Származási Bizonyítvány kitöltése a Brexit után

Fontos változás a származási bizonyítványok kitöltésekor, hogy 2020. február 1-től  az Egyesült Királyságot, mint származási országot, Egyesült Királyságként, esetleg Európai Unió / Egyesült Királyságként kell feltüntetni, nem Európai Unióként.

 

2020. február 1-től az Egyesült Királyság és Európai Unió uniós együttműködésének átmeneti időszakában az Egyesült Királyságban továbbra is az uniós jogot kell alkalmazni, az uniós jogban a tagállamok körébe az Egyesült Királyság továbbra is beleértendő.

2020. december 31-ig az Egyesült Királyság a vámunió része marad, azaz az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti áruforgalomban továbbra sem kell vámalakiságokat alkalmazni. A partnerek saját maguk döntenek arról, hogy hogyan kezelik az Egyesült Királyságot az átmeneti időszakban.

A származási bizonyítványokat az átmeneti időszak után is, 2020. december 31. után is felhasználhatják, azonban 2020. február 1-től a származási bizonyítványokon az Egyesült Királyság, mint származási ország, lehetőség szerint Egyesült Királyságként (United Kingdom), esetleg Európai Unió / Egyesült Királyságként (European Union / United Kingdom) szerepeljen, és ne csupán Európai Unióként.

A beszállítói nyilatkozatokon, gyártói nyilatkozatokon, ahogyan eddig is, a tényleges származási tagállam feltüntetésre kerül.