután sem felel meg a jogszabályi előírásoknak, a jegyző ideiglenesen bevonja a működési engedélyét. Amelyik szálláshely ezek után sem tesz eleget az előírásoknak, az végleges bezárásra számíthat.

 

Tájékoztatom továbbá, hogy szeptember 1-jén megkezdődött a panziók csatlakozása is az NTAK rendszeréhez. A már működő szálláshelyeknek egy hónapjuk van a regisztrációra, október 1-jétől pedig megkezdhetik a digitális adatszolgáltatást. A szállodák és a panziók regisztrációját követően, december 1-jétől a kempingek, üdülőházak, közösségi szálláshelyek, falusi szálláshelyek és egyéb szálláshelyek regisztrációja, majd adatszolgáltatása indul meg.

 

Az NTAK rendszer teljes működésével kapcsolatban az alábbi linken tájékozódhat:

https://info.ntak.hu/regisztracio/