A megye gazdaságának legjobbjai 2019-ben

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Kitüntetési Rendje alapján a kamara elnöksége dönt a kamarai díjak kitüntetettjeiről. A kitüntetésekre számos javaslat érkezett a kamarai testületek és tisztségviselők részéről.

A kamara elnöksége mérlegelve a javaslatokat, december 2-án a következő döntéseket hozta:

 

Zsolnay Díj

Baranya Gazdasági Fejlesztéséért

A Zsolnay Díj Baranya Gazdasági Fejlesztéséért kitüntetettje Kleisz Zoltán.

Indoklás:

Kleisz Zoltán 1996 óta a MATRO Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. A vállalkozás alapjait édesapja, Kleisz József tette le a 60-as évek végén, amikor családi háza pincéjében berendezte esztergályosműhelyét. Az autóipari beszállító cég elsősorban autó-motorokba készülő forgácsolt fém alkatrészek gyártásával, szerszámok tervezésével és gyártásával foglalkozik. A MATRO Kft. mára Pécs városának meghatározó vállalkozásává és exportőrévé vált. Nyugat- Európa összes autógyártójának majd minden személyautó márkájába beépülnek a Pécsett gyártott termékeik. A mintegy 250 embernek munkát adó cég nagy hangsúlyt fektet az innovációra, a legújabb technológiák alkalmazására. Ezek kiaknázására 2019-ben egy új, 1400 m2-es üzemcsarnok felépítésébe kezdtek. Üzletpolitikájukban a kezdetektől fontos tényező a fiatal generáció képzése, ezért igen komoly erőket mozgósítanak a szakképzés-fejlesztés területén. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy közel 30 tanulójuk van. Kleisz Zoltán társadalmi felelősségvállalása is példaértékű. Az egyetem konzisztóriumának elnökeként, a megyei képzési és fejlesztési bizottság elnökeként és kamarai tisztségei révén elkötelezetten és sikeresen segíti a baranyai gazdaságfejlesztési projekteket.

 

Angster József Díj

Az Angster József Díj kitüntetettje Metzger Tibor.

Indoklás:

Metzger Tibor a Pécsi Szakképzési Centrum kancellárja. Az általa vezetett, 13 taglétesítményt magában foglaló intézmény megalakulása óta szorosan együttműködik a kamarával, a vállalkozásokkal és a klaszterekkel. Fő célja, hogy a fiatalokban a munkaerőpiaci igények és elvárások alapján valós karrierkép alakuljon ki és minőségi oktatásban részesüljenek. Elkötelezett a helyi vállalkozások emberi-erőforrás utánpótlás problémáinak megoldásában, a megyei szakképzés színvonalának folyamatos emelésében.

 

Az Év Üzletembere Díj

Az Év Üzletembere Díj kitüntetettje Bognár Balázs.

Indoklás:

Bognár Balázs édesapjától vette át testvérével, Bognár Józseffel együtt a családi tulajdonú SOMAPAK Kft.-t, amelynek ügyvezetője. A cég profilja kezdetben a csomaglástechnikai gépek gyártása volt. Mára a piaci igényekhez igazodó beruházások révén a vállalat tevékenységi köre újabb termékkörökkel gyarapodott, mint például az egyedi gépgyártás, CNC alkatrészgyártás- ill. lemeztechnológia. Évek óta eredményesen foglalkoznak tanulóképzéssel is. A vállalkozás kamara által menedzselt Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter aktív tagja. A közelmúltban a 30 legdinamikusabban fejlődő hazai cég közé választották.

 

Életmű Díj

Az Életmű Díj kitüntetettje id. Csorbai Ferenc.

Indoklás:

Id. Csorbai Ferenc a Korrekt Kft. alapítója. Vállalkozását az évek során a háztartási gépszerelésből ipari hűtőgépek, klímák beszerelésére és szervizelésére fejlesztette fel. Id. Csorbai Ferenc 20 éven keresztül volt aktív tagja a kamara mohácsi elnökségének, szívügye a város gazdaságának fejlesztése. Társadalmi szerepvállalása is példaértékű.

Az Életmű Díj kitüntetettje May András.

Indoklás:

May András lakatos mester családi vállalkozását 1981-ben alapította, melyben saját fejlesztésű háztartási fémtömegcikk termékek gyártásával kezdett el foglalkozni.  A mára 12 főt foglalkoztató kisvállalkozás minőségi termékei folyamatosan piacképesek. May András szakma iránti elhivatottságát bizonyítja, hogy a kezdetektől aktívan részt vállal oktatóként a szakképzésben.

 

Elnöki Kitüntető Oklevél

Elnöki kitüntető oklevelet kapott Gyenis Lászlóné.

Indoklás:

Gyenis Lászlóné a Laterum Hotel vezetője. Példaértékű munkájával 4 csillagos szállodát varázsolt egy hajdani munkásszállóból, mely Pécs és a régió turisztikai kínálatában jelentős szereplővé vált. A kiemelkedő idegenforgalmi tevékenység mellett a vállalkozás jelentős szerepet tölt be a tanulóképzésben is.

Elnöki kitüntető oklevelet kapott Ribarics Ildikó.

Indoklás:

Ribarics Ildikó a Pécsi Tudományegyetem Ápolásszakmai Igazgatóságának igazgatóhelyettese. Az egészségügyi szakmákhoz kapcsolódón hatékonyan működik együtt a kamarával. Példaértékű a Klinikai Központban zajló szervezési és pedagógiai munkája, melynek segítségével igen magas színvonalú az egészségügyi gyakorlati képzés az intézményben.

Elnöki kitüntető oklevelet kapott Pallos József Péter.

Indoklás:

Pallos József Péter a hazai gyógyszergyártás egyik jelentős szakembere. A 2019-ben átadott beruházásukkal a Pannonpharma Kft. a hazai gyógyszeripar egyik meghatározó szereplőjévé vált. A kamarai testületek aktív tagjaként kritikai szemléletével és szakmai hozzáértésével, javaslataival komoly munkát végez a megye gazdaságának fellendítése érdekében.

Elnöki kitüntető oklevelet kapott Seres László.

Indoklás:

Seres László lelkesedése és a vállalkozása, a Seres Kft. iránti elhivatottsága az elmúlt években tovább nőtt és sikeres fejlesztéseket hajtott végre. A vállalkozás 100%ban magyar tulajdonú, három példásan szervezett telephelyen gyárt a régióban, ahol közel 100, magasan képzett dolgozó állítja elő kiváló minőségű, innovatív termékeket, közel 2,4 Mrd Ft árbevételt elérve.

Elnöki kitüntető oklevelet kapott Hoffmann Tamás.

Indoklás:

Hoffmann Tamás a LAFARGE Cement Magyarország Kft. vezetése mellett elkötelezett a térségi gazdaság fejlesztésében is, hatékony segítséget nyújtva a kamara munkájához. Évről-évre sikeresen veszik az akadályokat és a hazai jelenlétüket folyamatosan erősítik. A tavaly átadott technológia beszerelésével új lehetőségek nyíltak meg a helyi, hatékony hulladékgazdálkodás területén. A cementgyár a helyi közösségek támogatásán túl nagy hangsúlyt fektet a fiatal generáció támogatására, és a körkörös gazdaság kialakítására is.

Elnöki kitüntető oklevelet kapott Kis Attila.

Indoklás:

Kis Attila a szigetvári Kis Árnyékolástechnikai Kft tulajdonosa, ügyvezetője. A cég termékei megfelelnek az esztétika, a biztonság, a kényelem feltételeinek, figyelembe véve megrendelői egyedi igényeit is. Az utóbbi években jelentős beruházást hajtott végre a termelésben, gyártókapacitását bővítette. Kis Attila a szigetvári városi elnökség tagjaként munkájával, társadalmi szerepvállalásával hozzájárul a kistérség gazdasági fejlődéséhez.

 

Az Év Fiatal Üzletembere Díj

A cím kitüntetettje Ivanacz Gábor.

Indoklás:

Ivanacz Gábor a Venison Gusto Kft. ügyvezetője. A vállalkozás régi idők hagyományaira alapozva saját receptúrával épített fel igen különleges prémium élelmiszer márkát. Gourmet-füstölt termékeik mindegyike a legkiválóbb magyar húsok felhasználásával készül, tradicionális magyar receptek alapján. Gondos, egyedi csomagolásban egész Európán belül elérhetőek termékeik. Nemzetközi ügyfélkörük révén nagyban hozzájárulnak a magyar termék imázs építéséhez.

 

Címzetes kamarai tanácsos

A cím kitüntetettje dr. Kállai Sándor.

Indoklás:

Dr. Kállai Sándor a kamara Ipari Tagozatának elnöke, Senior Klubjának alapító tagja és egyben elnöke, a 2005-ben Baranya Megyei Export Díjat nyert Rokána Kft. vezetője. Aktív munkájával segíti a jövő vállalkozóit, valamint mentorként különböző programokban vesz részt, ahol továbbadja több évtizedes tapasztalatát a jövő vállalkozó generációinak.

A cím kitüntetettje Zalay Buda.

Indoklás:

Zalay Buda a kamara IT Bizottságát 2016 óta vezeti. Ez idő alatt személye hozzájárult, hogy a baranyai IT közösséget tömörítő szervezetek összefogjanak és elinduljon az együttműködés. Szívügye a pályaorientáció: több projektben segíti a szárnyaikat bontogatni készülő fiataloknak, felkeltve érdeklődésüket az informatikai szakmák iránt.

A cím kitüntetettje Lengvárszky Szabolcs.

Indoklás:

Lengvárszky Szabolcs a kamarai IT Bizottság oszlopos tagja. Szakmai munkája nemcsak a bizottsági munkában nyilvánul meg, tanácsaival folyamatosan segíti a kamara és tagvállalatok tevékenységét. Elkötelezett a helyi innovatív vállalkozások együttműködésében, és új innovációs központ létrehozásában.

 

Kamarai tanácsos

A cím kitüntetettje Piacsek László Zoltán.

Indoklás:

Piacsek László Zoltán a kamara humánerőforrás fejlesztési osztályvezetője. Felnőttképzési szakemberként 2005 óta támogatja a hivatal munkáját, melynek 10 éve alkalmazottja. A kamara szakképzéssel és felnőttképzéssel kapcsolatos feladatainak koordinálása mellett szakmai munkájával segíti a megye általános- és középiskolás diákjainak megalapozott életpályatervezését, pályaorientációját, melyben szorosan együttműködik a vállalkozásokkal, a szakképző intézményekkel és az iskolákkal.

 

Baranya Megyei Idegenforgalmi Díj

A díj kitüntetettje Debreczeni Mónika.

Indoklás:

Debreczeni Mónika a Vylyan pincészet birtokigazgatója. A 120 hektáros birtokon 13 fajta szőlőt termesztenek, amelyekből 19-féle bort készítenek. A kereskedelem mellett a vendéglátás terén nyújtanak kimagasló minőségű szolgáltatásokat.

A díj kitüntetettje dr. Pap Norbert.

Indoklás:

Dr. Pap Norbert a PTE Természettudományi Karának egyetemi tanára. Széles körű kutatói, szakértői, tanácsadói munkája, gyakorlati tapasztalatainak publikálása révén oszmán kötődésű történelmi emlékeinket széles körben váltak ismertté. Az általa vezetett kutatócsoport kutatási eredményekre támaszkodva, jelentős minisztériumi támogatással  bővülhet a megye kulturális-turisztikai palettája és a beutazó turizmus.

A díj kitüntetettjei a Siklósi vár üzemeltetői.

Indoklás:

A siklósi vár üzemeltetői, Szentgyörgyváry Péter ügyvezető vezetésével az elmúlt években folyamatosan növelték a látogatói létszámot. 2019-ben bekerültek az ország top3 turisztikai attrakciói közé. Emellett a Szállás.hu versenyén ősszel szintén a 3.díjat nyerte el a népszerűségi szavazáson. A magyarországi várak és turisztikai attrakciók közül elsőként kapott Családbarát hely kitüntetést a Siklósi Vár.

 

Baranya Megyei Szakképzési Díj

A díj kitüntetettje Déri Tibor.

Indoklás:

Déri Tibor a PSZC Simonyi Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának igazgatója. Évtizedek óta elkötelezett a megyei szakképzés színvonalának emelésében. Az elmúlt évtizedekben az irányítása alatt iskolája a megyében a legszélesebb képzési kínálatot nyújtó középiskola lett. Pályaorientációban rendkívül aktív, szakmai versenyeken komoly eredményeket érnek el tanulóik.

A díj kitüntetettje Szaffenauer József.

Indoklás:

Szaffenauer József a PSZC Pollack Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának általános igazgatóhelyettese és mesterpedagógusa. 32 éve dolgozik a szakképzésben, oktatói és szakértői feladatokat is ellát. Iskolai munkája mellett építészmérnökként is tevékenykedik. Nevéhez fűződik az 5. és a 25. pécsi Nemzetközi Építész Diákkonferencia megszervezése.

A díj kitüntetettje a Harmat Bt.

Indoklás:

A HARMAT Víz-Gáz-Központi Fűtésszerelő Bt. 1993 óta működik. A vállalkozás épületgépészeti tervezéssel és kivitelezéssel is foglalkozik. 2005 óta részt vesznek a tanulószerződéses rendszerben, mint gyakorlati képző, számos szakmában. Szakmai utánpótlás nevelő tevékenységük példaértékű.

 

Baranya Megyei Innovációs Díj

A díj kitüntetettje a Z Elektronika Kft.

Indoklás:

A Z Elektronika Kft. elektronikai termékek fejlesztésével, azok gyártásával és bérgyártással foglalkozik. Együtt dolgoznak startup projektekkel és multinacionális cégekkel is. A közelmúltban is jelentős innovatív fejlesztéseket hajtottak végre, ennek következményeként korszerű gyártóbázissal rendelkeznek. A kamara pályaorientációs tevékenységében és tanulóképzésben is közreműködnek.

A díj kitüntetettje a Terrán Tetőcserépgyártó Kft.

Indoklás:

A prémium kategóriás beton tetőcserepeket gyártó Terrán Kft. 2019-ben jelentős fejlesztéseket hajtott végre. Ipar 4.0 gyártástechnológiai megoldásuk lehetővé teszi, hogy üzemeikben kevesebb, mint 10 másodperc alatt 34 db cserép készüljön el. GENERON nevű új napelemes tetőcserép fejlesztésük különlegességét környezetbarát mivolta mellett az adja, hogy a napcellákat olyan speciális módon integrálják az egyedi tetőcserepek felületére, hogy azok tetőfedő munkafolyamata és megjelenése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekével.

A díj kitüntetettje az RG Net Kft.

Indoklás:

Herbály István az RG Net Kft. ügyvezetője. A vállalkozás több sikeres innovációs projektben is részt vállalat az elmúlt években, bekapcsolódott a Terrán Kft napelemes tetőcserép projektjébe, a Juravet Kft.-vel pedig a hatékony mezőgazdasági gazdálkodást segítő speciális állatkövető rendszer megalkotásában vettek részt.

 

Baranya Megyei Környezetvédelmi Díj

A díj kitüntetettje a PTE Zöld Egyetem projekt.

Indoklás:

A „Zöld Egyetem” gondolat komplex rendszer, mely magában foglalja az épített környezetet, a környezettudatos üzemeltetést, az ehhez kapcsolódó attitűdök kialakítását, valamint az oktatási, kutatási háttér megteremtését. Jelenleg az egyetemen közel 200 kurzus foglalkozik környezeti kérdésekkel és fenntartható fejlődéssel. Jelentős összegeket fordítanak kutatásokra, és a témában készült publikációk száma is jól mérhető.

 

Baranya Megyei Export Díj

A Díj kitüntetettje a DevMads Kft.

Indoklás:

A pécsi DevMads Kft. agilis szoftverfejlesztési módszertant támogató szoftver-szolgáltatásával rövid idő alatt több ezer ügyfélre tett szert a világ 62 országából. Olyan cégek és szervezetek termék csapatai használják szoftverüket, mint a Toyota, a Vodafone, az Electronic Arts, vagy az UEFA. A cég évek óta dinamikusan fejlődik, 2017-ben 90% feletti, 2018-ban közel 40%-os növekedést produkált. Árbevétele szinte teljes egészében exportból származik.

 

Kiváló Kamarai Munkáért Díj

Kiváló Kamarai Munkáért díjban részesült Budavári Ágnes.

Indoklás:

Budavári Ágnes a PSZC Garai Miklós Szakgimnázium és Szakközépiskolában, valamint felnőttképző intézmények tanfolyamain és a kamarai mesterképzéseken is rendszeresen oktat kereskedelmi és közgazdaságtani tantárgyakat. Több mint 25 éves tapasztalatával évek óta aktívan támogatja a kamara szakképzési és felnőttképzési tevékenységét.

Kiváló Kamarai Munkáért díjban részesült Molnár Gábor.

Indoklás:

Molnár Gábor az IMG Építő Kft. ügyvezetője, a 16 baranyai céget magába foglaló, a kamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter alapító tagja, és egyben alakulás óta elnöke. Munkájával hozzájárul az építőipar fejlesztéséhez, aktívan részt vesz az iparág népszerűsítésében a pályaválasztás előtt álló diákok körében, fő céljának tekinti a munkaerő utánpótlás probléma megoldását az építőiparban.

Kiváló Kamarai Munkáért díjban részesült Papp Zoltán Péter.

Indoklás:

Papp Zoltán Péter a Jobcapital Kft. ügyvezetője. A vállalkozás és a kamara között folyamatos az együttműködés HR területen, mely segítségével mind az alkalmazottakat kereső cégek mind az álláskeresők szakmai segítséget kapnak. Rendszeres résztvevői a kamara által szervezett állásbörzéknek.

 

Záray Károly Díj

A díj kitüntetettje Varga Attiláné.

Indoklás:

Varga Attiláné immár húsz éve dolgozik a kamarában a gazdasági osztály munkatársaként. A kamarai hivatal munkaügyi, társadalombiztosítási és adózási adminisztrációs feladatait látja el. Szorgalmas és lelkiismeretes, folyamatosan képzi magát. Készségesen támogatja munkatársait.

 

Az Év Kereskedője Díj

Az Év Kereskedője Díj kitüntetettje a Pécsi Sörfőzde Zrt.

Indoklás:

A Pécsi Sörfőzde különleges minőségű és kiemelkedő beltartalmú kézműves söreiben megtestesül a több mint 160 éves tradíció és tapasztalat, az egyediségre való törekvés, a klasszikus sörkultúra ápolásának igénye. A Pécsi Sör kizárólag hazai alapanyagokból készül, amelynek fő alkotóeleme a maláta, a mecseki karsztvíz és a legfinomabb komló. Termékeik népszerűsége és ismertsége nagyban hozzájárul Pécs város imázsának színesítéséhez, építéséhez. A meghatározó helyi termék piacra juttatásában innovatív megoldásokat alkalmaz.

 

Mohácsi Szakképzési Díj

A mohácsi városi elnökség döntése alapján a díj kitüntetettje Havasi István.

Indoklás:

Havasi István az 5 Íz Kft. ügyvezetője elismert vendéglátóipari szakember. A szakma iránti elhivatottságát az is bizonyítja, hogy több évtizede oktatja a vendéglátás szakma iránt érdeklődő tanulókat. Munkáját a tanulók lelkiismeretes felkészítése, folyamatos, magas színvonalon végzett oktató munka jellemzi. Számos szakács, felszolgáló, került ki a kezei alól kiváló szakmai ismereteket szerezve, akik mind szakmai versenyeken, mind szakmájukban megállják a helyüket.

 

Mohácsi Idegenforgalmi Díj

A mohácsi városi elnökség döntése alapján a díj kitüntetettjei a Dunamenti Halfesztivál szervezői.

Indoklás:

A gasztro-kulturális esemény egyediségét az teremti meg, hogy nem csak Mohácsi Halászlé készül ott, hanem szinte az összes Duna menti halászcsárda képviselői készítenek halételeket. A harmadik alkalommal megrendezett esemény a határon kívülről is    vonzotta a látogatókat. Színes programkínálatával, több tízezres látogatottságával méltón foglalja el helyét Mohács és a megye nagy rendezvényeinek sorában.

 

Jánosi Engel Adolf Díj

A komlói városi elnökség döntése alapján a Jánosi Engel Adolf Díj kitüntetettje Kubik Zoltán.

Indoklás:

Kubik Zoltán a mágocsi Makrom Kft. ügyvezető igazgatójaként a térség egyik legnagyobb munkaadója. A legújabb beruházásuknak köszönhetően további munkavállalókat alkalmaz majd a jövőben az 1 milliárd forintból megvalósult tejfeldolgozóban.

 

Komlói Szakképzési Díj

A komlói városi elnökség döntése alapján a Díj kitüntetettje Kovács Károly Balázs.

Indoklás:

Kovács Károly Balázs a PSZC komlói szakgimnázium és szakközépiskola igazgatójaként elkötelezett a szakmunkás tanulók minőségi képzésében. Szakmai tevékenységének köszönhetően egyre több jó szakember kerül ki az iskolából. Évek óta kiváló kapcsolatot ápol a komlói térség vállalkozóival, segíti őket utánpótlásnevelés és  humánerőforrás problémáik megoldásában.

 

Komlói Idegenforgalmi Díj

A komlói városi elnökség döntése alapján a Díj kitüntetettje Derksen Györgyi és

Borsi Lakatos László.

Indoklás:

Derksen Györgyi és Borsi Lakatos László munkájának köszönhetően a Kelet Mecsekben található Kisújbánya újra megtelt élettel, a szobrászatnak, és a Szent Márton útvonalhoz kapcsolódó idegenforgalmi és kézműves tevékenységüknek köszönhetően.

 

Szigetvár Gazdaságáért Díj

A szigetvári városi elnökség döntése alapján a díj kitüntetettjei Sértő Zoltán.

Indoklás:

Sértő Zoltán 2010-ben alapította az ital kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó Drinken Kft-t. 8 éve eredményesen működik együtt a Siómente Kereskedőház Zrt-vel. Jelenleg 7 főt foglalkoztat. Vállalkozásának árbevétele évről évre dinamikus fejlődést mutat. Folyamatosan fejleszti gépparkját, bővíti raktárbázisát, műszaki újításokkal és a munkakörülmények javításával erősíti piaci helyzetét.

 

Than Károly Díj

A siklósi városi elnökség döntése alapján a Than Károly Díj kitüntetettje a GSH Építő Kft.

Indoklás:

A GSH Építő Kft.-nél az elmúlt 4 évben folyamatos fejlődés figyelhető meg a humánerőforrás tekintetében, és a gazdálkodás terén is. Gépparkjuk fejlesztése folyamatos. A Villányt elkerülő út mellett jelenleg saját irodaházuk épül. A megye egész területéről foglalkoztatnak kőműveseket és segédmunkásokat. 2019-ben közel 20 milliárd forintot elérő megrendelésük volt, amely révén jelentős hatást gyakorolnak a kevésbé iparosodott környékre.

 

Siklósi Szakképzési Díj

A siklósi városi elnökség döntése alapján a díj kitüntetettje Lajcsikné Szabolcsi Edit.

Indoklás:

Lajcsikné Szabolcsi Edit több évtizede foglalkozik kereskedő tanulókkal. A harkányi 502. számú SPAR üzletben annak megnyitásától kezdve oktat, a tanulók közül sokan ma már kollégai. Munkáját a következetesség, igényesség, és pontosság jellemzi.

 

Siklós és Térségének Idegenforgalmi Díja
A siklósi városi elnökség döntése alapján a díj kitüntetettje Baksai Endre Tamás.

Indoklás:

Baksai Endre Tamás munkája nyomán Harkány egyre nagyobb idegenforgalmi vonzerőt ér el. Polgármestersége alatt elkezdődött a fürdő fejlesztése, és megtörtént a Zsigmondy sétány és környezetének teljes átépítése. Mindez pozitív hatással van a térség turisztikai fejlődésére, idegenforgalmának fellendülésére.

 

Elismerő oklevél

Kiemelkedő informatikai tevékenységéért Vendler Balázs.

Kiemelkedő vállalkozásfejlesztési tevékenységéért Végh Gábor.

 

A rendezvény támogatója az OTP Bank Nyrt.