Megújul a Busójárás helyszíne

Még két hét és kezdődik Mohács legnagyobb idegenforgalmi látványossága a Busójárás. A rendezvény egyik fő helyszínén, ahol minden évben étel-, italárusok kapnak helyett, jelenleg még folynak a tavaly megkezdett felújítás, befejező munkálatai.

 

A Busójárás 2009. óta az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Reprezentatív listájának eleme 2013-tól pedig a Hungarikumok közé is bekerült. A rendezvény szervezői törekednek arra, hogy a Busójárás szellemisége, kialakult tradicionális elemei ne sérüljenek, mind e mellett a kitelepülő élelmiszerárusok és kézműves vásár árusainak kínálatában, is megőrizzék a kialakult színvonalat.
Utóbbi érdekében, a rendezvény egyik fő helyszínének számító Deák teret, az önkormányzat felújíttatja. A Busójárás színtereinek a fejlesztésére 800 millió forintos nagyságrendű pályázati támogatást nyert el korábban az önkormányzat, melynek keretében a befejező munkálatok még jelenleg is tartanak. A szakemberek nyilatkozata szerint, azonban a fesztivál idejére elkészül a rendezvénytér. A Deák tér jelenlegi átalakításával az árusok részére, egy sokkal exponáltabb és exkluzívabb helyet tudnak biztosítani a Busójárás idejére. Az átalakult parkban, az árusok részére kialakított közművek biztosításával, lehetőség lesz több étel-, és italárus elhelyezésére is.