Búcsúzunk Marika

Több mint három évtizede annak, hogy a kamara elődjénél kezdett el dolgozni. Miközben a gazdasági önkormányzat elnevezése az évek során folyamatosan változott, az elvégzendő feladatok sora egyre bővült, Sztraka Jenőné, Marika tette a dolgát, beszerezte, hitelesítette és kiadta a vállalkozásoknak a szükséges okmányokat, s intézte a házipénztár kezelését. Egészen haláláig.

A kamara elődjeként 1982-ben alakult meg Pécsett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Dél-Dunántúli Összekötő Bizottsága, amelynek titkára és szervezője a kamara tiszteletbeli elnöke, dr. Kéri István volt. Ő hívta, s kérte fel arra, hogy legyen a kollégája, aki az adminisztrációs feladatokat látja el. Már korábbról ismerték egymást, ugyanis ő volt a városi tanács ipari osztályának vezetője, ahol Marika is dolgozott.

Miután négy megyére – Somogy, Tolna, Baranya, Zala – terjedt ki a kamara tevékenysége abban az időben, folyamatosan járták a régiót, előadásokat tartottak, fórumokat szerveztek.

A titkári poszton dr. Kéri Istvánt 1988-ban dr. Síkfői Tamás váltotta. Ebben az időben jelentősen felpezsdült a gazdasági élet nemcsak Pécsett, de Baranyában is. Mind szélesebb körben hallatta hangját a szervezet, nemzetközi gazdasági fórumok helyszíne volt a város, s számos külföldi szakmai úton vehettek részt a kamara tagjai. Mindezen változásoknak Sztraka Jenőné aktív részese volt. Az igazi változást, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara 1994-ben négy évtized után történt köztestületté – gazdasági önkormányzattá – nyilvánítása volt.

A szervezet felépítése is komoly munkát jelentett, különösen az intézményi hátterének megteremtése. A számlázás és a házipénztár kezelése mellett az okmányok hitelesítése, az építőipari vállalatok regisztrációja volt a fő feladata. Sok emberrel állt napi kapcsolatban. Munkáját nagyon szerette, ezért is maradt nyugdíjas korában is a kamarai kollektíva tagja. Kollégáihoz, ügyfeleihez mindig közvetlen, segítőkész volt, tudásával mind a kamarai munkát mind a vállalkozások tevékenységét lelkesen támogatta. Hiányozni fogsz Marika!